Re: WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH *** 90 ***
Dziurawiec należy od dawien dawna do jednego z najpopularniejszych i najczęściej używanych ziół. Działanie jego jest wszechstronne, a zawarte w nim składniki działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, bakteriobójczo, żółciopędnie i w ogóle korzystnie na cały układ trawienny i system nerwowy. Przede wszystkim zaś surowca tego używa się przy niedomogach wątroby w schorzeniach woreczka żółciowego, kamicy, a także w stanach zapalnych dróg żółciowych, przy zgadze, wzdęciach, wiatrach, biegunce, przy złej przemianie materii, braku apetytu, nieżytach żołądka i jelit, jego niedokwaśności i nerwicach.
Napar: zalać 2 łyżki dziurawca 1,5 szklanki wrzątku, (nie gotować) zostawić pod przykryciem na 30 minut, następnie przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki 20 minut przed jedzeniem.
0
0