ulice

Jak często można zgłaszać do żukowa stan ulic, Czy oni przyjeżdzają od razu czy trzeba wykonać kilkanaście telefonów? Rolnicza już nie da się przejechać jest tyle dziur, a jak będą roztopy to nie nie wiem czy ktokolwiek przejedzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ulice

Zgłaszać można codziennie a nawet kilka razy dziennie, aż będą mieli cię dosyć i wyślą równiarkę. Na wszystkich gruntowych ulicach są teraz takie kratery. Właśnie urwałam tłumik. Jutro zamierzam zgłosić swoją. Ludzie dzwońcie do UG w tej sprawie. Im więcej telefonów tym szybciej coś zrobią. Acha, nie zdziwcie się jak w odpowiedzi usłyszycie, że jutro przyjedzie równiarka (bo nie przyjedzie najprawdopodobniej).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można zgłaszać codziennie:) ale odpowiedz jest zawsze ta sama:( drogę powinni naprawić deweloperzy....bo to oni ją niszczą. Trochę to śmieszne, bo gmina jak zwykle umywa od wszystkiego rączki. Odnośnie ul. Rolniczej to częściowo została zniszczona podczas budowy kanalizacji. Wykonawca podczas prac zasypał wykopane wcześniej rowy zamarzniętą ziemią, i tyle go widzieli:( A zastanawia mnie fakt kto zezwolił na wykonanie kanalizacji w okresie zimowym???

od 14 lat mieszkam w Baninie
Dróg jak nie było tak nie ma
Jedna odpowiedz z urzędu:
BRAK ŚRODKÓW

Brak środków na ulice , a na równanie co chwilę to mają? Przecież to też koszt. Położenie płyt na pewno nie wyjdzie drożej - porównując do równarki jeżdżącej raz na jakiś czas. A jeżeli chodzi o UG w Żukowie to będę dzwonic 10 razy dziennie, jeżeli tak trzeba i proszę wszystkich o to samo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zagłosujcie dziś za wariantem czerwonym obwodnicy. Nie tylko po to by uchronić sąsiadów przed uciążliwym sąsiedztwem obwodnicy, której nowy przebieg w tak nikczemny sposób władze gminy próbują przeforsować nie kryjąc się w cale z tym że chodzi o interesiki dwóch firm ale również po to to by pokazać urzędasom, że w kupie siła i czas najwyższy aby zaczęli się liczyć ze zdaniem ich pracodawców - jakimi jesteśmy.
Dziś pomożecie nam, a jutro kto wie czy nie będziecie musieli skorzystać z naszej pomocy jak wam "dzielny" burmistrz czegoś nie będzie próbował wcisnąć.

http://www.radabanino.pl/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daga
Masz racje , my to wiemy ale ich nie przekonasz.
Wiesz ile razy się pisało, prosiło o polepszenie dróg......ech
Na Księżycowej np. ludzie sami się składali na płyty jumbo.
Ja mieszkam na pewnej ulicy gdzie bagno jest, kiedys mąż przywióżł nawet radnych w to miejsce ( jeszcze burmistrzem był inny Pan) to wiesz co uradzili, damy wywrotkę żwiru.Po 10 latach znowu jest breja :(
I tak się kręci karuzela z dziurami i błotem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę zwrócić uwagę na jedną podstawową sprawę - Banino posiada 4 Radnych.
Albin Bychowski
Jacek Miąskowski
Ryszard Ustowski
Tadeusz Szmytke
Wybranych głosami naszej społeczności.
Banino, w Radzie Miejskiej Żukowa posiada największą ilość Radnych z jednej miejscowości.
Czy efekt ilości przekłada się na efekt jakości ???
Proszę ocenić to samemu.
Dla malkontentów podam, że budowę szkoły wywalczyli sobie mieszkańcy idąc do gminy na sesję. Presja ze strony mediów, Rzecznika Praw Dziecka oraz innych oficjeli była na tyle spora, że Burmistrz ugiął się i stara doprowadzić tą inwestycję do końca.
Jeśli chodzi o infrastrukturę, każdy mieszkaniec wie jak wygląda.
Ale nie należy się poddawać, pozostaje nam pisać skargi do Wojewody na Burmistrza i Radę Miejską.

