pierwszeństwo na skrzyżowaniach równorzędnych

Pozdrawiam Panią, która próbowała mnie dziś zepchnąć z drogi publicznej wyjeżdżając ze strefy zamieszkania. Szanowna Pani radzę się douczyć. Owszem na Pszennej jest strefa skrzyżowań równorzędnych i tam obowiązuje zasada prawej strony, ale z wyjątkami. Wyjeżdżając ze Strefy zamieszkania/Strefy ruchu/Drogi wewnętrznej na drogę publiczną, mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu i stosować zasady włączania się do ruchu. Pani wykrzykiwania, że "wszyscy mnie tu puszczają" są zatrważające. Na drodze stosujemy przepisy, a nie Pani widzimisię! Strach spotkać Panią na drodze skoro ma Pani taki poziom wiedzy. Mam nadzieję, że z równym zaangażowaniem jakim Pani dziś na mnie krzyczała przestudiuje Pani przepisy ruchu drogowego. Choć patrząc na poziom Pani słownictwa i nerwy to może to być złudna nadzieja... Miłego weekendu mimo wszystko ;)
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

no tak jak para spuszczona i ulżyło to można żyć dalej ;) pozdrawiam
ale zakładam, że z postu na forum nikt za bardzo wniosków nie wyciągnie
ale rozumiem, że trzeba wyrzucić to z siebie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13

Hahaha.... tyle zrozumiałeś tylko. Serio? Gratulacje! A ja zakładam, że może jednak są ludzie, którzy nie wiedzą jak jest w przypadku strefy zamieszkania, że nie zawsze będąc po prawej stronie mają pierszeństwo. Sama ostatnio doczytywałam jak jest w przypadku drogi przy balonie koło szkoły, gdy ktoś się zatrzymał żeby mnie przepuścić, bo byłam po jego prawej. I wierzę, że są tacy którzy czytają forum ze zrozumieniem a nie w celu komentowania tylko dla g*wnoburzy jak Ty. Ale jak widać nie wszyscy...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

problem polega na tym, że
1. ludzie jeżdżą na pamięć i nawet jak jest znak a "nigdy" nikt nie wyjeżdża z tego kierunku to olewja
2. nauczeni jesteśmy latami uporządkowanego ruchu - tzn wszędzie były pierwszeństwa to sie zapomina o podstawowych przepisach
3. mimo wszystko żeby zareagować to trzeba jechać przepisowo, a to mało kto w strefie 30 robi
4. no i wątpie, żeby ktos z forum sie douczył i pokował głową, że oho to juz teraz wiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bardzo rozumiem. Z jakiej drogi podporządkowanej wyjeżdżała ta pani? Takie drogi jak Różana czy Narcyzowa są równorzędne z Pszenną. Proszę wyjaśnić o które skrzyżowanie chodzi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę że chodzi o osiedle Rodzinne czy też Familijne gdzie są ul Imbirowa i Cynamonowa. To jest jedno wielkie osiedle i wyjazd z niego jest nieuprzywilejowany i nie ma tam pierwszeństwa przed autem jadacym Przenną.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To proszę mnie poprawić jeżeli się mylę, dawno tamtędy nie jechałem. Z tego co pamiętam to wjazd na te ulice nie jest poprzedzony znakami strefa zamieszkania a fakt że wzdłuż jakiejś ulicy stoją domy nie czyni automatycznie takiej strefy. Dodatkowo pamiętam że na początku Pszennej stoi znak informujący o skrzyżowaniach równorzędnych. W takiej sytuacji wszystkie ulice wzdłuż Pszennej są dla niej równorzędne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znaki strefa zamieszkania znajdują się przy wjeździe na osiedle.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli wjazd na ulicę np. Imbirową poprzedzony jest znakiem strefa zamieszkania to jest ona podporządkowana w stosunku do Pszennej. Jestem przekonany że kiedyś jechałem tamtędy i nie było takiego znaku. Jeśli teraz jest to oczywiście się zgadzam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przy imbirowej jest ale czy przy reszcie...? No moge się tu mylić. Także sluszna uwaga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że aby rozwiać nasze wątpliwości najlepiej będzie jeżeli Pani zakładająca temat wyjaśni o jakie skrzyżowanie chodzi.

