Podział Banina

Budowa obwodnicy metropolitarnej wymusza konieczność zamknięcia drogi pomiędzy Przodkowem, a Pępowem. Cały ruch samochodowy z tego kierunku zostanie skierowany na ulicę Lotniczą przebiegająca przez Banino.Wzrost natężenia ruchu na ulicy Lotniczej może doprowadzić do podziału i zakorkowania Banina. Już teraz w godzinach szczytu jest problem z włączeniem się do ruchu na tej ulicy nie mówiąc już o jej przekroczeniu przez pieszych. Rozbudowa osiedli, budowa szkoły fatalny wyjazd z terenu Biedronki i wzrost natężenia ruchu doprowadzi w przyszłości do powstawania ,,korków " na tej istotnej dla mieszkańców Banina arterii , która stanie się dojazdówką do metropolitarnej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Podział Banina

To trzeba było wcześniej o tym pomyśleć-sami przepchnęliśmy wariant czerwony. Trzeba było wybrać wariant brązowy idący za Miszewem. Teraz przez Banino będzie szedł jeszcze tranzyt z węzła Miszewo na lotnisko i do Gdańska- Wrzeszcza. Moje gratulacje! To takie polskie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

to za chwile będzie lotnicza dwupasmowa :-)
światła, wiadukty nad domami, samoloty będą latać pod wiaduktami itd.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś wg planów tak słyszałem ma poowstać obwodnica Banina łącząca węzeł w Miszewie z nowatorów przed lotniskiem przebiegająca od strony Pępowa, ale kiedy to będzie to już zupełnie inna historia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja słyszałem o tunelu który ma się zacząć w Miszewie i wyjedzie się z niego pod samiutką Galerią Bałtycką!;)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

.... ale tak na jednym wdechu??? taki kawałek ???? hmmmm

... no to może zamiast zamykania drogi z Przodkowa, połączyć ją np z księżycową, i tak tu zapierdzielają ludziska jak po A1, a bynajmniej się odciąży lotniczą i będzie łatwiej wyjechać z biedry !!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"bynajmniej" to nie to samo co "przynajmniej"... jak mnie to irytuje!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

no faktycznie, zmienia to zasadniczo brzmienie postu :) Pozdrawiam przynajmniej :).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A skąd się szanowna Pani ( mieszkanka) urwała? Mielimy temat od paru lat , nieraz pisałem i inni że wariant pomarańczowy V (nie brązowy) byłby najlepszy. Ale gddkia odrzuciła jako najbardziej kosztowny i najgorszy -cokolwiek to znaczy i nie było możliwość głosowania na ten wariant.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co do sedna sprawy, to faktycznie zamknięcie drogi powiatowej 1900G (Pępowo-Przodkowo) jest to pewien problem. Tym bardziej, że stworzony z niezrozumiałych względów przez gddkia. Tłumaczenie że wybudowanie przepustu pod nową drogą jest zbyt kosztowne jest co najmniej nie racjonalne , skoro w zamian buduje się nową drogę ok. 1,5 km (dublując nową trasę i "starą" DK20) jak obiecują z chodnikami i drogą rowerową. Na poczet tej drogi należy wykupić dodatkowe grunty, wykonać zjazdy, wjazdy - to następne koszty - do tego jeszcze koszty społeczne takie jak oddalenie lub likwidacja komunikacji "miejskiej". Dojście do DK20 przez osoby z Pępowa wydłuży się o jakieś 30min. np. w celu dojechania do Gdyni czy Wrzeszcza linią Z lub 126.
ABSURD!!!

ciekawe którędy będzie jeździł autobus 810

Na zebraniu w Miszewie pytano przedstawicieli GDDKIA o tą sprawę odpowiedź była bardzo interesująca- nie w ich gestii leży komunikacja miejska, czy lokalna. Ogólne moje wrażenie jest takie, że w tym wszystkim nie liczą się ludzie, większe znaczenie ma np. chroniona prawem aleja lipowa. Przecież ważny jest zarówno czynnik społeczny jak i ekonomiczny . Dlaczego nie można uchronić zarówno zakładów jak i domów? Dlaczego nikogo nie interesuje ,że projektując drogę dzieli się wieś na dwie części, nie dając na tym etapie również żadnych gwarancji ,że dzieci będą mogły bezpiecznie dotrzeć do szkoły ( o ile w ogóle będą mogły dotrzeć). Nikt nie patrzy na komunikację z Żukowem- dzisiaj widziałam dziewczynę na przystanku czekającą na autobus 126- na wysokości ul. Pszennej. Dzisiaj ma autobus, ale czy za kilka lat nasze dzieci będą miały jak stamtąd dojechać autobusem np do Żukowa ???

najwieksze znaczenie ma tranzyt niemcy - rosja :D
pomyslcie na grzyba nam dwujezdniowa obwodnica zaczynajaca sie w chwaszczynie konczaca w straszynie? po trzy pasy w kazda strone, przeciez nikt lokalnie nie bedzie objezdzal gdanska przez Żukowo bo to paranoja.
Ta droga bedzie walil tranzyt z niemiec do ruskich omijajac trojmiasto i tylko temu ma ona sluzyc, zadnym lokalnym interesom, nie jest to zadna obwodnica.
dlatego wszyscy maja gleboko w doopie to co sadzi lokalna spolecznosci jakie utrudnienia powstana w wyniku oddania do uzytku tej drogi - chocby to ze chwaszczyno zostanie odciete od gdyni a w naszym baninie natezenie ruchu zwiekszy sie kilkukrotnie bo lotnicza stanie sie glownym zjazdem z kaszub do trojmiasta...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Osowa też przez obwodnice odcięta od Gdańska i żyje więc problemu w tym nie widzę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

no oczywiscie ze bedziemy zyc
ale ze sporymi utrudnieniami, bo trzeba byc mozno waskomyslacym, aby nie zauwazyc ze w sytuacji budowy OMT wedlug przedstawionych projektow caly ruch kaszuby - trojmiasto skupi sie na lotniczej, nikt nie bedzie nadkladal 6 kilosow zeby zjechac przez lezno, z chwaszczyna tez ludiz beda jezdzic lotnicza aby dojechac do trojmiasta.
bedziemy sobei zyli jak paczki w masle :d a poranne wlaczenie si edo ruchu bedzie graniczylo z cudem, pomyslcie tez o korkach na turborondzie :D
mocno irytuja takie bezmozgie wypowiedzi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

~:) ja nic nie pisałam o kwestii obciążenia ruchem lotniczej , a wyłącznie o tym że akurat argument o tym że Chwaszczyno zostanie "odcięte" od Gdyni to żaden argument i strasznie mnie irytują takie bezmózgie czepianie się wszystkich i wszystkiego byleby było jak najwięcej choć bezsensownych argumentów za swoim
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akurat to wpłynie na zwiekszenie ruchu równiez u nas.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....