Droga krzyzowa w naszej parafji

Co to się działo wczoraj na tej drodze krzyżowej wczoraj (01,03,2013) ksiądz Proboszcz się mylił ze stacjami coś tam z radia puszczał się coś włączało jakieś radio kaszebe ksiądz Leszek siedzi w konfesjonale słucha spowiedzi jednym razem w czasie słuchania spowiedzi wychodzi i idzie sobie pogadać z ludźmi po czym wraca i dalej słucha spowiedzi.
A ten ksiądz egzorcysta co ma prowadzić rekolekcje wielkopostne to tak cicho mówił ze chyba co druga starsza pani go nie słyszała i wkuło to samo mówił że aż mi się tam nudziło i miałem zamiar wyjść i pójść do domu ja jestem ciekaw co on dzisiaj w tej szkole będzie odprawiał.
Ja jestem za tym aby zmienili naszych księży na nowych młodszych ( i może by się coś zmieniło w tej naszej parafii nawet i na pewno ) a tych naszych wysłużonych wysłali na emeryturę szczególnie księdza proboszcza ( po 2 zawałach )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Droga krzyzowa w naszej parafji

zaznaczę jeszcze mam 28 lat mieszkam w Baninie od urodzenia i powiem ze przez te ostatnie 3 lata chyba od tej pory jak nasz biskup się wtrącił do naszej parafii to nasi księża się zmienili strasznie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A wszystko to na własne życzenie - gdzie dziś jest komitet obronny?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

TO NIE SĄ REKOLEKCJE WIELKOPOSTNE ECH ..............SZKODA SŁÓW.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zaznaczę że nie jestem osobą wierzącą ,ale moja Żona jest i po kilku wizytach w naszym Kościele jeździ na Matarnie na mszę lub do Jezuitów do Gdyni.....mówi że u nas to po prostu masakra.Dziwi się że nie ma u nas młodszych Księży którzy by coś zmienili bo przecież tylu nowych ludzi wprowadza się do Bnina a parafia leży....Mi wystarczyła styczność z Księdzem Lechem jak załatwiałem formalności do chrztu, czekałem 15 min bo rozmawiał z kimś przede mną ,a jak skończył i podszedłem to powiedział " Je teraz jem śniadanie, już 5 min jestem spóźniony.... he he witki opadają
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ludzie ale Wam się nudzi!! Jak się komuś nie podoba to niech nie chodzi na rekolekcje przecież to dobrowolne nikt nikogo nie zmusza.
Ręce opadają jak się odwiedza to forum, wszystkim wszystko przeszkadza, panie w sklepie, to że ktoś coś robi a nie troluje na forum, przestańcie już obgadywać księży - najprościej tak anonimowo w internecie a może taki odważny "parafianin" albo "kurd" powie to prosto w oczy obgadywanej osobie, co tacy odważni już nie jesteście??!!??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

wyobraź sobie, że powiedziałam X. Lechowi na kolędzie w tym roku co myślę na temat jego szalonego tępa odprawiania Mszy Św, nabożnej celebracji zbierania kolekty przez X. proboszcza- co skutkuje zamieszaniem przy rozdawaniu Komunii Św i wielokrotnego Jej upadania na ziemię, wychodzenia ministrantów w środku Mszy na papierosa...i paru innych "detalach" i co??? jakaś reakcja???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

masz rację, to nie są rekolekcje wielkopostne, to są rekolekcje ewangelizacyjne wspólnoty w Duchu Świętym, mają się znakończyć jakimś "wylaniem"...domyślam się, że chodzi o wylanie darów Ducha Świętego po modlitwie wstawienniczej tych już "wylanych" nad tymi jeszcze nie "wylanymi"...wczoraj X. rekolekcjonista coś bąkną o tym "wylaniu"...to nie ma nic wspólnego z Wielkim Postem i na pewno nie ma przygotować ogółu parafian do doskonalszego przeżycia Wielkiej Nocy...ciekawe, czy jakieś inne rekolekcje jeszcze bądą? ktoś coś wie?...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak będą rekolekcje , może temat tych rekolekcji zrozumiesz .......może
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do "Ja" szczerze jest mi obojętna ta parafia, jestem niewierzący ,przytoczyłem tylko obserwację Żony, jeśli się wczytasz to dotrzesz do inf że jej się nie podoba i tu nie chodzi. Jednak skoro jest tak dużo głosów ,o tym że parafia nie bardzo funkcjonuję to chyba coś jest na rzeczy. Jak dla mnie może być zlikwidowana ,a na jej miejscu mogą zrobić "malutkie geranium" :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie zlikwidowana to nie tylko jakieś zmiany by się przydały bo dlaczego ksiądz Henryk były proboszcz parafii Chrystusa Zbawiciela w Gdańsku Osowej był tylko 28 lat tam proboszczem i odszedł na zasłużoną emeryturę a nasz proboszcz jest już 31 lat i na emeryturę jeszcze nie idzie to mnie zastanawia czy miał jakieś układy z Biskupem czy coś

