Grzyby w cieście piwnym.

Ktoś musi zacząć :)

Grzyby w cieście piwnym.

Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.

Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)

pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

ryby też tak można -smaczne z surówką
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

w cieście piwnym robiłam krewetki, kalafiora i brokuły :]

a ryby w cieście imbirowym :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

poproszę o ten przepis na ryby w cieście imbirowym :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

kilka lat temu znalazłam gdzieś ten przepis na pangę w cieście imbirowym :] wtedy jeszcze jedliśmy pangę ;)

odkąd dowiedzieliśmy się o niej więcej i przestaliśmy kupować - nie korzystam już z tego przepisu :] obstawiam, że dorsz mógłby się nadawać :] poza tym nie wiem która ryba ma zwarte mięso?

kopiuję, bo pisałam w innym wątku

***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***

bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)

rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

Agusia, czy te Twoje krewetki mozna zamarynować z soku cytrynowym? tak właśnie myślę, że zrobiłabym je w cieście imbirowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

nie próbowałam w soku cytrynowym :] ale myślę, że mogą by dobre :]

tylko też dodaj sosu sojowego i miodu(+czosnek) - żeby nie były za kwaśne :]

a tej marynaty z sokiem pomarańczowym używam też do piersi z kurczaka ;) pyyycha :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

tu przepis na krewetki, gdyby Ktoś go jeszcze nie znał ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe34838.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

Zrobiłam kurczaka w pomarańczowej marynacie..pycha :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby w cieście piwnym.

mówiłam ;P cieszę się, że smakowało :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??