obiadki do złobka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
jakie biadki robicie dzieciakom do łżobka, ja juz nie mam pomysłow co małemu serwowac i zeby było zjadliwe po odgrzaniu
macie jakies faje przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: obiadki do złobka

po odgrzaniu to najlepiej zupki, ja ziemniaczków itd nie daje bo to najlepiej na świeżo a tak do żłobka zupki dziś młoda dostała dyniową z lanymi kluseczkami ;)

Dziewczyny jak się robi zupę dyniową z kluseczkami? Bo chętnie ugotowałabym mojemu 3 latkowi, ale nie znam fajnego przepisu.

no własniw jak zrobic taka zupę?

Ja robie wywar z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól), do wawaru dorzucam ziemniaki i dynię, jak sie ugotuje miksuję na krem. Do smaku świeży imbir, świeżo mielony pieprz, sok z cytryny, kleks ze śmietany.

ja robie podobnie tzn bez ziemniaków a robie na ten krem lane kluski czyli na 1 jajko -szczypta soli i 2 łyżki mąki,mieszam i leje na gotującą się zupke z ziemniaczkami krem jest bardziej gęsty a tak zagęszczam kluseczkami bo mała ostatnio ma na nie mega apetyt

ja tez początkowo gotowałam na wywarze warzywnym i dodawałam osobno gotowane mięsko, opcjonalnie masełko, natkę i na papkę blenderem. im "młodzież" była starsza zastępowałam wywar warzywny rosołem, dochodziła kaszka manna lub też lane kluseczki - mały nie je nabiału więc śmietana odpada - jak zupka wychodziła za "cienka" ratowałam mlekiem modyfikowanym dodanym do przestudzonej porcji. A dziś przymierzam się do zrobienia konfitury z dyni i jabłek bez cukru, taaak dynie uwielbiamy:)

zapomniałam napisac ja też robie na rosole z mięskiem (kawałeczki nie miele) wydaje mi się bardziej treściwa
sam krem fajny jak ma się 2 danie a tak maluszek naje się sytą zupką

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....