Do Kurd jesteś niewierzący , " zasłaniasz się za spódnicą żony " aby pisać ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tyle już tych wątków było o naszej parafii. Podpisuję się obiema rękami pod petycją za zamianą księży (jeśli taka powstanie). Ja akurat mam dziecko, które w tym roku przystępuje do I KŚ i to co działo się na mszy 2.II po południu, na której miało być odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych (a nie było) to woła o pomstę do nieba. W pewnym momencie nikt już nie wiedział, kto prowadzi mszę. Lech przy ołtarzu czy proboszcz, który stał przy ławkach z dziećmi. Żenada.

Ania nie zasłaniam się spódnica Żony, los tej parafii mnie zbytnio nie dotyczy ale słuchając Żony i czytając forum widzę że albo coś się zmieni albo jeszcze więcej ludzi się do niej zniechęci

Ale macie problemy ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Problem jest, bo w czasach, gdy mówi się o tym, ilu ludzi odchodzi od Kościoła, należałoby zastanowić się gdzie leży przyczyna. Msza jest dla ludzi, ale księża już niekoniecznie. W naszej parafii ks. proboszcz wiele razy pokazał, że nie zależy mu na ludziach.Byłam dziś na tych pięknych rekolekcjach-szczerze mówiąc naszym księżom też by się przydały. Rekolekcjonista słuchał spowiedzi, mieli przyjść pomóc spowiadać nasi, ale był tylko ks. Lech może 30 min a ks. Roman wcale się nie zjawił. Stwierdził, że ma mszę na 18-tą i musi się przygotować. Spowiedź zaczynała się o 16.30. Tak więc ksiądz rekolekcjonista spowiadał do 19-ej sam, potem była msza św. szkoda słów, takie pogrywanie przez proboszcza...................to droga KRYZYSOWA

A jakie to ma znaczenie czy rekolekcje sa wielkopostne czy ewangelizacyjne.......dobre świadecwto trzeba dawać cały czas a nie tylko w okresie Wielkanocy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

j 34 nie ma znaczenia , nie o to chodzi, lecz oto że niektórzy niby "nabożnie "uczestniczą we msz św . nie słuchają o czym jest mowa ,a potem wypisują bzdury .

Banino jest moją już trzecią parafią , z ogłoszeń nic nie rozumiem ,na pasterce czułem sie jak na stypie -masakra. Podobno był w parafii fajny ks.Jarosław i co z nim, dlaczego odszedł ?

A dajcie już Xsiędu Lechowi spokoju ! Wy się go cały czas czepiacie , a on ma za zadanie codziennie i w niedziele odprawiać msze po xs proboszczowi się nie chce. Mi się podoba jak xs. Lech odprawia msze. Mówicie że pije alkohol i pali papierosy , ale to też człowiek .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

człowiek , ale duchowny i sam świadomie wybierał sobie "zawód" gdy miał dość lat by zrozumieć , że będzie musiął z częsci rzeczy zrezygnować jako kapłan.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

temat ,,duchownych'' wciąż na topie.
Wszyscy jesteśmy grzesznikami..............................., a może wystarczy się nauczyć przebaczać bliźniemu, a nie bluzgać na forum, czy też wylewać swe gorzkie żale.? Powiedzcie to wprost proboszczowi, czy wikaremu co wam się nie podoba.
Mądry w gębie to każdy jest, ale powiedzieć wprost to już nie każdy może.

