Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Dziewczyny wiem,że jeszcze trochę do Świąt,ale może wrzucajcie tu przepisy na dania świateczne,niekoniecznie tradycyjne :)

Prawie zawsze co roku robię to samo,a i dużo jedzenia zostaje i się marnuje,może macie przepisy na jakieś dania świąteczne które mogą dłużej stać w lodówce.

Będę wdzięczna za przepisy na różnego rodzaju pieczone mięsa i śledzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Czekałam na ten wątek :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Ja na pewno zrobię w tym roku tą szynkę peklowaną, na którą przepis podawała Agusia w zeszłym roku w tym wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/domowe-wedliny-t188983,1,310.html

Robiłam na wielkanoc i wyszła super.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Macie jakies przepisy na salatki bez miesa, na wigilie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

tę szynke to obowiązkowo zrobię,myślę też o jakieś roladzie na pieczywo,macie jakiś przepis...?
a tak to tradycyjnie:
pierogi z kapustą i grzybami,zawsze robi B a ja kreję,z kapustą,grzybami i miesem wszystko razem zmielone,rewelacyjny farsz-najbardziej samkują odsmażone:)
Barszcz czerwony swój,ryba po grecku,sałatka jarzynowa,pieczeń jakas na chleb,śledzie to standardowo i teraz szukam czegoś nowego więc wrzucać przepisy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

sałatka śledziowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Ja w zeszlym roku zrobilam na swieta salatke z uszek ( tortellini) por pokroic drobniutko, wymieszac z ananasem pokrojonym w kostke szynka konserwowa lub mieskiem kurczaka, do tego dodajemy ugotowane tortellini, majonez, sol i pieprz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

a ja robię sałatkę porową oraz z paluszków surimi.
A tak po za tym to wszystko tradycyjnie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Polecam -u nas w domu tradycyjne- gołąbki postne :)
Kapuche trzeba przygotować tak jak na gołąbki. Ryż zwykły ugotować na kleisto, sporo cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklonej na dużej ilosci masła, sól i pieprz.
Takim farszem wypełnic liscie kapusty, zawinąć i scisle ułozyc w garnku. Zalac bulionem, dodac kilka ziaren ziela i jeden listek laurowy.
Dusić aż liscie zmiękną.
Zlac pozostały wywar i odstawić do lodówki lub w zimne miejsce.
Najlepiej przygotować dzień wczesniej a w wigilię odsmażyc na masle najlepiej klarowanym.
Trzeba tylko przy smazeniu delikatnie obracac ze by się nie rozwaliły, najlepiej robic je mniejsze.

Takie odsmazane sa pyyyyycha naprawdę a dodatkowo na kolejne dni można do farszu dodać jeszcze podsmazoną łopatkę swieżą i boczek pokrojone w większą kostkę i wymieszac z ryzem i cebulą. I takim farszem napełnic kilka na kolejne dni swiat :)

Smacznego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

No to tak, z takich mogących dłużej poleżeć to pierogi z kapustą i grzybami, ale ze słodką kapustą... Moje ukochane danie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

ja znam gołąbki wigilijne w innym wydaniu, z kaszą i grzybami. polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

U na na pewno dorsz po grecku,tym bardziej że B na pewno popłynie na dorsze,a zawsze wraca mając przynajmniej 40-50sztuk najmniej,od razu wyfiletowane,bo na kutrze koleś za 1zł za sztukę od razu czysći i własnie szukam przepisu na jakąś rybę z warzywami coś jak ryba po grecku.
znacie coś takiego?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

czekolado moja mama robi pstrąga w piekarniku w naczyniu, zalany mieszanka keeczup olej cebula i chyba jeszcze cos ale ni epamietam..pycha

