Kto nadaje dziecku PESEL?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny jak w temacie, kto nadaje dziecku Pesel? Jest on potem wysyłany pocztą czy trzeba go gdzieś osobiście odebrać??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kto nadaje dziecku PESEL?

pesel nadaje dziecku urząd miasta tszeba odebrać go osobiście zanosi się akt urodzenia do dzialu ewidencji ludności i tam przybijaja pesel

ale robią to od ręki? bo ja rodziłam w Wejherowie i stamtąd z urzędu stanu cywilnego mąż odebrał akt urodzenia, tam też powiedzieli mu że nie musi jechać do urzędu miasta żeby zameldować małą bo oni wyślą do rumi jakieś powiadomienie i ją tak jakby automatycznie zameldują....ale nic nie mówili o peselu tylko tyle, że przyjdzie pocztą...ale od kogo ???

Madziu spokojnie :) usc Wejherowo wysyła papiery do ewidencji do Rumi, jak oni je dostaną to automatycznie meldują twoje dziecko, PESEL też nadawany jest automatycznie, a ty idziesz z aktem urodzenia po ok. 3-4 tyg. i tam ci go przybiją :) a tak poza tym serdeczne gratulacje! jak coś pisz na maila, do niedawna tam pracowałam to jestem na bieżąco :)

A czy ktos sie orientuje, czy jak rejestrowalam dziecko w USC w Gdansku poprzez transkrypcje robiona przez Ambasade zagraniczna to oni rowniez melduja w Pl dziecko automatycznie?

Inne tematy z forum

Locus (10 odpowiedzi)

Osiedle Locus będzie położone w Rumi Janowo na rogu ulic Dąbrowskiego i Stoczniowców. Teren...

Widoki (5 odpowiedzi)

Osiedle Widoki powstanie na stoku morenowego wzgórza, w otulinie Trójmiejskiego Parku...

Osiedle Archipelag (15 odpowiedzi)

Osiedle Archipelag powstaje blisko granicy Rumi i Gdyni. Dzielnica dysponuje pełną infrastrukturą...