Re: Polityka Socjalna
Tinker Bell
(12 lat temu)
Uważam, że polityka socjalna/społeczna jest potrzebna.
Co prawda nie udało mi się załapać na becikowe ani też 47 zł zasiłku na dziecko nie pobierałam;) Ale są ludzie, którym to jest potrzebne.
Rozumiem, że większość społeczeństwa uważa, że jak kogoś nie stać (dom, godna praca i zaskurniaki w portfelu) to dzieci nie powinien robić. Niestety to tak nie działa.
W dodatku dzieci muszą się rodzić, by gospodarka szła do przodu. Byśmy nie byli starym niedołężnym społeczeństwem.
I w takiej sytuacji nawet niewielka pomoc jest ok. Ludzie różnie sobie radzą w życiu. Jest tak dużo sytuacji w życiu, że każdy gorsz jest na wagę złota.
Co mają zrobić, ludzie którzy ciężko chorują i nie mogą podjąć pracy zarobkowej. Dlaczego im nie pomóc?
Część odpowie, że trzeba było się ubezpieczyć...trzeba było odkładać pieniądze...ale nie zrobił tego. Co teraz? Zutylizować?
Tak zaciekle broni się życia nienarodzonego dziecka....Ale życia człowieka już nie. Zabrać. I do piachu. Po co nam takie osobniki które nie mają wkładu w gospodarkę....
W kraju w którym mieszkam, jakoś nikt specjalnie nie marudzi na politykę socjalną/społeczną. Wiecie, że tutaj Emeryci nie płacą za nic? Za prąd, za mieszkanie, za bilety na komunikację, za lekarstwa nie płaci nikt.
Wiecie jakie to dla mnie dziwne widzieć uśmiechniętych starszych ludzi, którzy są przyjaźni, mili - taka odskocznia od naszych Polskich sfrustrowanych staruszków.....
W sumie fajnie umrzeć z uśmiechem na twarzy niż miną pełną trosk.
Polityka socjalna/społeczna jest potrzebna. Oczywiście pomijam sytuacje patologiczne jak np. ta z wątku na rodzince. Gdzie zdrowy facet zarabia 900 zł. Co dla mnie jest dziwne. Tam potrzebna jest wędka. A nie rozpieszczanie darowiznami.
0
0