Polska nie jest żadną demokracją

Nominalnie w Polsce obowiązuje prawo oparte na Konstytucji, określające ustrój państwa jako demokrację. A zatem każdy obywatel ma status podwójny - powołując się w sferze publicznej na Konstytucję jest jednoosobową instytucją prawną a gdy działa poza sferą publiczną staje się osobą prywatną. Będąc instytucją prawną ma moc nominalną egzekwowania prawa.Ale w tym aspekcie obywatel polski został ubezwłasnowolniony, bo pozbawiono go realnej mocy egzekwowania prawa jaką daje posiadanie broni. W normalnej demokracji - takiej jak ta w I RP czy w USA obywatel dysponuje bronią, co stanowi tamę wobec arbitralności i bezprawnych poczynań zarówno innych osób jak i instytucji państwa. To bezkarne lekceważenie obywatela objawia się w powszechności takich postaw jak ta z anegdoty - "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz ?".

Nominalnie więc tylko jest Polska, zgodnie z papierowym zapisem konstytucyjnym, państwem prawa i państwem demokratycznym. Pamiętajmy, że państwo prawa wcale nie musi być demokracją - jest jedynie warunkiem wstępnym dla zapanowania demokracji. W Polsce państwo prawa nie istnieje - należy wręcz tę tezę wzmocnić stwierdzając, że istnieje państwo bezprawia, gdyż instytucje państwa zostały przejęte przez bezprawne grupy interesu. Przypatrzmy się, w świetle prawa/konstytucji, chociażby działaniom premiera - premier kilkakrotnie obalił konstytucję ingerując w działalność zawodową historyków, w autonomię Uniwersytetu Jagiellonskiego,nawołując do niepłacenia abonamentu czy wprowadzając marketing do sfery politycznej.

Obalając wielokrotnie konstytucję, premier postawił się poza prawem - nic go więc nie chroni - jest, jak to ujmują wyraźnie Anglicy: "He is an outlaw" i każdy obywatel, jako instytucja konstytucyjna, ma prawo zrobić z nim co zechce. Jest też rzeczą oczywistą, że już dawno premier powinien stanąć przed Trybunałem Konstytucyjnym i Trybunałem Stanu. Powinien go tam doprowadzić dowolny obywatel III RP, jeśli III RP traktujemy poważnie. Ponieważ tak się nie dzieje, i nikt państwa poważnie nie traktuje, to za premierem również inne instytucje, jak prezydent wprowadzający bezprawne ustawodawstwo, postępują podobnie.

Tak więc Polska, będąc państwem bezprawia, nie może być państwem demokratycznym, co należy uznać za udowodnione automatycznie. Co więcej, przecież wszyscy widzieliśmy, jak osoby próbujące wdrażać prawo, choćby Mariusz Kamiński czy Zbigniew Ziobro były poddawane bezprawnym represjom w celu jednoznacznie "pedagogicznym". Nie mówię już o innych osobach pragnących jedynie realizować swoje prawo do wolności wypowiedzi, ktore były i są nagminnie represjonowane. Lista bezprawnych działań jest długa.

Dodajmy do tego jeszcze parę uwag. Czym jest demokracja naprawdę wiadomo od 2500 lat, z historii Grecji, Rzymu czy I RP. Pierwszym warunkiem jest państwo prawa a ono nie działa - przytoczmy choćby fakt niewiarygodnośći podsystemu wyborczego. Udowodniono matematycznie fałszerstwa w wyborach samorządowych i nic z tym faktem nie zrobiono, wobec czego sam system wyborczy jako całość przestał być wiarygodny. Drugim warunkiem jest spluralizowana opinia publiczna i spluralizowany system medialny, a ten warunek także nie jest spełniony. A więc okazuje się, że żaden z parametrów wyznaczających ramy demokracji nie został zrealizowany, bo nawet wiarygodność samego aktu głosowania została podważona.

Jest rzeczą niewątpliwą, że popełnione przez skorumpowaną władzę szkody są niezmierzone i niewybaczalne i powinny zostać potraktowane poważnie. Poważnie należałoby potraktować też ludzi, ktorzy je popełnili.Powinni oni za sprawy gardłowe odpowiedzieć własnym gardłem , zarówno za swoje winy i jako przestroga na przyszłość dla przyszłych pokoleń, bo jak tego zaniechamy, to będziemy smażyć się w piekle. Poważnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Polska nie jest żadną demokracją

Dyktaturka ci się marzy, co?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

czyli mamy małego, ryżego dyktatora?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raczej mieliśmy: małego, kartoflanego, w brudnych butach i z pistoletem w windzie^_^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Jest też rzeczą oczywistą, że już dawno premier powinien stanąć przed Trybunałem Konstytucyjnym i Trybunałem Stanu. Powinien go tam doprowadzić dowolny obywatel III RP, jeśli III RP traktujemy poważnie. "

Skoro takie są Twoje poglądy i jesteś tak bardzo zaangażowany dlaczego zamiast wylewać swoje żale na forum nie zostaniesz tym obywatelem III RP, który postawi premiera przed TS i TK ?

