pieczona szynka - znacie sprawdzony przepis?

Do tej pory zawsze robilam pieczen z karkowki, pare razy probowalam zrobic schab i wydawal mi sie za suchy, zjedlismy go na kanapkach. Kupilam dzis szynke i chcialabym ja upiec, wiem, ze powinnam zapeklowac, a jutro wlozyc do piekarnika, ale czy jest jakis sposob zeby mieso nie bylo suche a soczyste? Lepiej piec pod przykryciem? Czy moze dodac troche wody do naczynia? podzielcie sie swoimi sposobami, ew. podrzuccie pomysl co dobrego zrobic z szynki:) w sobote byly zrazy wiec odpadaja:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: pieczona szynka - znacie sprawdzony przepis?

Piecz w alufolii lub w ściśle dopasowanym rękawie.
Przed pieczeniem możesz szynkę obsmażyć ze wszystkich stron na b. nagrzanej patelni. Prze osmażeniem zdejmij ewentualne farfocle (typu np. czosnek) z szynki pochodzące z marynaty. Spalony czosnek i zioła nie dodają szynce uroku.

A pod przykryciem się nie piecze tylko dusi. I tak samo "uduszona" będzie w folii czy w rękawie. Musisz zrobić w nich małą dziurkę na odpływ pary. Wówczas jest szansa, że jak juz się udusi - to się potem upiecze :)

dokładnie. robię tak jak pisze Sadyl :]

piekę w rękawie :] a jakieś 10-15 minut przed końcem nacinam folię :] wcześniej oczywiście minimum 12 godzin w przyprawach ;)

jeśli chcesz fajny przepis - to polecam taką "gotowaną" wędlinkę ;] z przepisu Asiuni :] http://forum.trojmiasto.pl/domowe-wedliny-t188983,1,16.html
robiłam tak schab i szynkę ;]

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....