Rodzi się pytanie - po co skazujesz się na męki uczestnicząc w tym przedstawieniu? Jest jakiś nakaz?

cofając się kilka lat wstecz, kiedy nowy ARCYBISKUP GŁÓDŹ objął stołek wydał dekret o przeniesienie proboszcza do innej parafii....
Na efekt ,,wiernych'' nie trzeba było długo czekać, zaczęto pisać pisma, zbierać podpisy, tylko po to, aby ARCYBISKUP GŁÓDŹ cofnął dekret.
Więc pod naporem wiernych dekret cofnięto, i proboszcz został.
Więc po jakimś czasie przyszedł czas na wikariusza, no i wierni postanowili zrobić to samo.

To się pytam po jakiego grzyba chcieliście żeby zostali.???
Lenistwo, i brak chęci przyciągania wiernych do kościoła jest w tym kościele jest i było na porządku dziennym.

Wiec powiem tyle chcieliście żeby zostali to macie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Więc pod naporem wiernych dekret cofnięto, i proboszcz został.
Więc po jakimś czasie przyszedł czas na wikariusza, no i wierni postanowili zrobić to samo.

Banino (kaszb.Banino) duża wieś kaszubska (wikipediqa)
Kaszubi cenią sobie swoich. Ks. Roman budował ten kościół własnoręcznie
i żaden "generał" nie będzie nam pluł w twarz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

,,Drudi'' jeżeli nie znasz historii kościoła to zamilcz.
Inicjatorem jak i największym budowniczym kościoła był Św. pamięci ksiądz Prałat Józef Bigus.
To dzięki niemu mamy ten kościół. Był to ksiądz z krwi i kości, oddany wierze i bliskiemu.
Jemu nie było ciężko schylić się po miotłę czy łopatę, a ci nasi księża to by zaraz odcisków podostawali......
O sporach i kłótniach proboszcza ( wcześniej wikariusza ) z prałatem nie wspomnę.
Tylko nadmienię, że dzięki komu budowniczy kościoła ( prałat Józef Bigus ) wyprowadził się z kościoła, którego budował ?\
Pluć to możesz tylko sobie.

Więc jak nie znasz historii to zamilcz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drudi masz rację !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

~baniak
Coś mi się zdaje że dyskutujemy tu o obecnych proboszczach.
Nie rozumiem po co mieszać w te brudy ks. Bigusa.
Pluj tylko sobie w twarz że nie miałeś wtedy odwagi go bronić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

~baniak masz rację nie znają historię parafii bo ludzie dali ziemię na budowę kościoła i na cmentarz parafialny i cały założyciel parafii Banino był ksiądz prałat Józef Bigus który pragną w Baninie wybudować kościół żeby ludzie nie chodzili do Matarni
I ksiądz prałat Bigus chciał być pochowany w Baninie i dla czego nie jest nie wiadomo trzeba by było zapytać się proboszcza

Rozumiem że proboszcz jest winien że prałat jest pochowany w Żukowie a durni parafianie że w Baninie (chyba o to chodzi?) będzie leżał ks. Roman

,,parafianin'' widzę, że wie o co chodzi.
Dla jasności ,,drudi'' nikt tu w nico ks. Bigusa nie miesza.
To on jest WIELKIM inicjatorem i WIELKIM budowniczym kościoła.
Właśnie przez obecnego proboszcza ks. Prałat Bigus przeniósł się do Żukowa i tam został pochowany.
Jego wola niestety taka nie była.
A Ty ,,drudi'' zapoznaj się z historią kościoła, popytaj rdzennych mieszkańców Banina, a nie przytaczaj to co gdzieś jest napisane.
Historii nie można zmieniać, a prawda czasami jest bolesna.
Więc bij się w pierś i żałuj za grzechy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

baniak po co te wielkie slowa , nikt nie kwestionuje zasług ks .Prałata , ale ks .proboszcz też ma swój wkład .

