polecam 3Bit Szwgra :] (znany już na forum ;) kilka Forumek na stałe wprowadziło do swojego słodkiego menu)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html zamiast herbatników można użyć słonych krakersów ;)
i świetne RAFAELLO NA KREKERSACH :)
przepis Forumki Mayasun :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego mleka zagotować i wymieszać. Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek.
Masę nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę:
krakersy,
masa,
krakersy,
masa,
krakersy,
cienka warstwa masy na wierzch.
Na wierzchnia masę nasypać resztę wiórek przyrumienionych na patelni. Włożyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spożyć następnego dnia, a jeszcze lepiej po 2 dniach, wówczas ładnie przesiąknie.
Smacznego!!!
____________
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
latem swego czasu furorę robił sernik z bitą śmietaną :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt , na to połowa masy , na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
________
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji , do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech.
Smacznego
__________
___________
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;) (wpis skopiowany z upalnego czerwca 2010 ;))
tu kilka moich ulubionych ciast ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-i-latwe-ciasto-t193108,1,16.html