Faktycznie porodówka Swissmed w Gdańsku ma być reaktywowana. Tutaj link do artykułu na ten temat:
https://m.trojmiasto.pl/zdrowie/Prywatna-porodowka-ma-wrocic-do-Trojmiasta-Powstanie-w-miejsce-kardiochirurgii-n117067.html#
Ja jestem bardzo zadowolona z porodu w szpitalu prywatnym. Gdyby Swissmedu ponownie nie otworzyli, wyjechałabym do innego miasta (jak w poprzedniej ciąży). Oczywiście poród jest bolesny, ALE pacjentka jest inaczej traktowana. Tutaj nie mo w ogóle o czym dyskutować. Spośród moich koleżanek, niestety tylko ja mam przyjemne wspomnienia z porodu, co wpłynęło na plany o kolejnej ciazy. Nie mowię tego z zadowoleniem ani z triumfem. Koleżanki były fatalnie potraktowane - czekanie z cc do krytycznego momentu dla zdrowia matki i dziecka, chamskie komentarze począwszy od lekarzy, skończywszy na paniach salowych. Brak kultury totalny. Oczywiście, na pewno są wyjątki i wspaniali lekarze oraz personel, natomiast ja wole na ten wyjątek nie liczyć. Podczas ciąży odwiedziłam szpital wojewódzki, kliniczną i zaspę. Wyszłam zawsze z myślą, że nie chciałabym się tam znaleźć. Oczywiście nie da się zaplanować ciazy i liczyłam się z myślą, że być moze bede musiała urodzić w którymś z tych szpitali. Tak się jednak nie stało. Ciesze sie bardzo, mam wspaniałe wspomnienia, nie miałam leku przed druga ciąża i porodem, dzieki wspaniałej opiece, wsparciu psychicznemu i medycznemu. Dla mnie jest to bardzo istotne. Nie jestem osoba zamożna, ale miałam możliwość zaoszczędzenia pieniędzy na porod prywatny. Dlatego teraz chętnie skorzystam z tej możliwości rownież. Życzę wszystkim mamom dobrej opieki w dniu porodu, we wszystkich miejscach oraz życzliwości ze strony personelu szpitala. Pozdrawiam!