Re: Rodzic - ocena
~Kamil Damrat
(6 dni temu)
Szanowna Pani Łucjo, Szanowni Państwo,
z szacunkiem odnoszę się do Państwa opinii i rozumiem, że wyrażona została z perspektywy osobistych doświadczeń. Jednocześnie chciałbym odnieść się do przedstawionych zarzutów, które jako osoba pełniąca funkcję tutora Państwa syna uważam za niesprawiedliwe wobec zespołu szkoły oraz nieodzwierciedlające realiów naszej współpracy.
Proces edukacyjny Państwa syna był wielokrotnie dostosowywany do zgłaszanych przez Państwa potrzeb i sytuacji rodzinnych. Wspólnie podejmowaliśmy szereg działań, by jak najlepiej wspierać jego rozwój, zarówno na płaszczyźnie dydaktycznej, jak i emocjonalnej. Cały zespół pedagogiczny oraz psychologiczny wykazywał dużą elastyczność, zaangażowanie i gotowość do reagowania na bieżące wyzwania.
Jako psycholog i tutor, stanowczo nie mogę zgodzić się z twierdzeniem o braku wsparcia psychologicznego w naszej szkole. Codziennie przynajmniej jeden psycholog był dostępny dla uczniów. Państwa syn miał zapewniony kontakt i realną pomoc, adekwatną do zgłaszanych trudności.
Warto także zaznaczyć, że szkoła niezależnie od zaangażowania nie jest w stanie przejąć roli rodzica w zakresie wychowania. W swoich cotygodniowych wiadomościach regularnie przekazywałem informacje o funkcjonowaniu Państwa syna oraz sygnalizowałem trudności, jakie pojawiały się w jego zachowaniu.
Ze swojej strony zapewniam, że nasza intencja była zawsze jedna wspierać ucznia w możliwie najlepszy sposób. Szkoda, że mimo naszych licznych działań nie udało się zbudować wzajemnego zaufania.
Z wyrazami szacunku,
Kamil Damrat
7
0