Prośba o ocenę naprawy zawieszenia BMW 6 (17 200 zł) Rumia / Trójmiasto

Cześć,

proszę Was o merytoryczną opinię w sprawie naprawy mojego auta w jednym z warsztatów w okolicach Rumii (nie podaję na razie nazwy zależy mi najpierw na chłodnej ocenie sytuacji).

Auto: BMW Seria 6 F12, 2013 r.

Zakres prac wg faktur:
wymiana amortyzatorów przednich (L+P) + kompletne zestawy montażowe (podkładki, gniazda, osłony, odboje),
wymiana kilku wahaczy zawieszenia (przód/tył) + zestawy śrub,
wymiana końcówek i drążka kierowniczego,
wymiana tarcz i klocków hamulcowych ATE,
wymiana oleju i filtra,
ustawienie zbieżności,
robocizna.
Kwota na dwóch fakturach z warsztatu: łącznie 17 200 zł brutto.
pierwsza faktura: 10 200 zł,
druga faktura: 7 000 zł.

Warsztat okazał mi też swoje faktury zakupu części z BMW Zdunek i Inter Cars. Po zsumowaniu wychodzi, że koszt zakupu części to ok. 10 00010 200 zł brutto.

Dodatkowo serwis w Belgii (RP Motors) zrobił mi proformę na te same części wyszło 2 268,40 brutto, czyli też ok. 10 20010 400 zł.

Czyli:
części dla mnie na fakturze: ok. 13 500 zł,
realny koszt zakupu części: ok. 10 000 zł,
marża warsztatu na częściach: ok. 2530%, plus ok. 3 700 zł za robociznę i geometrię.
Problem zaczyna się przy jakości wykonania:
po powrocie do Belgii inny mechanik stwierdził, że wahacze zostały skręcone w powietrzu, a nie na kołach, więc tuleje/gumy pracują w nienaturalnym naprężeniu i szybciej się zużyją,
część osłon/obejm jest założona nieprawidłowo,
stuki w zawieszeniu nadal występują efekt naprawy jest tylko częściowy,
mam z tego zdjęcia i filmiki (mogę wrzucić w komentarzu, jeśli regulamin pozwala).

Moje pytania do Was:

1. Czy 17 200 zł brutto za taki zakres naprawy (oryginalne części BMW/ATE + robocizna) w Trójmieście uważacie za:
normalny poziom,
górną granicę,
czy już przesadę?
2. Jak oceniacie sytuację, w której klient płaci taką kwotę, a inny serwis stwierdza błędny montaż zawieszenia (wahacze dokręcone nie w pozycji roboczej) oraz zawieszenie nadal stuka?

Zależy mi na opinii kierowców i mechaników z okolicy, dlatego piszę tutaj to auto nie jest tanie w utrzymaniu, ale mam wrażenie, że w tym przypadku zapłaciłem jak za topową usługę, a dostałem coś dużo poniżej oczekiwań.

Dzięki za każdy rzeczowy komentarz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Prośba o ocenę naprawy zawieszenia BMW 6 (17 200 zł) Rumia / Trójmiasto

Każdy "fachowiec"z tej samej branży będzie niestety źle mówił o swoim koledze po fachu - po tym poznasz partacza-prawdziwy fachowiec poprawi bez marudzenia i zbędnych komentarzy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Mój pierwszy samochód (209 odpowiedzi)

Jestem przed zakupem swojego pierwszego auta. Jaki samochód polecacie? Musi być 5-cio drzwiowy...

Jaka firma na najem długoterminowy samochodu? (14 odpowiedzi)

Jaką wypożyczalnię polecicie na wynajem długoterminowy samochodu? Dodam, ze potrzebuję kilku aut...

Wynajem długoterminowy dla osoby prywatnej (14 odpowiedzi)

Wynajem długoterminowy dla osoby prywatnej - jakie firmy polecacie? szukam normalnego dupowozu,...