Re: Jabłecznik proszę o przepis (sprawdzony).
To zależy, o jaki jabłecznik Ci chodzi-z pianką, czy bez. Ja lubię najbardziej taki prawdziwy, z dwóch kruchych placków i z dużą ilością jabłek. To jest w zasadzie mój autorski przepis, bo wypróbowałam już wiele internetowych przepisów i zawsze mi coś nie pasowało. Proszę, może spróbujesz:
3 szklanki mąki tortowej (szklanka=250 ml.)
1 szklanka drobnego cukru
1 kostka MASŁA 200 g
1 duże jajo
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18% (jeśli ciasto nadal będzie suche daj jeszcze śmietany, ma powstać zwarta kula jak plastelina)
aromat waniliowy
10 jabłek, nie żadnych tam szarych kwaśnych renet, które trzeba potem dosładzać, tylko najpiękniejszych, najsłodszych, takich do zjedzenia. Ja kupuję prince, costa pomarańczowa, rubiny, albo czempiony.
kawałek masła, łyżka mąki ziemniaczanej albo kisiel cytrynowy, łyżka bułki tartej, cynamon oczywiście.
Jabłka obrać i pokroić na kosteczki albo użyć takiej okrągłej kratki do jarzyn i wrzucić do garka, będzie ich dużo, ale opadną podczas gotowania. Podlać trochę wodą i wrzucić kawałek masła. Często mieszać i dusić na niewielkim ogniu do miękkości, aż się rozpadną. Jak już będą ugotowane to wsypać suchy kisiel albo mąkę ziemniaczaną, dużo cynamonu i szybko wymieszać. Odstawić, by przestygły.
Miękkie masło i składniki ciasta wyrobić w misce na konsystencję plasteliny, podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym do 175 *piekarniku 15 minut do lekkiego zrumienienia. Potem wyjąć i nasypać trochę bułki tartej, tak by wciągnęła wilgoć z jabłek, nałożyć ugotowane jabłka, wyrównać i znowu placek rozwałkowany na wierzch. Piec 45 minut w 175*, potem zostawić do ostygnięcia i nakryć folią, by ciasto złapało wilgoć i zmiękło. Posypać przed podaniem cukrem pudrem.Nie trzymać w lodówce, bo będzie twarde. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.
0
1