Rower w ciąży?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczynki jak w temacie - co o tym myślicie?Śliczna pogoda za oknem i strasznie mnie ciągnie na małą przejażdżkę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rower w ciąży?

Rower tak ale tylko stacjonarny:) Sama jazda nie jest szkodliwa, gorzej jak spadniesz, ja sobie darowałam tego typu atrakcje:)

Ja jeździłam na rowerze do piatego miesiąca, ostrożnie i tylko po ścieżkach rowerowych.

Ja uwazam ze jak najbardziej, zwlaszcza ze jestes w 4tym miesiacu to i brzucho nie powonno specjalnie przeszkadzac. Tylko uwazaj, zeby sie nie "przegrzac" to jedyna na co trzeba uwazac podczas jakichkolwiek cwiczen w ciazy. No i oczywiscie na upadki uwazaj.

Ciaza to nie choroba i ruch jest jak najbardziej wskazany!

A ja bym sie bala jednak...
Nie wiem jak z medycznego punktu widzenia to wygląda, ale odpuscilabym sobie rower na czas ciazy... Ryzyko upadku istnieje, trzesie troche... ech no jakos tak nie bardzo :)

Sport i ruch jak najbardziej, spacery, basen, jakas lekka gimnastyka pod okiem instruktora, ale ten rower no nieeee :)

Ostola dokladnie tak myślę sobię. Tak sobie myśle aby do pracy ściezka rowerowa i mam 3 km wiec spokojnie. Osobiscie uwazam ze tak samo upasc moge idąc jak i wolno jadąc na rowerze:) Chyba spróbuję - brzuch narazie mikro jest:)

ja tam uwazam ze do wszystkiego trzeba podchodzic ze zdrowym rozsadkiem do ciazy tez... Jak masz watpliwosci co do tego roweru to zadzwon do swojego lekarza, zeby miec 100% pewnosc... Ale podchodzac zdroworozsadkowo mysle, ze nie ma w nim nic zlego. No chyba ze dopiero uczysz sie jezdzic, to pewnie nie najlepszy pomysl ;-)

Ja osobiscie chodze na silownie, basen, joge i pilates. Aktywnosc w ciazy jest bardzo wazna, ale wiele dziewczyn ma tendencje do przesadnej ostroznosci... w razie czego... Konczy sie na ciaglym siedzeniu w domu, braku ruchu, co czesto przyczynia sie do komplikacji podczas porodu.

jeszcze jazde konna proponuję. przeciez idąc tez można upaść...

rower jest zakazany dla ciężarnej - to usłyszalam od 2 ginekologów + lekarza ogólnego

a dlatego że jak się wywrócisz na tym rowerze to mozesz mieć same problemy !!

a nie chodzi o to ze w czasie jazdy na rowerze pracują również mięśnie brzucha? a to jest przecież niewskazane w ciąży!
ja chodze na basen i aerobik dla kobitek w ciąży i jest ok

jak leżałam na patologi w 40 tc to jedna taka panna w 20 tc ciazy tez tam trafiła bo od jazdy na rowerze wody zaczeły jej się sączyc,, nie wiem dokładnie czy sie przewróciła czy po jakis wertepach jechała,ale do końca ciązy juz była w szpitalu na podtrzymaniu

hehe, dobrze ze kazdy ma swój rozum - zapytam sie lekarza i tyle:) Wiem tylko jedno - nie mam zamiaru zachowywac sie jak chora, kolegi zona jak byla w ciazy to wszystkiego sobie odmawiala, zadnych zachcianek, bo niezdrowe, ruch to tylko spacer - inny zaszkodzi, jedzienie - to wlasciwie prawie kazde kupione w sklepie to sie nie nadaje bo sama chemia i mnostwo innych - w konsekwencji od 3 miesiaca byla na zwolnieniu i caaaaala ciąze zle sie czula, hmmm moze zbieg okolicznosci:)

Mój lekarz kategorycznie zabronił mi jazdy na rowerze - ew. stacjonarny, ale ten też odradzał od któregoś tam tygodnia (nie pamiętam już).
Ja bardzo dużo spacerowałam - mi to wystarczało. :)

Jak dla mnie - rower odpada raczej. Pozatem zjazdy z krawężników - bałabym się. Od Ginekologa również usłyszałam że rower nie jest bezpieczny ze względu na wertepy, krawężniki i ryzyko upadku. Jazda konna też odpada - nigdy nie wiesz co konikowi odbije.

