Co dzisiaj szykujecie na obiad część 21

U nas dzisiaj bedzie lazagne z miesem mielonym sosem bolonese i marchewką! podgotowałam ten makaron lazagne płaty i on sie powieksza jak sie podgotuje,a jutro chyba gołąbki zrobie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad część 21

dokładnie tak jak napisała Asiunia ;] w moim domu je się zupę ogórkową ze świeżych/słodkich ogórków albo z kiszonych :] więc nie jest to "oczywiste oczywistość", że zupa ogórkowa=tylko z kiszonych ogórków ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

informuję Cię Zołi, że Aga robi też świetną zupę z surowych ogórków, więc Twoja uwaga jest nie na miejscu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dobrze, że napisałaś, że zupa ogórkowa z ogórków kiszonych! brawo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

w pn obiadek świąteczny u koleżanki :] kaczka pieczona z jabłkami (z Halogen Oven), puree ziemniaczane i surówka z buraczków ;]

we wtorek Mąż i Dzieć jedli obiad u Cioci-Babci ;] ziemniaczki, kotlety mielone i zasmażane buraczki ;]
my zastosowałyśmy "ratuj się kto może" ;)

wczoraj zupka jarzynowa z zacierkami ;] i kluski śląskie(pierwszy raz robiłam) + zrazy z szynki + zasmażana czerwona kapusta ;]

dzisiaj obiad na mieście ;)

jutro gulasz z szynki i kluski śląskie ;] (zrobiłam na 2 dni i zgodnie z radą autorki przepisu - Ślązaczki - trzymam nie ugotowane kluchy w lodówce, przykryte folią) i surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami ;]

sobota i niedziela pod znakiem kotletów mielonych :] w sobotę z ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami (moje dziecko w tym tygodniu już 3 razy jadło buraczki - raz surówkę i 2 razy zasmażane, taką fazę złapał) :]
w niedzielę chyba zrobię domowe hamburgery, bo dawno nie było ;]

jutro zrobię też zupę ogórkową na 2 dni (z kiszonych ogórków) :] na wędzonych żeberkach :]

u nas wczoraj i dzisiaj były kotlety mielone z indyka, ziemniaczki i sałata z ogórkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką ze śmietaną

na jutro smażony sandacz, ziemniaczki i kapusta kiszona

w sobote chyba coś szpinakowego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas dzisiaj była rybka ,dorsz smażony ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty .

przedwczoraj między zakupami i myciem okien zjedliśmy pizze z Dragona ;) Mężowi zostało 5 kawałków na wczoraj do pracy :]

my wczoraj zjedliśmy "chińszczyznę" :] pierś z kurczaka pokrojona w paski, posypana przyprawą https://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=44064 (wczoraj jakiś sympatyczny Pan w Leclercu namówił mnie do spróbowania tej przyprawy) i mąką ziemniaczaną, podsmażona ;] do patelni wrzucone warzywa - kukurydza, groszek, fasolka szparagowa, mieszanka brokuł+kalafior+marchewka, włoszczyzna (pełen przegląd zamrażarki), podduszone, doprawione słodkim sosem sojowym :]
do tego ryż :]
pierwszy raz od niepamiętnych czasów Gabryś jadł wszystkie warzywka i nie wybrzydzał ;) aż byłam w szoku :]
dzisiaj Mąż wziął sobie do pracy ten "sos" + makaron :]

poza tym na życzenie Gabrysia - pomidorówka z marchewką ;) (na 2 dni)

wieczorem nie wiem :P pewnie moja Mama chciałaby coś bezmięsnego ;) jajka odpadają, bo za 2 dni zacznie się jajeczny szał na stole ;) ryb w tym tygodniu było aż za dużo jak na moją Rodzinę ;) (3 dni z kotletami rybnymi, pyszne kupione śledzie w 2 odsłonach i tatar z łososia na kolejne 2 dni)

więc chyba będą ziemniaki pieczone i mleko do popicia? albo może frytki? zobaczę co wybiorą ;)

żurek w wykonaniu mojego męża .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas penne ze szpinakiem w sosie smietankowo-serowym

u mnie dziś piersi, domowe fryty a w roli surówki - brzoskwinie z puszki:-)

dziękuję Aga :)

Ja zrobiłam spagetti .

