Prywatny poród

Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rodziłam w Swissmedzie w 2014 roku. Jestem zadowolona. Miałam cesarkę (ułożenie miednicowe dziecka). Dla mnie bardzo ważne było to, że przez całą dobę rodzina mogła być przy mnie. Nie było na szczęście żadnych komplikacji. Położne pomagały w pobudzeniu laktacji, ale żeby personel był jakiś szczególnie miły to nie powiem. Nie był niemiły:P Zapłacilam za spokój ducha. Bardzo bałam się porodu (nawet przez cc). Obawiałam się, że w państwowym szpitalu trafię na jakiegoś szaleńca, który będzie próbował mi obrócić dziecko, albo będzie liczył, że podczas akcji porodowej się jeszcze przekręci. Teraz jestem w ciąży i mam nadzieję, że ten Swissmed powstanie zanim urodzę:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

W państwowym szpitalu nawet nie wiadomo czy przyjęliby cię na porodówkę, moją znajomą w wakacje nie przyjęli. Nie wiem jak może się czuć kobieta, która rodzi i nie wie gdzie urodzi. Żółtaczka przy tym to mały problem. A potem wszyscy się dziwią, że kobiety są zestresowane, brak akcji porodowej, najlepiej zrobić cesarkę. Ech, moja kotka rodziła w lepszych warunkach, bo znalazła sobie bezpieczne miejsce w szafie i nikt jej nie wygonił, bo tak wybrała, mimo że miała przygotowane miejsce. A kobiety w Polsce traktowane są gorzej niż zwierzęta, ech przykre
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

to pravda , jednak tu vlasnie chodzilo o brak opieki - max tydzien potrzymaja a potem radz sobie sam - nic zlego mojemu dziecku sie nie stalo( na szczescie) niestety nie na takie traktovanie liczylam placac za porod 5 tys. Cicialam czuc sie komfortovo i co najvazniejsze bezpiecznie - niestety tak nie bylo vyszlam z pacovki sviezo po porodzie z dzieckiem i svistakami skierovan - i zamiast spokojnego pologu mialam valke ze sluzba zdrovia - tego by nie bylo gdybyl rodzila v panstvovym szpitalu- vykonanan bylaby dalsza diagnostyka juz na oddziale novorodkovym a tak .... bylam pacjentem niczyim .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prawda jest taka że jak poród przebiega dobrze i nie ma komplikacji to sie dobrze wspomina nawet i z brzydką łazienką na korytarzu, a jak coś jest nie tak to i prywatny szpital nie zostawi miłych wspomnień.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ewelina
2017-11-05 14:38:40
Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
v 2014 rodzilam v svissmedzie - porod szybki opieka ok - fajnie ze lazienka byla v pokoju to jest vazne po porodzie bardzo zeby miec ten komfort. Dziecko 10 pkt niestety po 3 dobach zołtaczka viec dzicia nasvietlana . spedzilam tam tydzien - po tygodniu vypisdali mnie ze szpitala dziecko dalej mialo zoltaczke ale sie juz nim nie zajeli tylko dali skierivanie do szpitala panstvovego i vtedy sie zaczelo.... nie bylo miejsc dzieciaka na dzien dobry chciely potraktocac cevnikiem zeby z mmocz do badan byl sterylny apotem 3 dni aktybiotyk, do tego usg brzucha i glovki - taka diagnotyke chcieli vdrozyc viec podzeikovalam - usg zrobilam pryvatnie mocz tez i poszlam do lekarza pedyatry . Navet gdyby sviss byl pod moim domem nie rodzilabym tam drugi raz - tyle stresu ile sie najadlam po vyjsciu z placovki to juz na zavsze bede pamietac . Co z tego ze lekarze mili i jest vc jak potrzeba byla diagnostyki dalszej to umyli rece... drugie dziecko rodzilam v styczniu 2017 na zaspie i jestem bardzo zadovolona - NICZYM nie odbiega od svissu tylko toalety na korytarzu ale zdrovie dziecka i odpoviednia opieka medyczna po porodzie vazniejsza niz 'klop z zasiegu reki".
p.s. nie mam literki vv dlatego pisalam litere v - dziecko mi vyrvalo z klaviatury :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak, zastanawiamy się też nad Szczecinem, ponieważ mam tam teściów, więc mogę spokojnie na 2 tygodnie przed planowanym terminem jechać i czekać, zresztą jak wspominałam, ze względu na chory kręgosłup będę miała cesarkę, więc tym łatwiej będzie ustalić termin. Co do powrotu, to nie mam pojęcia jak to bedzie wyglądało, ze Szczecina trasa do Gdyni zajmuje ok. 4-5 h autem, a wiadomo, że po porodzie bedę chciała jak najszybciej wrócic do siebie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Prywatny poród

