Mieszkanie komunalne

Czy ktos ostatnio wykupywał mieszkanie komunalne w gdyni?Jakie zasady mniej wiecej,czy tez mozna wykupic za symboliczna zlotowke tak jak spółdzielcze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mieszkanie komunalne

nie wiem jak jest w ?Gdyni ,w Gdańsku wykupuje się za 10 % wartości i przez 5 lat nie mozna go sprzedać.

Nie jest to tak jak piszesz. Ja aktulanie jestem na etapie wykupu w Gdańsku. Jesli wykupuja wszyscy mieszkancy mieszkania to placisz 5 % wartosci mieszkania, jak nie wszyscy to 10 % wartosci. Zostal zniesiony przepis ktory pozwalal sprzedawac mieszkanie dopiero po uplywie 5 lat.

Dokladnie moj tesc ostatnio wykupil mieszkanie notariusz mu powiedzial ze moze sprzedac mieszkanie jak tylko cala procedura zostanie zalatwiona a to trwa troszke

oo to bardzo się ciesze,że przepis został znieisony:)))na razie czekamy ,żeby zostać najemcą ,potem wykup no i sprzedaż

Czy to jest pewne, że takie wykupione mieszkanie można od razu sprzedać???

tak pewne !!!

tylko jest jedno ale, płacisz podatek dochodowy (19%) od różnicy między kupnem a sprzedażą

wykupisz za 20tys sprzedasz za 150tys - płacisz podatek od 130tys :-)

dlatego nie ma już tego zapisu o niesprzedażny przez 5 lat bo zmieniło się prawo podatkowe

Inne tematy z forum

Dom modułowy (12 odpowiedzi)

Ostatnio zainteresował mnie temat domów modułowych. Podobno domek ok 60-70m można mieć już za 250...

kto z was kupil mieszkanie w semeko (43 odpowiedzi)

jak sobie chwalicie tego dewelopera

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? (6 odpowiedzi)

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? Myślę o kupnie mieszkania w Morska Park w Gdyni, który...