Mi lekarz też odradził rower, za to chodzę regularnie na basen

ja o jeździe konnej ironicznie napisałam. tak samo "mądre" jak rower. nikt nikomu w ciaży nie każe lezeć jak nie trzeba ale trzeba ruszyć głową i wybierać bezpieczne formy aktywności.
no i czasem tak bywa, że kobiety przez cała ciąze się źle czują. zamiast kpić z takich kobiet to radze cieszyc się z własnego dobrego samopoczucia

znam dziewczyny, które jeździły do 8 miesiaca na rowerze, ja sie nie odważyłam. sama musisz zdecydować. Jeśli czujesz sie dobrze i nie obawiasz się to czemu nie?

nie wiem czy pisze na temat,ale 1sze 3mce lezalam w lozku, czulam sie fatalnie, mdlalam, jedno omdlenie nawet zakonczylo sie zlamaniem czesci chrzestnej nosa, szwami i krwiakiem,teraz czuje sie dobrze ale ze sportow to 2godz spacery codziennie.przychylam sie do opinii ze kazdy powinien sie ruszac w miare swoich mozliwosci, zazdroszcze dziewczynom ktore chodza na silownie,basen aerobik i czuja sie jakby byly stworzone do ciazy (ja zdecydowanie nie jestem,mam znaczny spadek formy , smiesznie mowiac blyskotliwosci takze), wspolczuje tym ktore musza lezec 9cy, ale jazda rowerem to dosc ryzykowne w ciazy, to moje zdanie,ale mysle ze zdanie zdrowego rozsadku.po moich przygodach ( potem upadek ze schodow) uwazam ze lepiej nie kusic losu. jesli ktoras ma ochote na spacer w ciagu dnia,to dajcie znac przyszle mamy,spacer kontuzja raczej nie grozi.pozdrawiam.

Dziekuje za wszystkie opinie:)
Byłam ciekawa czy ktoś zna jakieś konkretne medyczne przeciwskazania do jazdy na rowerze, bo szukam informacji uzasadnionych na ten temat i nic nie znalazlam, a tu dziewczyny czesto sa skarbinica wiedzy;)
Wiec chyba pozostaje to każdej z nas do indywidualnych przemyslen:)

Tiaaa,warto jakbys swoje teorie umiała uzasadnić, a nie "tak bo tak" i "nie bo nie":) i nieładnie jest obrazać innych za to, ze mysla inaczej, szczegolnie jeżeli ta opinia nikomu krzywdy nie robi.

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam - rozumiem, ze nie kazdemu ciąża służy i każdy czuje się inaczej ( historia przypisana dotyczyła osób, które dobrze znam i sa wiecznymi marudami)
Życze zdrówka i spokoju:)

Joasia833 :) a skad jestes bo ja chetnie bym sie wybrała,ale nie bardzo mam z kim :P

Jestem z zabianki :-)

paula2411 Oby pogoda dopisala to spacerek jak najbardziej :) image

Generalnie rower nie jest wskazany ze wzgledu na "wstrzasy". Chociaz jesli masz do pracy blisko i rowno sciezke rowerowa, to wolna i ostrozna jazda nie powinna zaszkodzic. Ale nigdy nie wiadomo :/
Ja w pierwszej ciazy tez nie chcialam sie zachowywac jak chora i miedzy innymi skusilam sie na wycieczke rowerowa. Ciąza niestety skonczyla sie w 11 tyg. i nie wiem, czy wlasnie ten rower sie do tego nie przyczynil :/

Inne tematy z forum

Vela Park Rumia Loker (20 odpowiedzi)

Czy zakupił ktoś z Was tam mieszkanie?

Nowe Janowo (4 odpowiedzi)

W okolicy, gdzie powstało osiedle, dostępna jest pełna infrastruktura zapewniająca wygodne życie...

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...