paraf- to jest tylko odpowiedź na słowa ,,drudi'' cyt. ,, Ks. Roman budował ten kościół własnoręcznie''
Więc niech prawdę wszyscy znają.
A chciałbym wiedzieć jak duży wkład ma ks. Roman.?
Nie oszukujmy się parafia nie należy do biednych.
Ksiądz na tacę zbiera co niedziela, za zamówione msze kasę dostaje, za śluby i pogrzeby i inne uroczystości kasa ekstra, za miejsce na cmentarzu dodatkowa kasa, kasa z funduszu kościelnego dodatkowa.
Więc teraz się pytam gdzie są te pieniądze.?
No chyba, że trzeba dzielić się kasą z BISKUPEM.
Na remont kościoła parafianie dodatkowo płacili, na remont ogrodzenia cmentarza dodatkowo trzeba było płacić, wymiana ławek no cóż znowu trzeba było płacić ekstra.
,,parafianin'' pisał ludzie ofiarowali ziemię pod kościół, cmentarz, parking, a obecny gospodarz nie zadbał nawet o to żeby wykupić ziemię leżącą przy cmentarzu. Stary cmentarz się kurczy a parafia rozwija. No trudno.
Więc proszę podać jak duży jest wkład proboszcza.?
No wyjątkiem jest zbieranie kolekty, gdzie jest to forma celebracji, jak ktoś kiedyś tak to nazwał.

To tyle w temacie.

CZAS NA ZMIANY w parafii! Wraz z nowym Papieżem nadchodzi czas służby Kościoła dla ludu i ukrócenia rozpasania kleru. Trzeba sobie przypomnieć śluby kapłańskie i istotę kapłaństwa.
Będę się mocno modlić za papieża Franciszka, bo nie będzie mu łatwo.

baniak nic nie rozumiesz , będę wciąż powtarzać że ks .proboszcz ma też swój wkład w budowę kościoła jak i w przeszłości jak i teraz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

,,kka'' masz rację.
,,paraf'' tylko Tobie wydaje się, że nic nie rozumiem, więc podaj jaki jest wkład Ks. Romana w budowę.
Może ja czegoś nie wiem, a pamiętam czasy kiedy parafii Banino nie było i jedni chodzili do Matarni, inni do Żukowa, a byli tacy co chodzili nawet do Przodkowa i Czeczewa - mowa o kościołach.
Więc czekam na przykłady zasług Ks. Romana.

baniak, poziom Twojej argumentacji jest żenujący. Skąd Ty wiesz, co chciał Prałat Bigus, skąd wiesz dlaczego odszedł z Banina? Przy budowie kościoła zapewne nie przeniosłeś nawet jednego pustaka, ale najwięcej masz do powiedzenia. I nawet zdaje Ci się, że wiesz coś o ziemi, która mogła powiększyć cmentarz. Te Twoje wypociny są załosne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

baniak Jeżeli naprawdę pamiętasz te czasy , to dlaczego tak wybiórczo , ja także pamiętam jak było.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najlepszy ksiadz jaki do tej pory w Baninie byl, to ostatni ksiadz- Jaroslaw Hinc, ktorego przerzucili do Gdyni....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

,,kkk'' pustak to niestety, ale chyba TY jesteś i do tego nie trzeba argumentów.
Biegnij do kościoła, wyżal się księdzu i poznaj prawdę.
A nie wprowadzaj negatywnej atmosfery.
Mowa była o ziemi która mogłaby powiększyć cmentarz.
Czytaj ze zrozumieniem, a sam będziesz rozumiany.

co tu dużo pisać jaki pasterz takie i owieczki
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/785097,oskarzaja-abp-glodzia-pil-wyzywal-ponizal-wprost-ujawnia,id,t.html
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

,,parafianin'' trafione w samo sedno.
http://wytrwaly.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?4

A ja pisałem nie o ziemi, to o czym? Ty w rzeczywistości jesteś nudzącym się idiotą a nie "pustakiem". Do księdza nie muszę chodzić, wystarczy mi, że idę do Kościoła bo to w tym miejscu ogniskuje się moja wiara. A co do wiedzy na temat przyczyn przejścia Prałata Bigusa z Banina do Żukowa, to w Twoim przypadku jest ona dokładnie zerowa. Gdybyś cokolwiek wiedział na temat przyczyn, to nie zabierałbyś głosu w tym temacie i nie wypisywał bredni. Tak na marginesie to Twój nick fantastycznie do Ciebie pasuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a co to oznacza, że ziemia "mogłaby" powiększyć cmentarz. Ja też "mógłbym" zostać biskupem, ale to co teoretycznie jest możliwe pozostaje jedynie w sferze teorii i po co o ty pisać. Właściciele tej ziemi :mogliby" sprzedać ją parafii, ale czy muszą albo czy chcą. A z drugiej strony czy parafia musi kupować ziemię pod rozbudowę cmentarza. Wreszcie co "robiłby" nowy proboszcz, kiedy stary odejdzie???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

