Lody domowe bez maszynki
Po kawie mrożonej zostało mi mleko skondensowane. Znalazłam przepis na lody. Wygląda fajnie ale na puszce mleka skondensowanego stoi jak byk "NIE ZAMRAŻAĆ".
Ktoś próbował podobnej operacji? Wychodzą te lody czy zmarnuję puszkę mleka? :)
Lody sernikowo-owocowe
225 g śmietankowego serka Philadelphia
400 g słodzonego mleka w puszce
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 1/2 szklanki świeżych truskawek
3 ciasteczka digestive połamane na 1/2 cm kawałki
Zmiksować razem do połączenia się składników mleko skondensowane, kremówkę, serek i skórkę cytrynową.
Przelać do plastikowego, płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.
Truskawki zmiksować blenderem na gładko. Masę truskawkową przelać do pojemnika z lodami. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie.
Pojemnik ponownie wstawić do zamrażalnika i zostawić go tam na minimum 8 godzin. Lody wyjąć z lodówki na 5-10 minut przed podaniem. Wtedy łatwiej nakłada się lody.
Ktoś próbował podobnej operacji? Wychodzą te lody czy zmarnuję puszkę mleka? :)
Lody sernikowo-owocowe
225 g śmietankowego serka Philadelphia
400 g słodzonego mleka w puszce
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 1/2 szklanki świeżych truskawek
3 ciasteczka digestive połamane na 1/2 cm kawałki
Zmiksować razem do połączenia się składników mleko skondensowane, kremówkę, serek i skórkę cytrynową.
Przelać do plastikowego, płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.
Truskawki zmiksować blenderem na gładko. Masę truskawkową przelać do pojemnika z lodami. Dodać pokruszone ciastka i wymieszać. Nie trzeba robić tego bardzo dokładnie.
Pojemnik ponownie wstawić do zamrażalnika i zostawić go tam na minimum 8 godzin. Lody wyjąć z lodówki na 5-10 minut przed podaniem. Wtedy łatwiej nakłada się lody.

