USG główki - warto?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Nie mam żadnego zalecenia lekarskiego, żeby zrobić to badanie, ale zastanawiam się, czy warto.
Proszę dziewczyny, które to badanie robiły, żeby powiedziały, czy warto i ewentualnie poleciły mi specjalistę (najchętniej z Gdyni, ale Gdańsk też wchodzi w rachubę).
Dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: USG główki - warto?

ja robiłam mojej Ani, bo miała większą głowę o pół centyla i pediatra zapobiegawczo nas tam wysłała. W efekcie ja się mega zestresowałam, że cos może być nie tak, a wynik był oczywiście prawidłowy. Jesli nie ma wskazań to bym nie robiła, choć niektórzy mówią warto. Ja robiłam na NFZ w przychodni dziecięćej na Abrahama w Gdyni.

Robiłam, też bez wskazań, i okazało się, że warto, niestety.

Polecam doktor Wyszomirską (której chyba już nawet nie trzeba polecać) z Solidarności w Gdańsku, robiła Stachowi USG "całościowe", dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy.

nie robiłam . generalnie nie robię badań dziecku bez zaleceń lekarza no chyba zeby mnie coś rzeczywiscie niepokoiło ..wtedy oczywiście tak .

My właśnie jutro idziemy do dr Wyszomirskiej. Nasza pediatra powiedziała żeby zrobić małej usg mózgu i brzuszka ale nie żeby miała jakieś wskazania tylko po prostu, bo teraz się dzieciom robi. Zobaczymy jak będzie jutro.

basiula, to daj znać, jak było.

Moja córeczka miała robione usg główki i brzuszka ze względu na przedłużającą się żółtaczkę. Usg robiłam u doktor Wyszomirskiej w Solidarności i polecam bardzo. u nas na szczęście okazało się, że wszystko jest ok! A Pani doktor stwierdziła, że Mała zrobi karierę naukową :) bo taka ładna główka :)
Ale chyba gdybym nie miała wskazań to bym nie robiła.

Ja też robiłam całościowe u Wyszomirskiej, były wskazania, bez wskazania bym nie robiła

Gabryś miał robione USG (oraz prześwietlenie) ze względu na guzek na skroni :P

gdyby nie to - nie robilibyśmy :)

dziewczyny, zapomniałam zapytać: ile kosztuje to badanie?

Czy dr Wyszomirska przyjmuje w swissmedzie?

ja nie znam ceny - mamy to w pakiecie :]

może Basiula będzie na bieżąco?

ja robiłam małemu w przychodni na przeciwko dworca PKP w gdyni, bliżej SKM, kosztowało chyba 120zł, lekarz tez całkiem konkretny, robiłam małemu bo jak się urodził miał tylko 5 pktow, wtedy nic nie wyszło. 22 listopada musimy zrobić następne bo mały ma za dużą główkę, Pani doktor powiedziała, że na 13 m-cy, a mały ma dopiero pól roczku, mam nadzieję, że to tylko jego uroda.

flora - trzymam kciuki, żeby to był tylko problem z dobraniem czapki :)

My robiliśmy u dr Kosiaka w Endomedzie w Gda, ale on robi też w tym miejscu, o którym Flora pisała. Bardzo konkretny lekarz.
My robiliśmy, bo były wskazania od neurologa. Gdyby nie było wskazań to nie robilibyśmy, więc ciesz się macierzyństwem i nie myśl o lekarz, jak nie musisz.

USG nic nie boli i w zaden sposob nie szkodzi dziecku. A nerwy chwilowe matki są niczym w obliczu wykrycia czegos powazniejszego w pore. Potem mozna sobie tylko pluc w brode ze sie załowało 100 zl. Ma sie spokoj ducha i pewnosc ze zrobiło sie wszystko co mozna. Dr wyszomirską tez polecam. Wg mnie całosciowe USG dziecka powinno byc standardem u noworodków. I tak trzeba zrobic uag bioderek a tak dopłacasz jakies grosze i robisz usg wszystkiego odrazu i tyle

robiłam usg bez wskazań i uważam że warto,
nie od dziś wiadomo że wczesna wykrywalność ratuje życie, a taki maluszek nie powie przecież rodzicom że boli go główka albo źle widzi

to tak samo powinno się robić USG brzuszka, echo serduszka, badania krwi, moczu, wzroku i całą resztę. zrobi się jedno USG to zaraz zacznie się myśleć o kolejnym badaniu, żeby mieć spokój. wiadomo zdrowie maluszka najważniejsze, ale nie popadajmy w paranoję, każde badanie dla takiego maluszka, nawet jak bezbolesne, to napewno stresujące.

zresztą zrób co podpowiada Ci Twoje serducho, to Twoje dziecko i Ty wiesz najlepiej co dla niego dobre. każda inna opinia namiesza Ci tylko w głowie.

każda inna opinia namiesza Ci tylko w głowie.

nie chodzi mi oczywiście, że każda inna niż moja tylko różne opinie. źle to ujęłam i zaraz zostanę zlinczowana ;)

Inne tematy z forum

deweloper AB- Andrzej Boczek (6 odpowiedzi)

czy ktoś miał kontakt z tym deweloperem, jakie opinie??

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...