Co lemingi rozumieją z historii i "Pokłosia" ?

Skoro lemingi uważają,że to problem polityczny - podskórnie, ale jak najbardziej słusznie, to popatrzmy co się dzieje w centrali.

Wiemy co slychać w Gdańsku a co słychać w centrali ? Poczytajmy:

Jak sobie strzelić kolejnego samobója ? Poprzednim samobójem był wybór Platformy do rządzenia, do czego lemingi wstydzą się przyznać, bo trudno zaakceptować autokompromitację. Kolejnym samobójem o nieco innym charakterze była realizacja filmu "Pokłosie", nie będącego żadnym objawem odwagi reżysera lecz próbą przyłączenia się do pewnego modnego trendu i chęcią zyskania aprobaty salonu.

I jedno zastrzeżenie metodologiczne - nie oglądałem filmu, bo nie muszę. Znam założenia tego rodzaju mentalności i znam cele przyświęcające tego typu przedsięwzięciom, bo znam się na sposobach konstrukcji scenariuszy i ich założeń. Jest to cybernetyczny problem tzw. czarnej skrzynki a znajomość stanu wejścia i stanu wyjścia pozwala poznać to co jest ukryte wewnątrz.

Trójka dyskutowała na temat "czy Pasikowski powinien przepraszać ?".
Lemingi dały popis narzuconej poprawności politycznej i kompletnej ignorancji.

"Nie wszyscy byli szmalcownikami i nie wszyscy byli sprawiedliwymi."

Super symetria. Szczególnie to duże kwantyfikatory - nie wszyscy, więc 60%, 70 % było szmalcownikami i
sprawiedliwymi jednocześnie. Cóż za logika ?

A oto wypowiedź reżysera Kutza:

" Pojawił się ktoś (Pasikowski), kto kontynuuje najlepsze tradycje moje i szkoły polskiej."

Czy "dzieło artystyczne" ma prawo odwracać kota do góry nogami i fałszować fakty ? Nie może. Dzieło artystyczne ma przekazywać prawdę w inny, artystyczny , metaforyczny sposób, ale prawdę.

"To kawałek naszej historii, niechlubnej i tyle." A skąd ten leming to wie, skoro historii się nie uczył ?

Ktoś mówi o "odwadze" Pasikowskiego, a ktoś inny "Polacy mają coś na sumieniu i nie radzą sobie z tym".

I zestawmy to sobie z reakcjami na poruszanie kwestii katastrofy smoleńskiej i na ciągłe problemy z ekshumacjami ciał ofiar. Widać, że lemingi zapędzone zostały w kozi róg, nie dają sobie rady z emocjami a w związku z tym muszą iść w zaparte.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Co lemingi rozumieją z historii i

słuchałem trójki, tej audycji.
Były tam takze sensowne wypowiedzi które świadczą, ze nie wszyscy zgłupieli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeoczyłem jeden znkomity cytat więc go dodaję:

"Jak oglądaliśmy film o dobrych Niemcach (Lista Schindlera), dlaczego nie możemy oglądać filmu o złych Polakach ?"

Strzał w dziesiątkę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe dlaczego nikt z "obrazoburców" nie wpadł na pomysł nakręcenia filmu o złych Żydach.
Iżby takowych w ogóle nie było? :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciiiiicho, jak tak można, jeszcze ktoś usłyszy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy ta insynuacja nie jest już antysemityzmem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klasyczna definicja antysemityzmu: ten, co nie lubi Żydów.
Postępowa definicja antysemityzmu: Ten, którego Żydzi nie lubią.
Obowiązująca definicja antysemityzmu: ten, którego GieWu lub inne wiodące merdia określiły antysemitą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...