Re: Ciasto na pizze
ciasto na pizzę robię z mojego ulubionego przepisu na chleb :]
0,5 kg mąki (przesianej)
1/3 kostki drożdży
łyżeczka miodu
ciepła woda (ale nie gorąca)
1/3 szklanki oleju
łyżeczka soli
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę miodu i pół szklanki ciepłej wody, wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C do wyrośnięcia (kilka minut).
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać, dodać tyle ciepłej wody aby ciasto ładnie się zagniatało(ale nie było za rzadkie jeśli chcesz je wałkować żeby mieć cienki spód do pizzy). Znowu wstawić do podgrzanego do 50'C piekarnika :]
w tym czasie przygotować blachę (ja zawsze wykładam papierem do pieczenia).
---------------------------------------------------
jeśli chcesz cienkie ciasto - wałkuj cienko i układaj na blaszce :] do tego ponakłuwaj ciasto widelcem żeby nie urosło podczas pieczenia :] ja doklejam wałeczki po brzegach - żeby był wyższy rant :]
jeśli chcesz grube - nie wałkuj tylko rękoma rozkładaj na blaszce, żeby było równo :]
-----------------------------------------------------
wyjmuję wyrośnięte ciasto, układam na blaszce (patrz wyżej czy grube czy cienkie). Na to składniki pizzy i zioła i do piekarnika :] już na ok 200'C ;] jak brzegi będą ładnie podpieczone - wyjmuję, posypuję startym żółtym serem i znowu ziołami(zielona czubryca, oregano, bazylia) i na kilka minut do piekarnika z termoobiegiem :]