tylko pstrag cały pokrojony na kawalki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Surowy łosoś pokrojony na porcje ułozony w naczyniu żaroodpornym
do tego surowe rózyczki brokuła zalać mleczkiem kokosowym piec 30-40 minut 180 * C pycha :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Ja lubię dorsza po japońsku. Co prawda z Japonią ma tyle wspólnego co dorsz po grecku z Grecją, ale jest dobry. Wklejam Ci przepis:
tyklo ja nie stosuję vegety.
Ryba po japońsku
Składniki:
1 kg. filetów z ryby
2 cebule
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki
vegeta
mąka
bułka tarta
jajko
olej
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały przecier pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyzki cukru
4 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobne słupki. Filety rybne posypać vegetą i obtoczyć w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć z obu stron na oleju. Zagotować wodę , dodać wszystkie składniki zalewy i gotować 3 minuty. Ryby i warzywa układać warstwami, a następnie wszystko zalać zalewą.
Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Dziękuję Asiunia :)
Wszystkie przepisy na dorsza mile widziane :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Ja robię pstrągi - wkładam do środka masło, plasterki cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i do jednej partii duużo koperku, do drugiej świeży rozmaryn. Układam na blasze i piekę w piekarniku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Pyszny jest zapiekany pstrąg na ryżu oto przepis:
W naczyniu zaroodpornym wysmarowanym masłem wyspujemy ugotowany ryż, na to układamy lekko podsmażone filety z pstrąga(lub innej ryby np.łosoś) to posypujemy uduszonymi na maśle pieczarkami z cebulą, posypujemy to koperkiem, na wierzchu posypujemy starty żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka jest naprawdę pyszna:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

ja polecam sprawdzony przepis na łososia w ocćie
http://pysznakuchnia.com.pl/przepis-na-sniadanie/ryba-w-zalewie-octowej/

po prostu rewelacja !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

polecam tą rybę po japońsku ja znalazłam przepis w necie jakiś blog alex zy cos takiego. Robiłam w tamtym roku i była to nowość n naszym stole i wszystkim mega smakowało do tego ładnie i kolorowo wygląda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Święta 2014 za pasem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

A tylko jest dozwolone zlowienie 10 sztuk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Świeżego dorsza kroimy w paseczki na to wyciskamy sok z limonki (powinno być tyle kg limonki ile jest kg dorsza ,czyli 1 kg dorsza to 1 kg limonki ),do tego papryka świeża czerwona ,zielona i żółta w kostkę ,do tego cebulka czerwona w drobną kosteczkę +tonic kinley+ ostra papryczka chilli + świeża kolendra .Marynujemy około 3 godzin trzymajac w lodówce i od czasu do czasu mieszając .Osobno robię majonez z ketchupem i nakładam do miseczki potrawę( nazywa sie sewicze )i na to kleks z majonezu .
Pyszne ,to taki mój ulubiony chłodnik i zupka na wigilię .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Anna, a dorsza kroisz całego czy jakąś konkretną część?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

oczywiście filety z całego dorsza a co masz na myśli tzw.konkretna część ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Bo w sprzedaży są różne części;-) dlatego dopytuje;-) często kupuje ogonki, bo są dość chude;-)
Ale pomysł świetny i trzy godziny marynowania zupełnie wystarcza?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

a to nie wiedziałam że są różne części :( u mnie w rybnym tak dobrze nie ma :)
Tak 3 godziny ale trzeba często mieszać i dolewać tonik ryba musi zrobić się biała wtedy jest zamarynowana :)
U mnie w domu uwielbiają latem jako chłodnik ,tylko pamiętaj ryba musi być świeżuteńka :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Jak uda mi się kupić świeżego dorsza to spróbuje ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

To ja polecam super sos do ryb, zakochacie się w nim:-) Przepis dostałam od szefa kuchni z jednej z moich ulubionych restauracji. Doskonale komponuje się z rybą, warzywami, ryżem:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
łyżka masła klarowanego (można zastąpić innym tłuszczem)
pół słoiczka kaparów - trzeba je trochę posiekać
3/4 szklanki białego wina
małe opakowanie śmietanki 30%
sól i pieprz

W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać drobno posiekane czosnek, cebulę i kapary. Po paru minutach dodać wino. Gdy wino odparuje dodać śmietankę, doprawić a potem zredukować (zwiększyć na maksa ogień, żeby sos zgęstniał ale wtedy trzeba często mieszać i pilnować)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

Ja jeszcze wymyśliłam takie pierogi :
ziemiaki ugotowane przeciśnięte przez praskę do tego ser feta pokrojony +kapary + suszone pomidory pokrojone .Myślę że wyjdzie ciekawie i smacznie .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Świeta,święta- przepisy,inne niż tradycyjne,porady :)

A może pieczone pierogi z soczewica? Robilam z przepisu z netu. Ciasto podobne jak na paszteciki, a farsz to soczewica, kapusta, zeszklona cebulka i mocno przeprawić. Można do farszu wrzucić pieczarki lub inne grzyby.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?