Popieram

Całe Familijne jest strefą zamieszkania, znaki stoją przy wszystkich wjazdach na osiedle.

To sprawa wyjaśniona.

Narcyzowa nie ma pierszenstwa/jest droga gruntową,nieutwardzoną

Tak samo w drugą stronę Zlota jest nieutwardzona a i tak kierowcy oczekują ram pierwszeństwa. Cóż zrobić

Jest utwardzona: latem resztkami trawy po koszeniu, przez resztę roku gruzem po remoncie kibla.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba było pozdrawiać osobiście a nie na forum takie dyrdymały.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

cytuje OP:
Pani wykrzykiwania, że "wszyscy mnie tu puszczają" są zatrważające. Na drodze stosujemy przepisy, a nie Pani widzimisię! Strach spotkać Panią na drodze skoro ma Pani taki poziom wiedzy. Mam nadzieję, że z równym zaangażowaniem jakim Pani dziś na mnie krzyczała przestudiuje Pani przepisy ruchu drogowego

OP, jak mówię spuszcza parę ;D bo widać że na żywo już sobie cisnienie panie podniosły ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Baba za kierownica , trzeba uciekać . Koszmar , jak one jeżdżą , nie znają przepisów i jeszcze się rzucają

Mi kiedys jakis stary dziad wyjechal z tego osiedla na Pszenna tuz przed maska, a kiedy smialam zatrabic, zablokowal w poprzek Pszenna, uniemozliwiajac mi dalsza jazde w strone Lipowej. Trzesacymi sie z nerwow rekami wydobyl ze schowka kajecik i skrupulatnie spisal moj nr rejestracyjny, przy okazji wygrazajac mi piescia i wrzeszczac cos o pierwszenstwie. Postukalam sie w glowe, ale pouczanie go o znakach drogowych uznalam za niezbyt bezpieczne. :P

z jakiej strefy zamieszkania z jakiej ulicy tego juz Pani nie podała. Jak Imbirowa itp. z osiedli to pierwszeństwo maja Ci na Pszennej.

Skrzyżowanie równorzędne skrzyżowanie, na którym nie wyróżniono kierunku z pierwszeństwem przejazdu.

W Polsce, zgodnie z art. 25 kodeksu drogowego, wszystkie skrzyżowania są równorzędne, o ile odpowiednie znaki lub sygnały drogowe nie ustalają pierwszeństwa dla któregoś z kierunków. Pierwszeństwo przejazdu na takim skrzyżowaniu ma pojazd nadjeżdżający z prawej strony (jeżeli wykonuje się skręt w lewo, należy także ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo). Zasada prawej ręki nie dotyczy pojazdów szynowych i uprzywilejowanych, które mają pierwszeństwo niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają.

Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i zgodnie z art. 17 kodeksu należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają. Natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych są traktowane jak skrzyżowania i, o ile znaki i sygnały drogowe nie określają innych zasad pierwszeństwa, stosuje się do nich ogólne przepisy ustawy (art. 1).

Czasami, dla zapewnienia zwiększenia bezpieczeństwa ruchu, przed skrzyżowaniami równorzędnymi stawia się znak ostrzegawczy A-5 (nie jest on jednak wymagany prawem). Skrzyżowania równorzędne często wprowadza się w strefach ruchu uspokojonego, ponieważ wymuszają ograniczenie prędkości pojazdów (pełnią wówczas niejako funkcję progów zwalniających).

ludzie się denerwuja bo nie chcą zrobic komuś dzwona przysłowiowego. Kiedys Pszenna była jako główna i problemów nie było.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

no i kolejny As: "Pszenna była jako droga główna". A jaka to jest główna i po czym ją poznać, bo przeglądam Kodeks w prawo i w lewo i nie znajduję wyjaśnienia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Święte słowa. Tak samo Księżycowa "byla jako główna" bo co bo tylko ram i na Pszennej były płyty? Tylko tam staly domy 25 lat temu?

"Pani tu krótko mieszka to pani nie wie". Autentyczne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak jedziesz betoniarka, to z prawej matiz, a z lewej też wolne....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Stop fajerwerkami. (4 odpowiedzi)

Co za d....e od miesiąca,codziennie popołudniu, wieczorem dają o sobie znacć, używając...

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?