Grzyby w cieście piwnym.
Ktoś musi zacząć :)
Grzyby w cieście piwnym.
Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.
Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)
pozdrawiam :)
Grzyby w cieście piwnym.
Składniki:
50 dkg dużych, jędrnych grzybów, tłuszcz.
Ciasto:
3/4 szklanki piwa, 2 jajka, 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól, tłuszcz.
Grzyby oczyszczamy, myjemy, trzony odcinamy, a kapelusze gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15 minut.
Żółtka mieszamy z piwem, dodajemy szczyptę soli, i tyle mąki, aby po zmiksowaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Ciasto łączymy z pianą z białek i łyżką oleju.
Kapelusze grzybów zanurzamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, na rumiano.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Wskazane zapijać piwkiem (jakie ktoś lubi)
pozdrawiam :)