Re: Planszówki - Szukam ekipy!
Antyspołeczny
(9 lat temu)
Kiedyś zbierałem planszówki, w podstawówcę. Pod koniec przerzuciłem się na RPGi, karcianki i systemy figurkowe - dużo lepsza zabawa, niż planszówki! Prócz karcianek, cała reszta to świetna inwestycja:) np miałem Magię i Miecz, która mimo braku połowy elementów sprzedała się za 600-800 zł;) Jej dodatki też nieźle się sprzedawały.
Jeśli zaś chodzi o ciekawe gry, choć nie wiem, jak z ich dostępnością, to polecam grę Twierdza. Strategia, z makietą zamku, gdzie jeden gracz broni księżniczki, a inny planuje atak; wojska, dowódcy, machiny oblężnicze, magowie, smoki, pułapki - super gra! Ciekawą też był Robin Hood - bardzo grywalna, z tego co kojarzę (równie dobrze co Magia i Miecz).
Miałem też wspomnianego Władcę Pierścieni - na długo przed wypuszczeniem filmu, więc mogła być to całkiem inna gra. Mi nie przypadła do gustu; strasznie skomplikowana, z ogromną planszą, raczej w stylu tych gier historycznych - odtwarzających bitwy (taką też miałem, bitwę pod Grunwaldem:p).
Z niecodziennych miałem np Obcy - o ile dobrze kojarzę, na podstawie drugiej części filmu;)
Ciekawą koncepcją był również Wampir (i to nie jakiś Dracula, ale nasz - na podstawie jakiejś legendy). Ta miała nietypowe rozwiązanie, że jeden z graczy (wampir) wszystkie swoje żetony miał przesłonięte specjalnym ekranem. W efekcie wystawały mu tylko oczy zza tej przesłony:D
Była też jedna ciekawa o Wietnamie, ale tytułu nie pamiętam:( Wiem, że mnie tak fascynowała, że dorobiłem sobie kilkanaście dodatków, z różnymi bazami i podziemnymi tunelami;)
No ale kiedy pierwszy raz zagrałem w klasycznego (czyt: niekomputerowego!) Warhammera, mając lat 13-14, wszelkie planszówki poszły w kąt:)) I spędziłem przy tej grze długie lata:)))
0
0