"Co więcej, przecież wszyscy widzieliśmy, jak osoby próbujące wdrażać prawo, choćby Mariusz Kamiński czy Zbigniew Ziobro były poddawane bezprawnym represjom w celu jednoznacznie "pedagogicznym"."

Rozumiem że szopka medialna pod tytułem " nikt już nigdy przez tego pana życia pozbawiony nie będzie" i inne podobne zdarzenia w wykonaniu obu wspomnianych panów to dla Ciebie wdrażanie prawa?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@ Cross

Minister sprawiedliwości powinien prowadzić aktywną politykę pzeciwko przestępcom, a przecież dobrze wiemy, że w służbie zdrowia uwiły sobie gniazdko rozmaite mafie korporacyjne, tak zresztą jak w innych sferach. Brak ostrej polityki antykorupcyjnej doprowadził do setek afer, w tym Amber Gold. A ów pan doktor G., o ktorym mowa, miał wiele za uszami, i zasłużył, podobnie jak pani Sawicka, na swój los.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do premiera, to w demokracji odpowiedzialność urzednika państwowego jest większa niż zwykłego obywatela i taką odpowiedzialność premier powinien ponieść za bezprawne działania. Zmusić organy państwowe mam pawo ja jako bywatel we współpacy z innymi obywatelami dzięki władzy przymusu jaką obywatelowi dać powinna posiadana broń. Na tym polega demkracja i dlatego Amerykanie posiadają broń w domu. Szwajcarzy zresztą też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"A ów pan doktor G., o ktorym mowa, miał wiele za uszami, i zasłużył, podobnie jak pani Sawicka, na swój los."

Być może doktor G ma wiele za uszami ale jak wiele udowodnił mu minister Ziobro?

"Zmusić organy państwowe mam pawo ja jako bywatel we współpacy z innymi obywatelami dzięki władzy przymusu jaką obywatelowi dać powinna posiadana broń."

Znaczy że co? Nawołujesz do zbrojnego przewrotu?

Na swoim błogu zetjota wprost namawia do wzniecania niepokojów społecznych i siłowego odebrania władzy demokratycznie wybranemu rządowi - to moim zdaniem wyczerpuje znamiona przestępstwa ujęte w Art. 128. § 1 KK.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Cross

Obywatel to nie jakiś sobie prywatny osobnik - to jest instytucja prawna równie ważna co premier, a właściwie ważniejsza bo pierwotna, bo to obywatele powolują polityków i premiera. W patrzeniu na politykę za bardzo kierujemy się obrazem góra - dół i błędnie interpretujemy zalezności. Faktycznie na górze w hierarchii instytucji jest obywatel, reszta to instytucje wtórne, pochodne o niższej randze.

A każda instytucja musi operować okreslonymi narzędziami definiującymi jej moc. W wypadku jednostki-obywatela jest to po pierwsze - broń, tak jak to było w I RP i jest nadal w USA. Drugim narzędziem jest moc wybierania sędziów, która decyduje, tak jak broń, o realnej autonomii obywatela. A broń jest przecież po to żeby bronić i by jej użyć w razie potrzeby, to chyba logiczne.
Zacznij czlowieku wyciągać logiczne wnioski z zasad politycznych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"A broń jest przecież po to żeby bronić i by jej użyć w razie potrzeby, to chyba logiczne."

Broń jest to przedmiot stworzony do odbierania życia. Nie jest to zabawka. I bardzo dobrze że nie można ot tak pójść do sklepu i kupić sobie pistolet. Poza tym nie rozumiem skąd u Ciebie ten kult broni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

> I bardzo dobrze że nie można ot tak pójść do sklepu i kupić sobie pistolet.

A ja żałuję, ze nie można.
Wg mnie, każdy dorosły człowiek, zdrowy na umyśle, niekarany (za przestępstwa przeciwko życiu lub zdrowiu) i umiejący się bronią posługiwać (po wojsku albo szkoleniu zakończonym egzaminem) powinien mieć prawo do noszenia przy sobie broni.

Dlaczego przestępcy mają być uprzywilejowani ?

@ Cross

Broń jak sama nazwa wskazuje służy do obrony i warto iść za głossem języka, by rozumieć o co chodzi. A widzę,że Pan zupełnie nie zrozumiał tekstu, bo demokracja zasadza się na obywatelu - obywatel jest podstawowym elementem ustroju i to obywatel musi mieć narzędzia do egzekwowania swoich uprawnień. Obywatel jest pierwotny względem władzy. I dlatego wrzucilem dziś kolejny tekst na ten temat, bardziej szczegółowy.

"Wg mnie, każdy dorosły człowiek, zdrowy na umyśle, niekarany (za przestępstwa przeciwko życiu lub zdrowiu) i umiejący się bronią posługiwać (po wojsku albo szkoleniu zakończonym egzaminem) powinien mieć prawo do noszenia przy sobie broni."

