Re: szarlotka podpowiedź
~ćma barowa
(12 lat temu)
ciasto:
klasyczne kruche w proporcjach 3:2:1
(zaleta: cudownie kruche, wada: trudne w obróbce - ale nie należy się poddawać ;) :
300 g mąki (najlepiej krupczatki)
200 g masła
100 g cukru pudru
1-2 żółtka
cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu waniliowego
jabłka: ok. 10 szt. szarej renety ( antonówka smakuje mi za bardzo przemysłowo - cukierniczo, ale to pewno kwestia gustu),
cukier puder do oprószenia po upieczeniu,
mąkę, cukier i wanilię posiekać z masłem na drobno, nożem (nie dotykając = nie ogrzewając rękami). dodać żółtka, szybko zagnieść, tak żeby jak najmniej roztapiać dłońmi grudki masła. chłodzić min. 2 godziny. ja czasem chłodzę ciasto kilkanaście godzin.
połowę ciasta rozwałkować (to jest wyzwanie - klasyczne kruche trudno się rozwałkowuje), podpiec 10 - 15 min. w piekarniku w temp. ok. 190 st.C. schłodzić. ostudzony spód obsypać płatkami migdałowymi, w ostateczności bułką tartą - żeby mus jabłkowy nie zawilgocił spodu. rozłożyć podprażone, odparowane jabłka - ja używam tylko szarej renety, ok. 10 jabłek na standardową blachę + mielony cynamon, dużo kardamonu, zmiażdżone goździki, anyż, imbir, rodzynki, owoce z nalewek (wiśnie, porzeczki, agrest) co pod ręką i co kto lubi.
przykryć drugą, rozwałkowaną częścią ciasta, nie przejmując się tym, że się rwie i nie da w całości przenieść na mus. jak najszybciej wstawić do piekarnika. piec 45-50 min. w temp. ok 190 st. C. jeśli czuć, że spód się przypala, wstawić pod blachę garnuszek z wodą (zapobiegnie przypalaniu ciasta od spodu). po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem, lub pudrem wymieszanym z przyprawami korzennymi.
0
0