Czy TikTok zmienia sposób, w jaki młodzież myśli i komunikuje się?

Cześć wszystkim,
Zastanawiam się ostatnio nad wpływem TikToka na młodych ludzi szczególnie na sposób, w jaki się wypowiadają, postrzegają świat i budują relacje. Z jednej strony to szybka rozrywka i kreatywność, z drugiej mam wrażenie, że skraca się cierpliwość i uwaga.

Czy macie wśród znajomych lub rodziny kogoś, kto bardzo dużo korzysta z TikToka? Czy zauważyliście u nich jakieś zmiany np. w języku, zainteresowaniach, sposobie spędzania czasu?

Nie jestem przeciwnikiem nowych technologii, ale ciekawi mnie, jak Wy to widzicie szczególnie jako mieszkańcy Trójmiasta, gdzie kultura i dostęp do informacji są dość rozwinięte.

Z góry dzięki za każdą opinię!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Okazuje się, że obok zwykłego TikToka funkcjonuje też TikTok18 nieoficjalna modyfikacja przeznaczona wyłącznie dla pełnoletnich użytkowników. Aplikacja pozwala na publikowanie i oglądanie treści 18+, omijając restrykcje oryginalnej platformy. Z jednej strony daje więcej swobody brak cenzury, luźniejsze zasady, z drugiej jednak nie ma kontroli moderacyjnej ani jasnej polityki prywatności, więc rośnie ryzyko nadużyć (spam, malware, wyciek danych). Instalacja wymaga włączenia nieznanych źródeł, co także może odbić się na bezpieczeństwie telefonu.

Jeśli ktoś chciałby sprawdzić, jak ta wersja wygląda i czym różni się od oficjalnej aplikacji, tu jest strona projektowa: https://protiktok18.com/

Dajcie znać, co o tym myślicie czy takie rozszerzone wersje pomagają twórcom i widzom, czy raczej jeszcze bardziej skracają naszą uwagę i podbijają ryzyko?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Marketing, reklama (65 odpowiedzi)

Witam, ostatnio zastanawiałam się nad metodami reklamy w internecie. Szukałam trochę i strasznie...

Manipulacja w biznesie - feromony (9 odpowiedzi)

Witam. Jakiś czas temu dostałem swoją wymarzoną pracę w jednej z większych warszawskich firm....