Ludzie są niestety skrajnie nieodpowiedzialni. Gdyby znikły ograniczenia w dostępie do broni dochodziłoby do takich sytuacji jak w wychwalanej przez zetjota Ameryce. guaniarz, który dostał kosza od dziewczyny lub naczytał się bzdur w internecie brałby pistolet taty (odpowiedzialny tata trzymałby oczywiście broń w kuchennej szufladzie obok nożyczek i korkociągu) i szedłby do szkoły zmieniać świat.

Dobry przykład nieodpowiedzialnego posługiwania się bronią:

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,ostrzelane-przedszkole-br-policja-zatrzymala-42-latka,64016.html

To były tylko wiatrówki. A gdyby miał broń ostrą?

@ Cross

Jakoś ci nieodpowiedzialni ludzi zdolali przetrwać parę milionow lat ewolucji i wygląda na to, że to nie ludzie sami w sobie są nieodpowiedzialni, lecz pewne struktury państwa totalitarnego, ktore ludzi ubezwłasnowalniają. Jakoś Amerykanom posiadanie broni nie szkodzi a na pewno szkodzi mniej niż jej nieposiadanie szkodzi ludziom żyjącym w komunizmie czy nazizmie.

A guaniarzy trzeba po prostu wychowywać. Mniej guaniarzy ginie od broni niż od jazdy po pijaku.

@Cross:
W Szwajcarii większosć dorosłych ma broń.
Jakoś nie słychać o masowych mordach.
Czy uważasz, że Polacy są głupsi od Szwajcarów?

Przytłaczająca większosć przestępstw z udziałem broni to:
- broń nielegalna
- broń niewłasciwie zabezpieczona

Nie słyszałam (a może słyszałem ale zapomniałem) o przestępczym uzyciu broni przez jej prawowitego własciciela.
Zapewne takie sytuacje mają miejsce - ale jest to margines. Wręcz - śladowa ilość w stosunku do wszystkich przestępstw z uzyciem broni.

@ Sadyl

Problem z zarozumiałymi ignorantami w społeczeństwach XXI w. jest taki, że uważają się za lepszych i mądrzejszych od tradycji i od ludzi żyjących w innych epokach. W ten sposób odcięli się od źródła wiedzy i są skazani na medialną manipulację.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Którymi ludźmi żyjącymi w innych (jakich???) epokach? Wymień ich.

"Czy uważasz, że Polacy są głupsi od Szwajcarów?"

Oczywiście że nie. Ale czy równie odpowiedzialni?

Przytłaczająca większosć przestępstw z udziałem broni to:
- broń nielegalna
- broń niewłasciwie zabezpieczona

I o to właśnie chodzi. Pewnie bardzo niewielki odsetek posiadaczy użyłby w celach przestępczych zarejestrowanej na siebie broni. Inna sprawa jest z wypadkami - najgłupsza kula może trafić najmądrzejszego człowieka. Wystarczy jeden nieodpowiedzialny posiadacz broni żeby zginęło np: moje dziecko czy żona. A ja wolę kiedy oni żyją.

Większość Polaków ma znikome pojęcie o posługiwaniu się bronią palną, bo na zajęcia z Przysposobienia Obronnego (którego przedmiotu chyba już nawet nie ma), jedyne strzelanie odbywało się z KBKS`u, kapiszonowego kalibru i z użyciem 5 sztuk "fistaszków".

W zasadzie, poza uzasadnionymi okolicznościami faktycznymi przypadkami, broń mogłaby być sprzedawana tylko i wyłącznie osobom, które przeszłyby specjalistyczne szkolenie w zakresie użytkowania broni palnej; tak krótkiej, jak długiej (w tym automatycznej).

Z bronią nie ma żartów - to ułamek sekundy...i życia się wróci.

@ Cross

No nie, nie wytrzymam. Jak może Pan wygadywać takie androny ? Czy odpowiedzialność dziedziczy się w genach ? A przecież coś takiego pan sugeruje. Szwajcarzy tak, Polacy - nie.Jak można sprawdzić czy ktoś uzywa odpowiedzialnie broni bez jej posiadania i jak można nauczyć się odpowiedzialności bez konkretnej praktyki ? Jakoś posiadanie broni nie zaszkodziło obywatelom I RP. Można powiedzieć nawet, że wykorzystywali oni ją niedostatecznie.

Zetjota z bronią...:)))))) Postrzeliłbyś się na "dzień dobry":)))))))) Tobie nawet procy dać nie można, bo komuś oko byś wybił.

"No nie, nie wytrzymam."

To może czas już wziąć tabletkę ?

@ Cross

Najpierw niech Pan się wyspowiada z tych genetycznych przesądów. Rasizm antypolski i antydemokratyczny ?

Rasizm antypolski antydemokratyczny prezentujesz ty, zetjoto. W zasadzie jesteś prawdziwym targowiczaninem...niby patriota ale inaczej.

Inne tematy z forum

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (10 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...