Salatki na grilla - jakie polecacie?

Tak jak w opisie :) Macie pomysl na dobra i smaczna salatke do mies / kielbas z grilla? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Salatki na grilla - jakie polecacie?

standardowa, czyli sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, feta, świeże zioła, ta zawsze pasuje do potraw z grilla :), sos majonez z musztardą lub koperkowy knorr.
No i koleżanka zawsze robi b. prostą i smakuje wszystkim, ziemniaki gotuje w mundurkach potem kroi je w kostkę, dodaje cebuli pokrojonej w drobną kostkę i majonez i sól i pieprz, ot cała filozofia :)

Mi kolezanka sprzedala lepszy sposob na ziemniaczana, pasuje extra do grilla;

ziemniaki ugotowac w mundurkach, obrac i.drobno pokroic

boczek podsmazyc na patelni, dodac 2 lyzki majonezu do lekko ostudzonej patelni...powstanie super sosik

kopetek posiekac

pokroic pomidorki koktajlowe i wdzystko polaczyc...;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja do grilla lubię lekkie sałatki. Np. ryż, rzodkiewki, koperek i trochę majonezu.
Ale podam Wam przepis na absolutne mistrzostwo - robi furorę na każdym grillu i nie chcą nic innego jeść:-)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na grube plastry. posypujemy solą, ziołami prowansalskimi. Układamy listek bazylii, plaster pomidora i plaster mozzarelli. Kładziemy na ruszcie. Do tego dobry sos czosnkowy i niebo w gębie:-0

No...brzmi niezle;-)

w żadne folie alu nie wkładamy tego???

u nas z reguły jest "śmieciowa" - pekinka lub sałata + pomidory + ogórek + rzodkiewki + kukurydza + koperek + szczypiorek + papryka + cebulka :] do tego sos Knorr czosnkowo-ziołowy albo koperkowy :] ten czosnkowo-ziołowy może być wymieszany z olejem lub majonezem/jogurtem greckim/śmietaną :]

ostatnio zrobiłam też niemiecką "Kartoffelsalat" :] gotowane ziemniaki ostudzi, pokroić w plasterki :] świeżego ogórka obrać i pokroić, do tego dużo szczypiorku, cebulka, kostka twarogu i kubek śmietany :] dużo soli i pieprz (musi być "przesolona") :] podajemy schłodzoną :)

jak mam mało składników albo chęci ;) to jest pekinka + jabłko + sos Knorr koperkowo-ziołowy :]

czasem ulubiona Gabrysiowa surówka z pekinki :]

czasem też colesław :]

biała kapusta poszatkowana dość drobno, do tego starte ogórki świeże. sól, pieprz, majonez z przewagą jogurtu bałkańskiego.
Uwielbiam ją. jest super orzeźwiająca

nie, nie zawijam w folię.

a na tacce aluminiowej? czy bezposrednio na ruszcie? nie spada? nie upaskudzi calego grilla?

bezpośrednio na grillu. Nie spada ponieważ ścinam końce tak, żeby były stabilne i nie brudzi rusztu. Proszę, to jest mój przepis ale teraz robię troszkę inaczej. http://www.gotujmy.pl/aromatyczne-grillowane-ziemniaczki,przepisy,143875.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

super przepis na te ziemniaczki i w ogóle fajne te przepisy tam masz:-)

dziękuję uprzejmie, bardzo mi miło:-)

http://kuchnia17.blogspot.com/2012/05/z-kalarepy_23.html

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....