Szukam przepisów na zrobienie swoich musów ,deserków do słoiczków

Dziewczyny znacie jakieś dobre przepisy np. z jabłek , gruszek , śliwek , malinek itp... Mam mase owoców od siebie z ogródka i chciała bym porobić jakieś deserki na zime do słoiczków ale kompletnie nie wiem jak więc będę wdzięczna za przepisy !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szukam przepisów na zrobienie swoich musów ,deserków do słoiczków

ja robiłam kiedyś mus jabłkowy i gruszkowy do słoików. po prostu smażysz jabłka albo gruszki z cukrem i sokiem z cytryny(żeby nie ściemniały) nakładasz gorące do wyparzonych i suchych słoików. zakręcasz i odstawiasz do ostygnięcia na zakrętce.

dodatkowo mozesz zrobić powidła ze śliwek, tylko ze trzeba się z nimi trochę pobawić ( w sensie smażyc z cukrem aż będą ciemne i gęste, poźniej tak samo gorące do słoików i na "głowę" do ostygnięcia).

Maliny zasyp cukrem poczekaj aż się zbierze sok, następnie zlej, zagotuj go i gorący nalewać do słoików i odstaw do ostygnięcia na zakrętce. a z malinowych fusów zrób dżem (zagotuj i gorące pakuj do słoików.).

Brzuszku: mam cała masę skoczków po deserkach. Jeśli byłbyś zainteresowana to daj znać. Nam jus sie nie przydadzą.

wtrącę od siebie - słoiczki po deserkach/obiadkach nie nadają się do ponownego napełnienia i zawekowania :P

przynajmniej te, które mieliśmy - od BoboVity ;) nie "trzymały" :]

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....