Stopień ku***stwa w Radio Gdańsk

Odsypiam wyjazd na Marsz Niepodległości i z tego względu z pewnym opóźnieniem włączyłem stacje radiowe, co robię regularnie od pewnego czasu w ramach monitoringu poziomu propagandy i dezinformacji w mediach publicznych, takich jak Trójka czy Radio Gdańsk. W ramach tego staram się słuchać każdego ranka, co mają do wiedzenia dziennikarze różnych opcji. W Trójce komentarze były dziś w miarę rzeczowe i wiarygodne, natomiast w Radio Gdańsk nadal trwa fiesta Radia Erewań.

Dawno nie byłem tak wnerwiony, wnerwiony to słabo wiedziane, byłem dokładnie wq... słuchając wynurzeń tych palantów. Otóż ta nasza lokalna szczekaczka od pewnego czasu prowadzi cykl informacyjno - doradczy zatytyłowany:

"Czego Warszawa może nauczyć się od Gdańska "

Poniżej pozwolę zacytować usłyszane dziś perełki dziennikarskiej "dobrej roboty":

" Rozróby w Warszawie i cała reszta Polski(w tym oczywiście Gdańsk), która ( w odróżnieniu od tej pierwszej)
potrafi świętować"

"Zjechały jakieś grupy, które chciały rzucać petardami i kamieniami"

"Grupy, które nie wiedzą, co to znaczy świętować niepodległość"

"Kapitalne przemówienie prezydenta Komorowskiego"

" Mechanizm rozruchów..."

Potem następuje próba lekiego, asekuracyjnego złagodzenia retoryki:

"95% zachowało się pokojowo"

co sugeruje że pozostałe 5% zachowało się niepokojowo, więc spróbujmy przeliczyć. Wychodzi, że przy liczbie uczestników Marszu szacowanej na ok. 30 tys. było to ok. 150O osób a to byłby spory tłum, którego na żadnych
zdjęciach i filmach z Marszu nie da się uświadczyć, no chyba że włączymy policję to wtedy tak ale i to z trudem. W realu było to około 200-300 małolatów i w tym kontekście "mówienie o "ROZRUCHACH" brzmi groteskowo.

A na koniec zostawiłem sobie perełkę, bo godzi we mnie osobiście:

"Zadymiarze z całego kraju zjeżdżają się"

I w tym momencie na wk***ienie nałożyło się rozbawienie. Ja i cała grupa, szczególnie z nobliwymi i kulturalnymi paniami, która jechała z Trójmiasta i okolic to byli zadymiarze ??? Drodzy Państwo, to była śmietanka społeczna, polska elita. Nie ta kawiorowa i medialna tylko ta prawdziwa. Obecni na Marszu stanowili dokładną próbkę reprezentatywną narodu polskiego, reprezentowali wszystkie środowiska spoleczne i grupy wiekowe, od niemowlaków po staruszków i była tam też elita narodu.

Wynika z tego, że należy zamknąć szczekaczkę, jaką stało się Radio Gdańsk a rzekomym "dziennikarzom" cofnąć uprawnienia dziennikarskie. Jeżeli chce się uprawiać taki zawód, trzeba zadbać o konkretne informacje a najlepiej jadąc na miejsce wydarzeń, by być ich świadkiem a następnie zdać wiarygodną relację, a nie bawić się w dziennikarską prostytutkę.

W najnowszym "Uważam że" jest felieton Waldemara Łysiaka na nieco odmienny temat, ale idealnie tu pasujący, zatytulowany "Milczenie owiec". Należy to przeczytać , wyciągnąć nauki i zastosować - przerwać to milczenie i sprawić by zamilkły szczekaczki takie jak Radio Gdańsk.

Zdecydowałem się nie tylko o tym pisać, ale także podjąć działania by tę szczekaczkę skłonić do milczenia albo do odszczekania łgarstw. Mam nadzieję, że Państwo też się przyłączycie. Przyznam się też, że zrozumałem dziś, po wysłuchaniu tych bredni, emocje tych małolatów zepchniętych na margines życia przez dzisiejszą władzę, bo sam bym z radością i satysfakcją powybijał szyby w Radiu Gdańsk. A ja raczej na zadymiarza nie wyglądam i byłem dotychczas zwolennikiem metody "non-violence". Ale dzban wodę nosi, dopóki się ucho nie urwie ( a ja się nie wqu...). I tym miłym akcentem pozwolę sobie zakończyć.