a odejdzie?, bo coś się na to nie zanosi, dożywocie chyba dostał;/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do kkk - oj jaki/jaka jesteś płytki/płytka.
zacznij myśleć logicznie i czytać ze zrozumieniem.
Jak zrozumiesz czego dotyczy ten wątek to wtedy zabierz głos.
W twoim przypadku rozum nie idzie w parze z wiekiem i to twoja wiedza jest zerowa.
Spowiedź już była, więc pewnie byłeś/ byłaś na niej, to po jaką cholerę zaczynasz bluzgać. Twoja wiara jest strasznie płytka, więc wiara nakazuje przebaczyć bliźniemu - i ja Tobie przebaczam.

Co nazywasz bluzganiem??? Te bzdety co wypisuje baniak??? Ja nikogo nie obrażam, a czego dotyczy wątek rozumiem aż nadto dobrze. Zauważ, że to nie ja zboczyłem z wątku zapoczątkowanego w któryś z piątków, a jedynie odpowiedziałem an jawne głupoty wypisywane przez baniaka.
Ale widzę, że większość z Was nawet jak nie wie o co chodzi, to i tak swoje trzy grosze dorzuci.
Ciekawe co robicie dla parafii, żeby było lepiej...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I to co napisane jest na tym blogu oddaje w pełni Twój sposób myślenia o Kościele przez duże K.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

KKK uważaj bo tobie ,,ognisko wiary przygasa'', a nie szukaj osób, które robią coś dla parafii tylko sam weź się za coś pożytecznego i tym samym daj przykład innym jaki z ciebie przykładny parafianin, a nie pisz pierdół.
Żeby było lepiej to czas zmienić tych co zbyt długo siedzą na kościelnych stołkach.
A ty KKK co takiego zrobiłeś dobrego????????
Tylko nerwy trzymaj na wodzy i nie obrażaj bliźniego bo twoje ognisko zgaśnie.
Taka Wiara jaka osoba.

Szkoda, że tak się stało. Przynajmniej coś w parafii się działo :-(

Co to znaczy coś" w parafii się działo"
Parafia to nie cyrk gdzie płacisz za wstęp i czekasz na atrakcje.
Nikt oprócz narzekań sam nic nie zaproponował
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

~gaz
stołki to masz w domu
proboszcz obejmuje parafię na czas nieokreślony,stałość ma być jednym z jego podstawowych przymiotów.W obsadzaniu urzędu proboszcza biskup działa w sposób wolny i niezależny. Powinien jednak wysłuchać w tej sprawie przede wszystkim opinii dziekana, oraz wszystkich, duchownych i świeckich, którzy mu w tej decyzji mogą służyć radą.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Proboszcz
nie chce rozpisywać, ale do dyskusji warto się przygotować. Tak kiedyś uczyli ...

działo się - gdy był Ks. Jarosław a teraz ......... bida z nędzą :-(

Ks.Jarosław też by się Wam po jakimś czasie znudził .

Jednak co wiocha to wiocha - nawet dziś tak jakoś dziwnie w tym kościele, jakby za karę :-(

~Ewa ---jak Tobie wiocha zmień kościól a może i wyznanie , a może sekta będzie odpowiednia dla Ciebie .

i jak co roku w koszu jak na kartofle
kopa jaj i pół świniaka, czekolady wielkości blatu od stołu. Taka święconka
Ludzie to jest symboliczne, wystarcza małe ilości

A w jakich godzinach ze świeconka?

W Wielką Sobotę święcenie pokarmów o godz. 11:00, 12:00, 15:00 i 16:00.

http://www.banino.parafia.info.pl/?p=main&what=7
tu masz w jakich godzinach co i kiedy

Inne tematy z forum

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....