Rodziłam w clinice medice w maju 2016 i mam nadzieję, że swissmed zdąży się otworzyć do maja i nie będzie miał "warszawskich" cen ;) poród w medice był warty każdej wydanej złotówki. Opieka rewelacja, co prawda trafiła się jedną niezadowolona z życia położna, ale zaraz po niej do pokoju wpadł lekarz j zaczął żartować, że pani z redlowa z dyżury zeszła i się jeszcze nie przestawiła :p pomoc laktacyjna też super. Pani Ewelino a zastanawiała się pani nad wyjazdem w razie gdyby swissmed nie otworzył porodówki? Przyznam szczerze, że ja o tym myślałam, ale nie wiem jak to logistycznie zorganizować. Zwłaszcza podróż powrotna do Trójmiasta z noworodkiem wydaje mi się przerażająca.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rodziłam w Swissmedzie w 2007r., złego słowa nie powiem. Płaciłam wtedy chyba 4500 zł lub 5000 zł, było to opłacone ze znieczuleniem. Opieka super, od momentu podania znieczulenia pomyślałam sobie, że tak to można rodzić choćby co roku :) Nie czułam żadnego zagrożenia, Swissmed miał swoje karetki i mógł nas w razie kłopotów przewozić do UCK czy na Zaspę. Ale kłopotów nie było... Zresztą problemy mogą się wszędzie pojawić i zawsze mogą być na tyle skomplikowane , że nie da się ich skutecznie opanować. Komfort porodu w Swissmed był adekwatny do ceny, jeśli wrócą z tą usługą to szczerze polecam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Prywatny poród

Rodziłam w Clinica medica, gdy jeszcze istniała, poród i opiekę poporodową wspominam jak pobyt w spa. Lekarze, położne, pielęgniarki- wszyscy przemili. Córeczkę jeszcze w trakcie cc dostałam do tulenia i kontaktu skóra do skóry i poza krótką chwilą, gdy tulił ją tata, to miałam z nią cały czas kontakt- naprawdę takie chwile są warte każdych pieniędzy. Co ciekawe po kilkunastu godzinach już sama biegałam po korytarzu, a trzeciego dnia, gdy wychodziłam ze szpitala praktycznie nie czułam już żadnego bólu po cięciu. Takie „fanaberie” jak pyszne jedzenie, czysta pachnąca pościel, prywatna łazienka sprzątana kilka razy dziennie, nieograniczone wizyty w pokoju i miżliwość noclegu dla osoby towarzyszącej to już w sumie przy tym detal, ale miły.
Dla równowagi do tej pory wspominam koszmar jaki kilka lat temu zgotowała mi lekarka w gdańskim szpitalu i naprawdę współczuje kobietom, które na nią kiedyś trafią.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

„Dedykować to” - lepiej napisać „dedykować można”, niepotrzebnie wpisałaś „to”.
„Reszta to” - lepiej byłoby „pozostałe błędy to...” itd. Ogólnie prezentujesz bardzo kiepski poziom wypowiedzi, szczególnie jak na pouczanie innych. Poza tym treść bardzo prymitywna „półidioci”. Zupełnie niepotrzebna wypowiedź.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dedykować to można komuś coś np obdarowanemu książkę.
Reszta to żenujące kaleczenie języka polskiego, ukute przez półidiotów z korporacji czy reklam, którzy dopiero w pracy zetknęli się ze słownikami - bo przecież nie z literaturą - i nawet definicji zrozumieć nie potrafią.

Nie wiem ile idiotek tu siedzi, ale macie okazję się dokształcić.
Na początek: nie używajcie słów, których nie rozumiecie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 25