A do redakcji portalu też mam w związku z tym pytanie - co tam robił reprezentant portalu, uczestnicząc w tym programie ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Stopień ku***stwa w Radio Gdańsk

A Pana Zetjota kultura języka nie obowiązuje? Można było chociaż wykropkować te wulgaryzmy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mnie raczej trudno wyprowadzić z równowagi a w tym przypadku się udało, więc moja reakcja jest ADEKWATNA nie tylko do stanu mojego ducha ale też przede wszystkim do poziomu zaprezentowanego przez osoby biorące udział w programie w Radiu Gdańsk, i to nie pierwszy raz, bo poziom ten monitoruję od dłuższego czasu, ale tym razem tego nie puszczę plazem. Tym palantom nie ujdzie to na sucho.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

OK, nie zabraniam kląć, ale wymagam cenzurowania takich słów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie mam zwyczaju kląć,mam repertuar słownikowy pozwalający unikać przeklinania ale w tym przypadku nie mamy do czynienia z przeklinaniem ale z własciwym, jak rzekłem - adekwatnym zastosowaniem słownika języka polskiego, bo coś takiego jak słownik języka polskiego istnieje i należy do niego odwołać się we właściwym momencie, a z takim momentem mamy własnie do czynienia. Jako lingwista, wiem, co mówię.
Proszę sprawdzić w oparciu o poprzednie posty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mówię, że takie słowa nie istnieją, bo istnieją. Ale są to wulgaryzmy, a używanie ich na forum (w pełnej, nieocenzurowanej postaci) jest zabronione i określone w regulaminie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba nie zdaje sobie Pan sprawy z tego o czym pan mówi. Czy w słowniku języka polskiego też należy te słowa wykropkować ? Jestem przeciwko uzywaniu wulgaryzmów w języku potocznym, ale skoro są prawomocnie uzasadnione w słowniku, możemy je ADEKWATNIE stosować. I żadne regulaminy nie mają mocy bo Konstytucja pozwala nam na stosowanie środków adekwatnych do sytuacji a tu taki przypadek zachodzi, A wewnętrzny regulamin jakiejś organizacji nie ma mocy większej niż konstytucja.

Proszę zatem postępować wedle swojego uznania. Konsekwencje łamania regulaminu doskonale Pan zna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja z kolei zalecam ostrożność w formułowaniu pochopnych opinii, jakie stały się udziałem choćby władz uczelnianych gdańskiej ASP w słynnej sprawie Grzegorza Gilewicza. To a propos roli wewnętrznych statutów i ich sprzeczności z Konstytucją.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Zetjot:

Konstytucja nikomu nie zakazuje puszczania bąków w towarzystwie - jednak, mimo braku zakazu, olbrzymia większość społeczeństwa tego nie robi.
Taka umowa społeczna - podobnie jak zakaz używania wulgaryzmów publicznie.
Miałeś sensowny wpis - i zaginął on w Twojej bezsensownej sprzeczce z Adminem.
A tym razem Admin ma rację: wkur..nie nie uzasadnia grubiaństwa.
Forum jest CZYIMS miejscem. Korzystając z niego dobrowolnie - dobrowolnie zgadzasz się na jego ograniczenia, których pilnuje Admin, bo za to własciciel miejsca mu płaci.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ sadyl

Chyba nie zauważyłeś,że się zgadzamy, może tylko to za słabo zaakcentowałem - przed Konstytucją, i przed wewnętrznymi regulaminami idzie jeszcze coś takiego jak język( słownik jezyka polskiego), czyli prawo naturalne, i reguły języka uzasadniające użycie wulgaryzmów w OKREŚLONYCH sytuacjach, powtarzam - określonych czyli WYJĄTKOWYCH, a nie jako przecinki. A w tym przypadku mieliśmy do czynienia z wyjątkowym DRAŃSTWEM i to nie w postaci prywatnej lecz w formie publicznej, bo na antenie PUBLICZNEGO medium. A wiem, bo byłem bezpośrednim świadkiem tego co się w Warszawie działo.Jestem lingwistą i mam 100% pewności własnej racji. Poza wyjątkowymi sytuacjami, w moich tekstach nikt nie znajdzie wulgaryzmów - to jest łatwe do sprawdzenia. Problem jest w tym, że ludzie reguł nie przestrzegają - ja przestrzegam.

A gdzie Pan byłeś (jesteś)Panie admin jak ludzi na forum obraża się publicznie.Bądż Pan sprawiedliwy,bądż pan na posterunku wtedy kiedy potrzeba.Zbanowałeś Pan mnie jak wystawiłem ogłoszenie na forum motoryzacyjnym niczym nie różniące się od ogłoszeń innych.
WIĘCEJ SPRAWIEDLIWOŚCI PAN

"...mam 100% pewności własnej racji."

Zetjot problem polega na tym że Ty uważasz że zawsze masz 100% pewności własnej racji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

@ Cross

Jak można pisać odpowiedzialnie, nie mając pewności ? Czy zdaje sobie Pan sprawę z tego co Pan powiedział ? Znaczy, że można wypisywać bzdury, o których nie ma się pojęcia, czyli pewności ? A co to za pewność poniżej 100% ? To jest niepewność, mniejsza lub większa a jeśli się o tym pisze to oznacza szerzenie dezinformacji. Bo są tylko 2 możliwości - pewność albo niepewność.

Nie,jest jeszcze trzecia możliwość.Rozkrok;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (11 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...