Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad część 21
Zupka - w 16 części obiadowego wątku Cytrynka007 podała przepis na zupę soczewicową :] od tamtej pory kilka razy robiłam taką zupkę :]
lekko ją modyfikując ;)
"soczewicę gotuję najpierw i po pół godziny dodaję ziemniaczki, włoszczyznę i paprykę czerwoną bez skóry w kostkę
jak dobrze się wszystko ugotuję to wlewam 2 puszki pomidorów w puszce i przyprawy do smaku, w tym majeranek. Jesli będzie za kwasne to dodaję trochę brązowego cukru. Jak za łagodne to dodaję przecieru pomidorowego
zawsze robimy z dużą ilością ziemniaczków, by była bardzo gęsta. Można przyprawić też papryką ostrą lub chilli. Przepyszna jest !"
"Yv, bez namaczania, bo szybko się gotuje. Ja tylko wrzucam ją pół godziny wcześniej niż pozostałe warzywka. Z resztą dobrze jest najpierw sprawdzić przed wrzuceniem warzyw czy już się podgotowała.
Ten błonnik tak ładnie wygotowuje się z soczewicy, że nie trzeba niczym tej zupki zagęszczać. Z resztą ja dla nas do zupy nie dodaję ani śmietany ani mąki. Dla dziecka śmietankę dodaję do zupy"
"dodam, że ja kupuję tylko suchą soczewicę. Ten przepis podpatrzyłam w bio wayu, uwielbiam tę zupę i mąż też.
ja do zup nie daję mięska, chyba, że dla dziecka gotuję. Mąż w ciągu tygodnia nie jada mięsa, tylko w weekend na jeden obiad. Takie ma zalecenia od swojego "chinola" :)"
to wpisy Cytrynki :]
ja robię zupkę na wywarze mięsno-jarzynowym ;) bez papryki czerwonej :]
tylko uwaga - zupa jest tak gęsta, że lubi się przypalać ;P jak za długo się jej nie miesza ;)
0
0