jakie mieso na zupe

dziewczyny, na jakim miesie gotujecie zupy? ja zazwyczaj kupuje kosci wieprzowe lub zeberka, ale te zupy jakies cienkie. zoladki itp nie wchodza w gre u nas w domu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jakie mieso na zupe

Ja najczesciej na skrzydelkach z indyka lyb kurczaka

Oprócz tego "na czym" bardzo istotne jest "jak".
Aby uzyskać esencjonalny wywar, zalewasz kości zimną wodą i gotujesz na bardzo małym ogniu (tylko tyle, żeby utrzymać stan wrzenia z minimalną ilością pęcherzyków) przynajmniej ze 2h. W zależności, jaką zupę planujesz, możesz na tym etapie dodać np. liść laurowy czy ziele angielskie. W połowie gotowania dodajesz warzywa dla smaku (i tak się rozgotuja i pozytku z nich nie będzie). Potem wywar delikatnie zlewasz i kończysz zupę.
Możesz też dodać warzywa później, po zlaniu wywaru - jeśli mają stanowić istotny składnik zupy i nie mają się rozgotować na ciapę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

na skrzydełkach ,na żeberkach , ,czasami razem czyli skrzydełko + kawałek żeberka ,ja dodaje wszystko razem czyli mięso +warzywa jeszcze nigdy nie rozgotowały mi się na papę .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja lubię na szyjce od indyka, ale też gotuję na wołowinie, żeberkach wędzonych np. żurek, pałeczki od kurczaka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no zalezy chyba jaka to zupa :/
Widomo że kapuśniaku nie ugotujesz na skrzydełkach :/
Tylko potrzebny jest np. kawałek biodrówki, golonki itp.
Tak samo grochówka, fasolówka.

zależy jaka zupa :)

na skrzydełkach z kurczaka, szyjce/skrzydle z indyka, czasem szkielet z kurczaka lub kaczki :] (z mięska z szyjki indyka robię galaretkę)
albo mostki wieprzowe :) (mocno mięsne)
czasem na wędzonych żeberkach :] albo na białej kiełbasie :)

jeśli ma to być podstawa flaków - to obowiązkowo indyk + wołowina :] (np. szponder)

czasem na mięsie - jeśli mięso mam zamiar później wykorzystać jako farsz do pierogów, naleśników, kartaczy, pasztecików ;] (wtedy mielę mięso i warzywa z rosołu, a do właściwej zupy dodaję tartą mrożoną włoszczyznę)

i tak jak pisał Sadyl - musi się długo i wolno pyrkolić ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....