rezonans magnetyczny informacja

witajcie,
chciałam się spytać czy ktoś z Was miał może rezonans w Akademii Medycznej w Gdańsku?
jak to wyglądało i jak się na to przygotować?
Czy można pić, jeść?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: rezonans magnetyczny informacja

Cześć Aniu. Nie jestem z Gdańska, ale nie caly miesiąc temu miałam robiony rezonans magnetyczny w Szczecinie. Na kilka dni przed badaniem kazali wykonać badania krwi aby dowiedziec się jaki jest poziom kreatyniny. Z tego co się pozniej dowiedziałam potrzebne jest to w razie gdyby mieli podać Kontrast ( związek jodu dzieki którym lepiej widać naczynia krwionośne), oprócz tego napisali aby nie jeść 4 godziny przed badaniem, o piciu nic nie wspominali, ale wolalam nie ryzykować. Samego badania nie należy się obawiać, jest zupelnie nieszkodliwe, po prostu leżysz i się nie ruszasz. Samo urządzenie troche hałasuje, ale pewnie dostaniesz sluchawki z muzyką, wiec można sie odprężyć :) Badanie trwa różnie, moje trwalo okolo 15 minut, ale niektorzy siedzieli po pół godziny, to wszystko zależy czy dostaniesz kontrast. Niektórzy czują się po tym troche słabo, wiec lepiej idz na badanie z bliską osobą, abyś przypadkiem nie musiala kierować zaraz po badaniu. Generalnie nie ma się czego bać :)
Życzę miłego badania, mało stresu i dobrych wyników ! :)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzieki za info!
pisalas że "oprocz tego napisali.." tzn że bylas z nimi w ciaglym kontakcie? rozumiem ze wtedy musiala to byc pryatns klinika ?

Byłam u prywatnego neurologa i powiedział jakie badanie musze wykonać przed rezonansem, a reszte informacji podali mi w szpitalu podczas rejestracji. Niestety było to z NFZ-tu wiec czekałam 4 miesiące. Koszmar!

Inne tematy z forum

Czy suplementacja kolagenu ma sens przy trądziku różowatym? (4 odpowiedzi)

Cześć, czy ktoś z Was próbował suplementacji kolagenem przy trądziku różowatym? Dużo teraz o tym...

Dobry szampon na łupież (46 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie coś, bo już mi ręce opadają!

Dziewczyny jak poradzić sobie (14 odpowiedzi)

Z facetem narcyzem > Miała któraś z was do czynienia?