macierzyński a likwidacja firmy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witam,
Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie swoją wiedzą.

Załóżmy taką sytuację : firma, w której pracuję jest w likwidacji, a ja w ciąży (dostałam wypowiedzenie umowy o pracę 3-miesięczne). Zdaję sobie sprawę, że moje wypowiedzenie jest skuteczne, (mimo iż jestem w ciąży), bo następuje likwidacja firmy. Dodam,że prowadzę również działalność gospodarczą (opłacam z niej tylko składkę zdrowotną). Po ustaniu stosunku pracy będę musiala opłacać wszystkie składki. Czy w powyższej sytacji po zakończeniu stosunku pracy mogę liczyć na zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego? Czy muszę być na zwolnieniu lekarskim, aby jakiekolwiek pieniądze otrzymać? Jeśli na jakieś pieniądze mogę liczyć, to z czego są one wyliczane? Czy może fakt, że prowadzę działalność gospodarczą przekreśla jakikolwiek zasiłek do czasu porodu? Problem jest chyba dość złożony - bynajmniej dla mnie - i jak dotąd nie udało mi się znaleźć jednej, spójnej i klarownej odpowiedzi .
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
Zosia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: macierzyński a likwidacja firmy

hm wydaje mi sie , ze najkorzystniej by było isc teraz na zwolnienie lekarskie , zamknąć dzialalnośc i wtedy macierzyński zapłaci ZUS - w innym przypadku możwe byc problem ...ale zaznaczę , że tak mi się tylko zdaje . Chyba jak masz działalnośc gosp. to ZUS macierzyńskiego nie daje - wiem , ze tak było ale może coś się zmieniło ??

Re: macierzyński a likwidacja firmy

na działalności jest zasiłek macierzyński
najprościej zamknąć działalność, po likwidacji firmy kobieta w ciąży dostaje od zus zasiłek wysokości zasiłku macierzyńskiego a potem zasiłek macierzyński. Moim zdaniem nawet nie musisz być wtedy na chorobowym.
Tu masz info: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Nawet jak Ciebie zwolnią na zasiłku macierzyńskim z powodu likwidacji to i tak zus przejmuje płatności. Przerabiałam to w zeszłym roku :)

Jeżeli jednak chcesz zostawić działalność to lepiej zadzwoń do zus i sie spytaj jak to wygląda.
Wydaje mi się że mając działalność to wtedy chyba lepiej pójść na chorobowe. Wysokość chorobowego i macierzyńskiego zależy od tego jak wysokie składki opłacałaś.

Zespół https://biegly-skarbowy.pl/ zaimponował nam swoją wiedzą i umiejętnością dostosowania się do zmieniających się wymagań rynku. Ich elastyczność i efektywność są niezrównane

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...