Ciekaw jestem waszej opinii

Takie coś znalazłem - na Interii - dla mnie nowość , ale wy może znacie...

https://www.youtube.com/watch?v=F1Igbm4LwEA&feature=youtu.be
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyrażanie jakiejś zdecydowanej opinii w tej kwestii byłoby poważnym błędem.
Jedno co można stwierdzić z pewnością, to rozpad więzi społecznych, do jakich na Ukrainie doprowadził Związek Sowiecki. W sytuacji rozpadu nie ma powszechnych kodeksów kulturowych regulujących zachowania i minie wiele lat zanim poprzez rozmaite konflikty i zderzenia oraz formy współpracy Ukraińcy jakoś się zintegrują, ale jakie formy przybierze ta integracja tego się nie da przewidzieć.

Jeśli chodzi o nasz stosunek do tej kwestii, to wymagałaby ona dłuższej dyskusji, ale trzeba powiedzieć, iż należy umiejętnie i pozytywnie wpływać na Ukraińców pracujących w Polsce i o nich dbać, bo to będzie nasz kapitał.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

czyli twierdzisz że trzeba milczeć nie drażnić i przytulać , tak jak Niemcy robią to muzułmanami , a jak coś by się wydarzyło to ewentualne gwałty, rozboje zamiatać pod dywan ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie twierdzę, twierdzę tylko, że sprawa jest bardzo skomplikowana, znacznie bardziej niż sytuacja w Polsce i wymaga rozbudowanej argumentacji, a ta bez znajomości sytuacji jest trudno osiągalna.

Weź sytuację w Polsce, która jest znacznie prostsza i bezpośrednio dostępna, a mimo to, ludziom trudno ją skonceptualizować. Jeżeli ktoś nie bardzo rozumie sytuację we własnym kraju, to trudno oczekiwać, że będzie w stanie zrozumieć sytuację w obcym kraju. Co np. wiesz o sytuacji w Botswanie ? Nie mam pojecia co się tam aktualnie dzieje, a to jest bardzo ciekawy przypadek.

Z konieczności, jako bloger zabieram czasem głos w tym temacie, ale tak naprawdę nie dysponję takim oglądem systuacji na Ukrainie jakim dysponuję w odniesieniu do sytuacji w Polsce. Do tego należy wziąć pod uwagę szkodliwość tzw. bieżączki politycznej obserwowanej w internecie, która polega na wyrywaniu z realnego procesu społecznego pojedyńczych wydarzeń.
A interpretacje takich wydarzeń bez rozumienia pełnego kontekstu są kulawe i szkodliwe dla prawdy, a prawda to jest podstawowe kryterium.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...