Ciasto kruche czy półkruche

Czy znacie może przepis na ciasto,które mogę rozwałkować na dwa placki i przełożyć kremem budyniowym? Chodzi mi o to, by nie było twarde, miało strukturę jak rożki z żurawiną z Mielnika. W każdym przepisie są żółtka 3 lub 4 a ja nie chcę marnować białek. Krem budyniowy umiem doskonale i przekładam nim blaty biszkoptowe, a raz chciałabym inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Dzięki za pomoc. Naprawdę nikt nie wie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Ciasto kruche czy półkruche

to z białek zrób bezy ;) albo blaty/ciastka "makaronikowe" ;)

np.
http://www.mojewypieki.com/przepis/wiosenna-mini-pavlova-z-limonkami-i-kiwi
http://www.mojewypieki.com/post/makaronikowe-czekoladowe-ciasteczka-swiateczne
http://www.mojewypieki.com/post/makaronikowe-lizaki---balwanki
http://ugotuj.to/ugotuj/164281687/ciasteczka+makaronikowe/p/

2 tygodnie temu na swoje urodziny zrobiłam taki tort (bez cukru pudru na wierzchu) http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-agnes-bernauer :) nie lubię kawy ale był dobry :) w maju(Dzień Matki) zrobię wersję blaty bezowe z migdałami(bez cynamonu) i krem truskawkowy :)

także białka nie muszą się marnować ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Stokrotka - przypomniał mi się taki przepis na orzechowiec :) może w oparciu o niego zrobisz ciasto?
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/11/orzechowiec-z-masa-budyniowa-wg-aleex.html
(robiłam kilka razy z 12-15 lat temu)

albo może coś takiego? http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/01/kruchy-przekadaniec-wg-aleex.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

A mnie przypomniał się ten przepis:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe61636.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

do każdego ciasta kruchego nie dodaje się białek ale można je przecież zamrozić a potem wykorzystać do czegoś innego, a do ciasta kruchego dobrze jest dodać ze 2 łyżki kwaśnej śmietany,wtedy będzie jeszcze bardziej kruche
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Graszka, a robiłaś to ciasto? Kruche jest, da się pokroić łyżeczką? O takie coś właśnie mi chodziło, pewnie gdyby nie dawać miodu, to należało by dać całą margarynę. Ja umiem korzystać z internetu, chodziło mi o sprawdzony przepis. Jeśli chodzi o białka, to wiem, że można je użyć do bezy, albo zrobić takie ciasto, gdzie akurat będą zużyte np. pani walewska. Nie o to pytałam. Nie mam ochoty w danym momencie robić drugiego ciasta z powodu białek, a wyrzucić szkoda. jadłyście rożki z żurawiną albo pierożki z wiśniami Mielnika? Niech się wypowie jakaś kulinarna expertka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Robiłam to ciasto, ale z innym nadzieniem. Napisz do jakiejś kulinarnej ekspertki, skoro na jej opinii najbardziej Ci zależy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Ciasto kruche czy półkruche

stokrotko strasznie "rządący" i roszczeniowy typ wypowiedzi masz ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Dlaczego rządzący mam ton wypowiedzi? Po prostu wytłumaczyłam dokładnie co mam na myśli. Jak nikt nie potrafi mi pomóc, to trudno. Przepraszam, że zawracam głowę. Poradzę sobie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ciasto kruche czy półkruche

I ta kropka nienawiści na końcu :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Co ma znak interpunkcyjny kończący zdanie do nienawiści, to nie wiem naprawdę. Skoro Powolniak nie masz nic do powiedzenia w kwestii mojego postu, to po co głos zabierasz? Przykro mi, że spotkałam się z takim hejtem ze strony forumowiczek, czasami lepiej siedzieć cicho, liczyć na siebie i się nie odzywać. Szukałam tylko pomocy w sprawie głupiego ciasta... ech... szkoda nerwów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Stokrotko, o co te nerwy, nie przesadzasz trochę? przecież nikt Cię nie hejtuje, tylko zwrócono Ci uwagę.
Trzeba było na wstępie zaznaczyć, że chodzi Ci tylko o zdanie prawdziwej ekspertki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Jad Ci uszami się wylewa ;-) Miłego dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Do żadnego ciasta kruchego nie dodaje się białek .
Te rożki są na bazie ciasta kruchego to fakt , nie obrazaj się jak ktoś coś pisze do Ciebie .
My tu jesteśmy żeby sobie pomagać .
Jeśli dalej chcesz sprawdzony przepis na kruche ciasto to napisz .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciasto kruche czy półkruche

Dziewczyno ogarnij sie troche toz internet az puchnie w szwach od roznych przepisow Zamiast irytowac sie zajzyj na strony o pieczeniu ciast .Czasami warto byc samowystarczalną a jeszcze lepiej eksperymentuj. .Przez takie dzialanie w kuchni jeszcze sie uczysz .A co do bialek ...nic nie wyrzucaj !!!!!!!!!!zbierz do kubka a kiedy bedzie pełny zrob z niego keks z dodatkiem odrobiny maku i bakali Jesli ma byc dla dzieci pozostaw mase taka jaka otrzymasz czyli nic juz nie dokladaj ,,poprostu wstaw do piekarnika W googlach wpisz keks na białkach .Jedna z Pan miała racje ,piszać : ''bialka mozna zamrozić '' !!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?