Re: Poprosze o przepis na faszerowany kabaczek .
Ja robie na dwa sposoby:
- sosem boloskim/miesem mielonym:
Kabaczek przekrajam na pol wzdluz, smaruje oliwa, sol pieprz i do piekarnika na ok 30min. Jak zmieknie, wyjmuje, wydrazam srodek zeby zostala sama "lodka", zowu oliwa, przyprawy i do iekarnika na kolejne 20min. Robie sos bolonski z dodatkiem "srodka" z kabaczka. faszruje tym kabaczek i jeszcze zapiekam - mozna posypac serem. Nadmiar nadzienia bolonskiego zuzywam nastepnego dnia jako sos to makaronu.
- z kuskusem:
Pieczenie i wydrazanie jak wyzej. Srodek zostawic do innego dania. warzywa (papryka rozne kolory, cukinia, baklazan, czerwona cebula) skrapiam obficie oliwa, octem balsamicznym ,odrobina brazowego cukru i swiezozmielonym pieprzem i pieke na blasze przez ok 45min. W miedzyczasie przygotowuje kuskus wg instukcji na opakowaniu. Upieczone warzywa mieszam z kuskusem razem z "sosem" ktory powstal z octu, oliwy, cukru i sokow z warzyw. Tym nadziewam wydrazone lodki kabaczkowe. Na wierzch ser 0 ja daje plastry halloumi i ten najbardziej pasuje, ale mozna rowniez pokruszyc fete. Zapiec ok 15-20min.
0
0