Re: co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki ?
Prosze bardzo:)
spod:
dla leniwych - gotowy w rolce ze sklepu
dla mniej leniwych:
110g maki
70g masla
lyzka kwasnej smietany
ew. lyzka zimnej wody jesli sie nie zagniecie
szczypta soli
zagniesc, odlozyc do zimnego na godzinke (lub przygotowac poprzedniego dnia).
3-4 spore cebule (rozne sa szkoly i proporcje, ja daje mieszane biale i czerwone z przewaga bialych, albo te jakie akurat mam) pokroic: najpierw na pol, a potem na plasterki zeby byly takie polksiezycowe paski (mam nadzieje ze dobrze tlumacze)
2 zabki czosnku wycisnac przez praske lub posiekac
czosnek i cebule podsmazyc na zloto na oliwie az ceula zrobi sie miekka, lekko brazowa, ale nie przyrumieniona (a zreszta kwestia smaku:) doprawiec sola i duzo pieprzu
spod do tarty w miedzyczasie podpiec, nakluc przez podpieczeniem widelcem (ja uzywam formy do tarty z Ikei).
smietanke (150ml) rozbic z jajkiem (lub dwoma, jesli sa male).
na podpieczony spod wylozyc ostudzone cebule, zalac masa jajeczno-smietanowa, opcjonalnie ser feta pokruszony na gorze, ale nie trzeba.
piec ok 30 min (do otrzymania stalej konsystencji zalewy i jeszcze chwilke)
Smacznego:) tarta jest pyszna, slodka w smaku od skarmelizowanej cebuli. Dobra na goraco i na zimno.
0
0