Położyć kafle na kafle - proszę o radę.

Potrzebuję porady kogoś kto się na tym zna.
Mam kafle (gres) na przedpokoju razem z kuchnią połączone. W pokojach natomiast mam już panele. Oczywiście wszystko jest na jednym poziomie.
Marzy mi się zmiana kafli ale odpada skuwanie ich.
Myślałam aby położyć kafle na kafle ale jak rozwiązać problem z połączeniem kafli z panelami w pokojach. Chodzi mi o różnicę wysokości jaka powstanie. Da się to jakoś zrobić czy konieczne jest też położenie nowych paneli. Planuję kiedyś wymianę ale na teraz brak kasy na wszystko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Położyć kafle na kafle - proszę o radę.

Zanim przejdę do technologii wykonania , rozważ czy chcesz mieć 15 milimetrowe progi w pokojach , można je załagodzić odpowiednią listwą ale różnica będzie spora .
Czemu niemożna skuć ?

więc ten pomysł odpada:-/

Kafli na kafle nie kładź, może okazać się, że jest za duże obciążenie i poodpadają.

Co za bzdura !
Nie masz pojęcia nie gadaj !

Ostatnio przeczytałam, że jest coś takiego jak "cienka płytka ceramiczna" zwana też płytką "slim". Wyczytałam to na blogu z ciekawymi poradami http://annalineid.blogspot.com/2015/04/rosnaca-popularnosc-cienkiej-pytki-tpt.html Problem w tym, że pani opisuje to, co dostępne w USA. W Polsce pewnie można już kupić, ale cena może być "nieprzyjemna".
Zwróciłam na to uwagę, bo to ciekawe rozwiązanie.

Slimy są już dość popularne u nas , i nie są droższe niż dobre płytki gresowe .

Jestem uparta i zrobiłam tak jak pisałam wcześniej. Położyłam (nie ja osobiście:-)) na stare kafle gres polerowany. Było to jakoś koniec czerwca. Nic się nie dzieje i wygląda pięknie. W pokojach położyliśmy takie specjalne listwy maskujące specjalne do różnicy poziomów i na prawdę nie przeszkadza to w codziennym użytkowaniu.
Jedynie w salonie który nie ma drzwi i stanowi jakby jedność z przedpokojem i kuchnią zdecydowaliśmy się na położenie nowych paneli i grubszych podkładów aby wyrównać różnicę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (48 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

Osuszanie budynku po zalaniu (4 odpowiedzi)

Kochani jak długo trwa osuszanie mieszkania po totalnym zalaniu. I jak najlepiej i najskuteczniej...

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (193 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...