surowka do grila

Mam ochote na grila domowego w niedziele. Macie jakies sprawdzone przepisy na surówki do grila?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: surowka do grila

u nas zwykle są to:

pekinka + kukurydza + szczypior/por + majonez(można wymieszać z jogurtem) + sól, cukier, pieprz + sok z cytryny

pekinka/sałata + pomidory + ogórek + papryka + rzodkiewki + zielenina + sos Knorr z torebki

zobacz sosy :) http://forum.trojmiasto.pl/Sosydipy-t478558,1,310.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja lubię taką: rukola lub mix sałat, połówki pomidorków koktajlowych, uprażone pestki słonecznika lub dyni, kuleczki mozzarelli i dressing: oliwa, sok z cytryny, musztarda i miód:-)

A najbardziej to lubimy zamiast sałatek pokrojone w słupki ogórki, gruszki, pomidory, rzodkiewki, seler naciowy bez żadnych przypraw i każdy sobie podjada:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Emilia, bardzo smakowicie:-P
U mnie wlasnie jak u ciebie, warzywa na talerzu, do tego sosy czosnkowy lub tzatziki, ketchup, musztarda, chrzan, czasami mizeria z salaty lub surowka z pomidora, szczypiorku lub cebuli z oliwa, pieprzem, sola

mizeria z sałaty - tzn. sałata ze śmietaną? :P

Tak, salata ze smietana, moj maz do tego daje jeszcze posiekana cebule

z samą cebulą nie jadłam :)

ale ze szczypiorkiem i koperkiem - tak :)

moja Mama ostatnio wymieszała ogórka z sałatą i śmietaną (doprawioną cukrem, solą, sokiem z cytryny) - pycha :)

kiedyś robiłam fajny sos do sałaty :]

*** pyszny sos do sałaty ***

- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)

1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.

Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]

Młody się zajadał sałatą z tym sosem :) ze śmietaną nie chce jeść ;)

Agusia, to moja mama robi tak samo salate jak twoja, tylko bez ogorka:-)
Koniecznie sprobuje twojego przepisu na salate z jajecznym sosikiem:-)

-Sałata, og. świeży, pomidor,kukurydza z puszki,cebula,koperek,feta i do tego sos:
-majonez,jogurt naturalny,łyżeczka chrzanu, sól,pieprz

Ania przypomniała mi swoim przepisem - do tej drugiej surówki daję jeszcze kukurydzę z puszki :)

pomidory w cwiartki z cebulką, wymieszane ze śmietaną plus sol (dużo soli) i pieprz

kapusta pekinska drobno poszatkowana, marchewka surowa starta na cienkich oczkach, jablko starte na cienkich oczkach, por biala czesc drobno posiekana, polane oliwą (olejem rzepakowym), sol, pieprz, trochę cukru

ziemniaczana - ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroic w plasterki, cebulka czerwona/biała w kostke/piorka, czosnek, majonez wymieszac ze smietana, musztarda sarepska, sol,pieprz, koperek

kalafiorowa- surowy kalafior zetrzec na tarce, dodac duzo koperku, wymieszac z majonezem, cukerm, odrobina pieprzu (mozna dac kukurydze z puszki)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomidory - tylko muszą być smaczne teraz najlepeij koktajlowe chyba, do tego dużo posiekanej pietruszki i szczypiorku sól pieprz to wszystko

W zeszlym roku zrobilam salatke taka:
Kapusta pekinska pokrojona + zolta papryka+ kukurydza z puszki+ feta.
Do tego sos: jogurt naturalny lub grecki i majonez ( proporcje wedle uznania)+ 2-3 zabki czosnku. Wszystko razem zamieszac i schrupac.

W tym roku nie zrobie tej salatki, bo odrzucilo mnie od papryki. Musze pomyslec czym ja zastapic., a moze pominac

Tak na prawdę to surówka/sałatka do grilla powinna zawierać jak najwięcej witamin, żeby zniwelować kalorie i smażyznę, które są niezdrowe ale wiadomo, jak to u nas w kraju:-)
Ja zrobiłam w ten weekend taką: mix sałat, małe kuleczki mozzarelli, drobniutka kostka lazura, ćwiartki pomidorów koktajlowych, kostka gruszki i wszystko zalałam odrobiną oliwy rozmarynowo - paprykowej, którą sama zrobiłam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

rukola, gruszka, orzechy, jablko, ocet balsamiczny :) ostatnio jadlam, pyyyyycha :)

Najlepsze przepisy na grillowe i piwne sprawy znajdziesz na stronie Beerlovers. Zrobiłam z przepisem od nich już sałatkę piwną i golonkę wyszło przepysznie. Co jak co, ale wiedzą jak dobrać odpowiednie jedzenie do piwa, próbowałam wiele razy przepisów ze stron kulinarnych, jednak połączenie tamtych potraw z alkoholem nie robiło aż takiego wielkiego łaaaaaał

Znam tę stronę. Rzeczywiście mają ciekawe przepisy :)

@Ala233 & milena:

Na forum blondynek w pip... ale nawet blondynka zajarzy, że wątek wyciągnięty sprzed lat i opatrzony dwoma komentarzami z tego samego IP cuchnie spamem :/

Ad meritum:
W prostocie siła.
Wg mnie.. najgenialniejszą surówką do grilla jest nieco obskrobany PO ŁEBKACH (czyli zdarcie z 5-8 max mm z główki) surowy kalafior + odrobina czosnku, soli i pieprzu. + krzta majonezu lub gęstego jogurtu

Spróbujta, nie pożałujeta :D

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??