jak walczyć z brakiem tolerancji dla dziecka autystycznego
Witam. Może ktoś ma jakiś pomysł, ja czuję się bezsilna. Moja córka jest chora na autyzm atypowy z elementami aspergera. Uczęszcza do integracyjnego przedszkola i ma tam przyjaciół, dzieci rozumieją jej odmienność i uczą małą zasad społecznych a sami uczą się tolerancji. Moja córeczka jest dzieckiem wysoko funkcjonującym, boi się agresji ma w sobie dużo empatii, niestety ma również nadwrażliwość słuchową. Dla małej najgorszy dźwięk to piłka obijana o chodnik, dla małej ten dźwięk powoduje fizyczny ból, zatyka uszy, płacze, boli ją głowa. Przez ostatnie 3 lata tłumaczyłam, prosiłam, błagałam aby nie grali w piłkę za jej oknem, jedyny rezultat usłyszana rozmowa dwóch chłopców: płacze.- tak płacze,- to kopnij jeszcze dwa razy aby się upewnić i idziemy na rower, wrócimy jak przestanie. To są zdrowe dzieci, które uwielbiają dręczyć moją córkę. Napisałam pismo o zamianę mieszkania, jak na razie bez odzewu. Czy ktoś z państwa ma jakiś pomysł gdzie mogę prosić o pomoc i jak ochronić moją córkę przed agresją dzieci z osiedla.