przepisy grilowe:)

Dziewczyny ( i chłopaki) podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na grilla:) ja dopiero zaczynam przygodę z grillem więc znam tylko skrzydełka, szaszłyki i karkówkę. No i oczywiście proszę o przepisy na grilowane warzywa, ziemniaki itp. bo moja córka nie jada mięsa:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepisy grilowe:)

Ania - poczytaj tutaj :) http://forum.trojmiasto.pl/Pysznosci-na-grilla-t395864,1,310.html

No i koniecznie wątek o sosach/dipach ;)

z naszych ulubionych mniej popularnych: kaszanka w kapuscie kiszonej z cebulką (kaszankę nacinasz, w folie alu nakładaz cebulkę w piórka, kapustkę kiszoną, na to kaszankę, przykrywasz kapustą i cebulk,a owijasz folią szczelnie i grillujesz:)

z warzyw to papryka, bakłażan, cukinia- do sałatek można użyć
cukinia faszerowana fetą

szparagi

kukurydza(kolby)

pieczarki (duże kapelusze) grillowane z serem plesniowym lub zwykłym (nakładasz ser do kapeluszy)

oscypki grillowane z żurawinką

grillowane żeberka, burgery wszelkiego rodzaju

krewetki

no i ryby - pstrąg, łosoś

no i banany z czekoladą i rumem:)

Moje ostatnie przeboje z grilla to małe czerwone cebule nadziane kaszanką, pomidory nadziane malutkim makaronem, boczkiem i serem, mielone z indyka na patykach.

no tak, zapomniałam, też w tym roku wybróbowałam pierwszy raz cevapici z wołowego miesa na grillu, pyszniaste!

przypomniały mi się jeszcze grillowane camemberty
grillowane brzoskwinie z miodem
i biała kiełbasa zawinięta w boczek:)

Jagodzianka a spróbuj z mięsem drobiowym zmielonym, są takie delikatne:-)
Camemberty z grilla też lubimy z żurawinką:-)
I jeszcze pstrągi w całości z masłem, koperkiem i cytryną w środku mmm:-)
I ziemniaki na 1000 sposobów...
A mój teść robił teraz na grillu kotlety ze zmielonej karkówki zmieszanej z czerwoną fasolą - dobrze doprawił i też były smaczne.

Emilko a zdradziłabys jak robisz te ziemniaki na grilu? bo ja robiłam tylko takie gotowane w całości, po przekrokeniu dawałam na wierzch mozarelle i pomidora i bazylię i zapiekałam w folii a chetnie spróbowałabym co innego:)

Aniu - takie jak Ty robisz też najbardziej lubię ale nie zawijam ich w folię:-)
- Ugotowane, przekrojone na pół i wydrążone (ale czasem nie wydrążam tylko wkładam coś między dwie połówki) - napełnione farszem różniastym - np. boczek, sery, szynka, pieczarki, masło jakieś ziołowe...I złożone z powrotem, zawinięte w folię.

- Ugotowane w całości, poprzecinane poziomo jak kiełbaska a w to wetknięte cienkie plasterki boczku albo sera

- Ugotowane, pokrojone w kosteczkę i zawinięte w paczuszkę z folii z czosnkiem, kawałkiem masła, rozmarynem albo innymi przyprawami/ziołami plus ewentualnie dodatek cukinii czy cebuli/boczku też w kosteczkę

- Małe ziemniaczki ugotowane i owinięte w cienkie plasterki boczku czy szynki włoskiej

- szaszłyki z ziemniakami plus co tam mi wejdzie pod rękę:-) najlepiej młode, malutkie gotuję w mundurkach, przyprawiam i w całości nabijam na szpadkę na zmianę z jakimś mięsem i warzywami

Ja jestem meeega ziemniaczara, więc pomysłów u mnie bez liku heheh:-)

Dzięki za przepisy...smakowite:) dopiero zaczynamy przygodę z grilem więc będę próbować:):):)

ciekawostki :P wegańskie :)
http://sojaturobie.blogspot.com/search/label/grillowanie - pesto z liści rzodkiewki, pesto z natki marchewki :) grillowane warzywka :]

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?