A - łososia z pesto robi sie bardzo prosto, kawalki lososia lekko sole pieprze bialym pieprzem, skrapiam cytryna i smaruje warstwa pesto . zielonego. robie kieszonki z folii alu, nakladam kawalek masla na folie na to rybe i zawijam, pieke ok. 20 minut w180 stopniach, potem odwijam foliei jeszcze 5 minut igotowe. pieknie pachni i zawsze sie udaje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zupka - w 16 części obiadowego wątku Cytrynka007 podała przepis na zupę soczewicową :] od tamtej pory kilka razy robiłam taką zupkę :]

lekko ją modyfikując ;)

"soczewicę gotuję najpierw i po pół godziny dodaję ziemniaczki, włoszczyznę i paprykę czerwoną bez skóry w kostkę

jak dobrze się wszystko ugotuję to wlewam 2 puszki pomidorów w puszce i przyprawy do smaku, w tym majeranek. Jesli będzie za kwasne to dodaję trochę brązowego cukru. Jak za łagodne to dodaję przecieru pomidorowego

zawsze robimy z dużą ilością ziemniaczków, by była bardzo gęsta. Można przyprawić też papryką ostrą lub chilli. Przepyszna jest !"

"Yv, bez namaczania, bo szybko się gotuje. Ja tylko wrzucam ją pół godziny wcześniej niż pozostałe warzywka. Z resztą dobrze jest najpierw sprawdzić przed wrzuceniem warzyw czy już się podgotowała.
Ten błonnik tak ładnie wygotowuje się z soczewicy, że nie trzeba niczym tej zupki zagęszczać. Z resztą ja dla nas do zupy nie dodaję ani śmietany ani mąki. Dla dziecka śmietankę dodaję do zupy"

"dodam, że ja kupuję tylko suchą soczewicę. Ten przepis podpatrzyłam w bio wayu, uwielbiam tę zupę i mąż też.

ja do zup nie daję mięska, chyba, że dla dziecka gotuję. Mąż w ciągu tygodnia nie jada mięsa, tylko w weekend na jeden obiad. Takie ma zalecenia od swojego "chinola" :)"

to wpisy Cytrynki :]

ja robię zupkę na wywarze mięsno-jarzynowym ;) bez papryki czerwonej :]

tylko uwaga - zupa jest tak gęsta, że lubi się przypalać ;P jak za długo się jej nie miesza ;)

Aga, podaj mi proszę przepis na zupę soczewicową, wiem ,ze robisz ;))a znaleźć nie mogę

u nas wczoraj zapiekanka z makaronem, mieloną wołowiną i warzywami - mąż robił, bo uczy się gotować, w końcu po 8 latach małżeństwa przyznał, że nie umie;)
a dziś zrobię curry-dla męża z rybą, dla dzieci z kurczakiem, z ryżem.

u nas piersi z kurczaka w cieście piwnym, ziemniaczki i mizeria,
jutro chyba z reszty zamarynowanego mięska zrobimy kotleciki zapiekane z brzoskwinią i serem

z paluszków rybnych nic nie wyszło, bo kostki z dorsza po rozmrożeniu okazały się sprasowanymi kawałkami ryby :/ w związku z tym zmieliłam 2 razy ;) dodałam cebulę, tartą marchewkę, czosnek, dużo natki pietruszki, 2 kromki razowca +"d*pka" białego chleba namoczone w mleku(nie miałam czerstwej bułki), jajka, przyprawy i powstały pyszne kotlety rybne :] w ilości na 3 dni ;P więc jutro zapiekanki ziemniaczanej nie będzie :P

Dziewczyny a jak się robi łososia z pesto? I czy chodzi o to pesto zielone czy czerwone? U nas dziś pomidorówka, wczoraj zrobiłam tuńczyka wsw ze śmietanką 18% , cebulką, czosnkiem, serem i makaronem tagiatelle. Pychotka :) A jutro chyba zrobię gulasz albo upiekę karkówę.

U nas były dzisiaj pyzy z mięsem ,ale nie kupne tylko roboty babci mojego męża.

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....