Super, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Teraz tylko czekać, aż ruszą ponownie z porodówką w Gdańsku :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam jedno dziecko w państwowym. Niestety wystąpiło trochę komplikacji, teraz mamy neurologiczne następstwa. Poród był makabryczny.Tak się bałam drugiego,że zdecydowałam się na działający wtedy w Gdańsku swissmed. No cóż, takich porodów każdemu życzę. Było zupełnie inaczej, bardzo na plus dla swiss. Co do przewożenia,to znajomej dziecko było z Gdańskiego szpitala państwowego transportowane do innego, ze względu na wadę serca. Tylko,że często problemy wynikają np.ze zwlekania z cesarką,przeoczenia czegoś... W prywatnym jest najczęściej mniej na raz pacjentek,dostosowanych do liczby personelu i dopilnują wszystko na czas, z tego co się da dopilnować oczywiście. Czułam się bardzo zaopiekowana.Płaciłam 5500, jak piszecie 15000 to już chyba bym nie dała, za dużo dla mnie. Takie ceny były w 2009 roku. Nie żałuję.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja rodziłam obie moje córki w prywatnych szpitalach, pierwszą w Swissmedzie, drugą w Clinica Medica. Ten drugi poród wspominam gorzej, ale może dlatego, że niedługo po moim porodzie porodówkę zamknięto i pewnie personel już to wiedział. Było jakoś pustawo i smutno ogólnie. Ale same warunki takie same. Przyjechałam w nocy z wysiękiem wód, zostawiono mnie na noc na porodówce, mąż spał całą noc obok. Rano dostałam śniadanie, potem rozpoczął się poród, poprosiłam o znieczulenie. Rodziłam z położną, przesympatyczna pani. Potem sama opieka też jak to zwykle w prywatnych szpitalach bywa bardzo dobra. Byłam sama w sali, czułam się bardzo swobodnie, bliscy odwiedzali mnie kiedy chciałam. Mała miała wszystkie potrzebne badania i jeszcze więcej. Jedzenie bardzo dobre. Nikt mi nie przeszkadzał, mogłam się skupić na sobie i dziecku.
Podobnie było w Swissmedzie, ale mam wrażenie, że tam było więcej życia i bardziej profesjonalni lekarze. Reszta personelu i ogólny standard taki na takim samym poziomie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zawsze się ciesze takimi wpisami, jak ten o Redlowie. Bo to znaczy, że tak jak napisałam, są też fajni ludzie - jednak moje doświadczenie i moich bliskich jest zupełnie inne, złe i tego chce wlasnie uniknąć idąc do prywatnego szpitala. Niestety wizyta u prywatnego dentysty, ginekologa też wyglada czesto lepiej niz te same usługi w ramach NFZ, na który tez płacimy duże pieniądze.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mogę się zgodzić. 4lata temu rodziłam w Gdyni - Redłowo. Faktycznie hollywoodzkiego wystroju nie było,ale też nie było nie wiadomo jak obskurnie. Lekarze, położne i pielęgniarki bardzo zaangażowane w opiekę nad dzieckiem i mamą. Położne same przychodziły zaoferować, że popilnują dziecko aby mama mogła się zdrzemnąć czy wykąpać. Cały okres pobytu oraz po wypisaniu również bezpłatnie można było korzystać z wsparcia doradcy laktacyjnego. W czasie porodu położna przeprowadzała ze mną ćwiczenia jak w szkole rodzenia. Panie salowe chętne do pomocy, codziennie lub kilka razy dziennie zmieniały pościel, nawet jak czasem samemu mowiło się, że nie ma konieczności, to i tak to robiły. Jedynym mankamentem była niezbyt empatyczna Pani rozwożąca posiłki. Ale poza tym nie mogę złego słowa powiedzieć, a jako "klient" delikatnie mówiąc jestem zazwyczaj bardzo drobiazgowa :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Faktycznie porodówka Swissmed w Gdańsku ma być reaktywowana. Tutaj link do artykułu na ten temat:

https://m.trojmiasto.pl/zdrowie/Prywatna-porodowka-ma-wrocic-do-Trojmiasta-Powstanie-w-miejsce-kardiochirurgii-n117067.html#

Ja jestem bardzo zadowolona z porodu w szpitalu prywatnym. Gdyby Swissmedu ponownie nie otworzyli, wyjechałabym do innego miasta (jak w poprzedniej ciąży). Oczywiście poród jest bolesny, ALE pacjentka jest inaczej traktowana. Tutaj nie mo w ogóle o czym dyskutować. Spośród moich koleżanek, niestety tylko ja mam przyjemne wspomnienia z porodu, co wpłynęło na plany o kolejnej ciazy. Nie mowię tego z zadowoleniem ani z triumfem. Koleżanki były fatalnie potraktowane - czekanie z cc do krytycznego momentu dla zdrowia matki i dziecka, chamskie komentarze począwszy od lekarzy, skończywszy na paniach salowych. Brak kultury totalny. Oczywiście, na pewno są wyjątki i wspaniali lekarze oraz personel, natomiast ja wole na ten wyjątek nie liczyć. Podczas ciąży odwiedziłam szpital wojewódzki, kliniczną i zaspę. Wyszłam zawsze z myślą, że nie chciałabym się tam znaleźć. Oczywiście nie da się zaplanować ciazy i liczyłam się z myślą, że być moze bede musiała urodzić w którymś z tych szpitali. Tak się jednak nie stało. Ciesze sie bardzo, mam wspaniałe wspomnienia, nie miałam leku przed druga ciąża i porodem, dzieki wspaniałej opiece, wsparciu psychicznemu i medycznemu. Dla mnie jest to bardzo istotne. Nie jestem osoba zamożna, ale miałam możliwość zaoszczędzenia pieniędzy na porod prywatny. Dlatego teraz chętnie skorzystam z tej możliwości rownież. Życzę wszystkim mamom dobrej opieki w dniu porodu, we wszystkich miejscach oraz życzliwości ze strony personelu szpitala. Pozdrawiam!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czy któraś z mam ma natomiast złe wspomnienia z porodu prywatnego? Czy odradza, opierając się na własnych doświadczeniach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podane są podstawowe ceny zwykle. Oczywiście podczas spotkania z koordynatorem przedstawione zostają wszystkie koszty. Negocjowalam pobyt na oddziale noworodkowym w razie problemów, bo to już są astronomiczne kwoty...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powiem szczerze, że decydując się na prywatny poród biorę właśnie takie kwoty pod uwagę. Także nie jestem zaskoczona. Ciekawe jaki cennik będzie miał Swiss w przyszłym roku w Gdańsku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1