Źródła paranoi poznawczej w sekcie pancernej brzozy

Odpowiedzialna analiza katastrofy smoleńskiej wymaga umiejętnego monitorowania obu wcześniej wymienionych przeze mnie wątków - procesu politycznego wyznaczającego ramy śledztwa i samego procesu śledczego. A oba te wątki są w tym systemie splątane, gdyż instytucjom prowadzącym śledztwo brak autonomii , jaka jest wymagana w systemie demokratycznym.

Zwolennicy wersji oficjalnej wydarzeń, z którymi miałem wątpliwą przyjemność wczoraj polemizować, zaliczyli pełny odlot, wywołany rozsypaniem się dotychczasowej narracji i pojawieniem się narracji nowej, opartej na obśmiewanej do tej pory hipotezie wybuchu. A to wywołało trzęsienie ziemi.

Tak więc komentarze zwolenników starej wersji to mish-mash najrozmaitszych elementów. Mamy tu czyste chciejstwo, emocje, nienawiść strach, natomiast zupełny brak racjonalnego algorytmu rozumowania przy analizie katastrofy, który łączyłby oba wymienione wyżej wątki. Widać intelektualny deficyt nie pozwalający na ułożenie wszystkich wydarzeń w spójną, logiczną narrację. Zamiast analizy mamy wzajemne upewnianie się lemingów co do słuszności własnych odczuć i emocji i ich ukierunkowania, i, o dziwo, jesteśmy świadkami porzucenia próby dowodzenia słuszności skompromitowanego scenariusza wymyślonego ad hoc tuż po katastrofie. Pozostał tylko wrzask obronny przed mozliwością rozpatrywania innego scenariusza.

Jak wiadomo, to zafiksowanie lemingów na tej oficjalnej narzuconej im wersji wydarzeń tłumaczy zjawisko emocjonalnego wdrukowania wersji w oparciu o działanie markera somatycznego, z hipotezą którego wystąpił amerykański neurolog Antonio Damasio.Marker somatyczny stanowi podstawę oddziaływań na umysł w kampaniach marketingowych i mieliśmy do czynienia z wprowadzeniem marketingu do polityki.

Jednak wydaje mi się, że należy rozważyć rolę czynnika dodatkowego, wzmacniającego oddziaływanie markera somatycznego. Czynnikiem tym może być efekt wywierany na mózg przez gry komputerowe. Gry komputerowe oparte na wizualizacji i obrazach, wykluczają ze scenariuszy gier wątki racjonalnego myślenia dyskursywnego, upraszczają sekwencje wydarzeń do wątków mechanicznych wywołujących jedynie najprostsze reakcje motoryczne i pobudzające najprostsze emocje. W mózgu tworzą się pozorne, fałszywe reprezentacje świata wirtualnego wypierające reprezentacje opracowywane mozolnie w oparciu o pełny wachlarz informacji ze świata realnego. Kolejne informacje, napływające do tak zmodyfikowanego umysłu z realnego świata są selekcjonowane, dopasowywane do zakodowanych w mózgu falszywych wzorców i blokowane. Tak zoperowany umysł funkcjonuje w pętli wirtualnej bez styku z rzeczywistością.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Źródła paranoi poznawczej w sekcie pancernej brzozy

Gdy zaczyna się dowód od tezy, to można udowodnić każdą bzdurę ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

czyli "pancerna brzoza" juz jest odwolana? Jaki teraz maja schemat obrony?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ full Repair

Brak schematu jak na razie. Na razie jest wrzask, rwanie włosów z głowy i plucie na polemistów.

Zajrzałem do paru portali a tam, widzę, prezent jakby specjalnie na moje zamówienie, potwierdzający moją perspeltywę:

http://lukaszwarzecha.salon24.pl/459837,matriks-atakuje

Jak wyznaczyć konketny punkt w przestrzeni ? Jak wskazuje geometria punkt wyznaczony zostaje na przecięciu dwóch prostych. No to mamy dwie proste i punkt na ich przecięciu.

Kaczyń­ski żądał od pro­ku­ra­tora gene­ral­nego ujaw­nie­nia wszyst­kich doku­men­tów doty­czą­cych zbrodni smo­leń­skiej, w prze­ciw­nym wypadku uznamy, że ma coś do ukry­cia przed pol­skim spo­łe­czeń­stwem. Przy­po­mi­na: Kaczyń­ski odmó­wił pod­da­nia się eks­per­ty­zie psy­chia­trycz­nej: ma coś do ukry­cia, ale to coś, to tajem­nica poli­szy­nela.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Czy Donald Tusk to faszysta? (71 odpowiedzi)

Witam szanownych forumowiczów, rozważam kto jest kto na scenie politycznej. Zaczynam się...

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...