Uczulenie-czerwone plamki na całym ciele

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny mam 13 dniową córeczkę, którą karmię piersią, wczoraj z nowych rzeczy zjadłam arbuza (położna mówiła, że mogę) dziś zauważyłam u małej dużo czerwontych kropek na ciele ( buzka, brzuszek,nóżki) czy to może być uczulenie? jak się go pozbyć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Uczulenie-czerwone plamki na całym ciele

odrzuc to co nowe zjadlas i zweryfikuj raz jeszcze to co jesz - co moze uczulac

ja na poczatku jadlam bardzo skromnie - w ilosci skladnikow

u nas po arbuzie chyba tez coś bylo nie tak ...

a może przegrzewa Ci się maluchj i to potówki są? tyle ze na calym ciele ??? hmmmm niewiem

poprubuj z jedzeniem

jesli uczulenie - to moze z cialka schodzic nawet i 2 tygodnie po odstawieniu

Arbuz może i jest bezpieczny, jednak ucuzlać może ta cała chemia w nim zawarta :) Moją córę uczulało jabłko, niby też bezpieczne. Krostki, to albo potówki albo uczulenie. Objawem uczulenia sa też tzw. naderwane uszka.

jeśli jest to wysypka uczuleniowa to dla złagodzenia objawów możesz wykapać dziecko w nadmanganianie potasu. Wsypuje się na wanienkę naprawdę niewielka ilość granulek (dosłownie kilkanaście) i musi się to dobrze rozpuścić. woda ma być lekko różowa. wykap dziecko dwa razy dziennie, to powinno pomóc.

dziewczyny dzwoniłam do położnej i poradziła mi wykąpać małą w krochmalu ( gotuje się 2 szklanki wody, w trzeciej szklance w wodzie rozrabia się łyżkę mąki ziemniaczanej) gotuje się to jak kisiel i wlewa do wanienki tak aby razem z wodą zmieszana ciecz była śliska...i faktycznie pomogło, plamki schodzą- może którejś się to przyda

Raczej obstawiałabym trądzik niemowlęcy po prostu hormony mamusi dają o sobie znać :) jeżeli krosteczki są to zniknął trzeba przeczekać przerabiałam to z córeczką :)

no ale właśnie to nie są krostki...to są plamki...podobne są u dorosłych jak się zje coś na co jest się uczulonym....

Plamki moja córcia miała od razu w szpitalu takie czerwonawe placki jakby ją komar pogryzł :) Neonatolog powiedziała żeby ją kąpać w roztworze nadmanganianu potasu na przemian z oilatum albo balneum i nie używać mydła do pół roku ...faktycznie plamki zniknęły za to potem miała ten trądzik :)

Inne tematy z forum

Vela Park Rumia Loker (20 odpowiedzi)

Czy zakupił ktoś z Was tam mieszkanie?

Nowe Janowo (4 odpowiedzi)

W okolicy, gdzie powstało osiedle, dostępna jest pełna infrastruktura zapewniająca wygodne życie...

Zielone Błonia (3 odpowiedzi)

Osiedle graniczyło będzie z parkiem Błonia Janowskie. Dzięki pobliskim terenom zielonym i placom...