Jak przyzwyczaić kota do kuwety?

Drodzy, od 2 tygodni mam 6-cio tygodniowego kota , kot załatwiał swoje potrzeby do kuwety przez tydzień, myslałam ze jest tak genetycznie uwarynkowany:), niestety..już drugi raz załatwił sie w salonie w wnęce za meblami..co robić? czy już zawsze będzie traktował to miejsce jak kuwetę?? Nie moge tez pozbyć sie tego zapachu z paneli...Prosze poradzcie:
1.jak oduczyc kota siusiania w tym miejscu?
2. Jak pozbyć sie "tego " zapachu?
3. Jak przyuczać go do sisiania w kuwetę?
To mój pierszy kot w domu, I nie mam pojęcia jak go wychowywac więc będę wdzięczna z polecenie jakiejś ksiażki na ten temat.
Pozdrawiam tych, którzy zachca mnie przeczytac...Masza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak przyzwyczaić kota do kuwety?

po pierwsze musisz często zmieniać piasek - nie wiem jak często... dość często... kot do brudnej kuwety robić nie będzie...

po drugie, jak kot się załatwi, bierzesz go za grzbiet, i zanosisz do kuwety - w końcu się przyzwyczai
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziekuję, postaram się byc cierpliwa:)

Czy wnęka jest na tyle duża, żeby wstawić do niej kuwetę?

tak, czyli powinnam tan postawić drugą kuwetę?

Ja bym tak zrobiła. Mam małe doświadczenie z kotami, ale jeśli kotek wybrał sobie tamto miejsce, to może warto spróbować.

nie próbowałem tak... ale to MOŻE podziałać... a jak kot się przyzwyczai, to przenieś kuwetę do łazienki - czy gdzie tam chcesz żeby stała... i wtedy po przeniesieniu zgaduję, że powinien też walić do kuwety ;)

Dzięki, spróbuję

Przede wszystkim ustaw kuwetę w to miejsce, które upodobał sobie kotek, bo zapewniam Cię, że w tej walce nie wygrasz. ;) Po drugie, jeżeli załatwi się gdzie indziej, od razu zanieś go do kuwety. Jeżeli uda Ci się go chwycić w trakcie załatwiania, biegiem do kuwety.Istnieje teoria, żeby włożyć go w to co zrobił, ale to jakieś bzdury. Możliwe też, że żwirek przestał mu odpowiadać, ale bardziej trzymałabym się teorii, że przyzwyczaja się do nowego domu, znajduje swoje miejsca, muszą być jego i koniec. :)

mam dwa futrzaki i praktycznie obydwie panie załatwiają się do kuwety w toalecie. kilka razy jednak starsza kicia załatwiła mi się poza kuwetą. Żeby zneutralizować zapach użyłam zapachu cytrynowego w aerozolu. Na to miejsce ustawiłam mebel. Jeśli chodzi o żwirek - musi być go w kuwecie przynajmniej 2/3. Nalezy usuwać zanieczyszczenia -ale nie przesadzajmy po jednym małym kocie wystarczy dwa razy dziennie. moją czarnulkę w pewnym sensie zmusiłam do załatwiania się do kuwety - obserwowałam ją cały dzień i gdy zorientowałam się, że przysiada żeby się załatwić zaniosłam do kuwety i tam siedziałam naprzeciwko jej aż się załatwiła. Od tego momentu kot załatwia się tylko w kuwecie. Drugi kociak miał problem ze żwirkiem. I załatwiła się dopiero w taki jaki miała w swoim pierwszym domku. Ja miałam drewniany a kot był przyzwyczajony do bentonitowego. Jak zmieszałam razem - kot nie ma problemów. Teraz mam jeszcze inny -ale też zmieszany i kotki nie mają żadnych problemów. Nigdzie nie czuć kociego moczu. Jak się wchodzi do mieszkania z zewnątrz, tylko dwa futra wychodzące z pokoju świadczą o dodatkowych lokatorach, nie aromat.

Inne tematy z forum

Sucha karma (43 odpowiedzi)

Hej. Mam pytanie czy znacie markę Mills Farm? Karmię moją sunię suchą karmą, do tej pory...