Zadałeś sobie pytanie ilu jest w sumie radnych w Radzie Miejskiej i jaki procent z nich stanowią radni z Banina?
Ale generalnie zgadzam się - nękać do bólu.
No i zawsze można samemu się złożyć na utwardzenie drogi ;)

jechałem dzis przez Banino po "ulicach" samo błoto i syf aż dziwię się że ktoś tak wogóle kupuje mieszkana, domy. Jedno bagno i tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo trzeba kupować domy tam gdzie te ulice/płyty istnieją :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ok, tylko co za debil wydaje pozwoenia na budowy jak nie ma kasy na zrobienie dojazdu infrastruktury etc. ciekawe jak by kareta ugrzęzła w blocie jadąc do kogos i nie zdążyłaby na czas, wtedy standardowo jak to u nas w PL zaczęli by cos robic urzedasy

Polecam gumofilce i auto terenowe.
I to nie żart
Jak 14 lat temu się wprowadziłam to tylko taki sprzęt sie sprawdził :)
Teraz to i tak jest lepiej , sa płyty w niektórych miejscach a kiedys...ech
I zobaczc Państwoie sami przez tyle lat jak niewiele się zmieniło, ludzie domy budują, developerzy tez stawiaja osiedla a dróg nie ma
Jesteśmy w czarnej d.pie jak to sie brzydko mawia

http://kartuzy.info/wiadomosc,13288,Chwaszczyno-Nie-mozna-czekac-z-zalozonymi-rekami.html
u nas tez by sie przydaly takie akcje, bo po ulicy tuchomskiej nie da sie jezdzic

Chciałam zauważyć, że wszędzie tam gdzie jest droga gruntowa, nie da się jeźdźić ani nawet bezpiecznie chodzić. Dziury, doły wręcz kratery i do tego śliskie. Banino to nie tylko Tuchomska, Pszenna i Rolnicza.

Ja będę pisać maile , nic mnie to nie kosztuje a potwierdzenie mam ze zgłaszałam bo telefonicznie to bez sensu -tylko potakują. Napisałam juz jednego maila ale śnieg spadł i nawet odpowiedż otzymałam że jak opadnie śnieg to zaczną naprawiać. Dzisiaj piszę następnego, gdyż śniegu już nie ma a dziury się powiększają w oczach.

Banino to nie tylko Tuchomska i Rolnicza.
Wszędzie jest do d.py
Pszenna, Jodłowa, Złota, Klonowa itd.
Ser szwajcarski

pisać, dzwonić, nachodzić, wystawać pod oknami, recytować prześmiewcze kuplety, obojętnie co, byleby pod adresem w.jaworowski@zukowo.pl To pan od naprawy dróg.

No, szczególnie p.Szmydtke się udziela, u Daniela w Barze.

Wczoraj w Gminie usłyszałem, że będą robić oględziny dróg w Baninie żeby zobaczyć czy nadają się już do naprawy. Natomiast dziś inny człowiek z Gminy oznajmił mi że w zimie nie naprawiają dróg, i że w kwietniu będzie przetarg na usługę naprawy !!! To jakaś kpina :)

ahahha no pięknie ...czyli "już w kwietniu" będziemy mieli drogi supeer nie mogę się doczekac...
ostatnio ( po roztopach) codziennie zastanawiam się " przejadę przez tą dziure na pszennej czy nie"?

jak był snieg to mieli naprawiać?
Rozumiem uzasadnienie. Zawsze po roztopach , jak podeschnie to mozna cos zrobic.
BYLE ROBILI a nie tylko obiecywali.
Dobre to niz odpowiedz - BRAK ŚRODKÓW
hehehi zapene zakończy sie na przejeżdzie pługu , który wyrówna i to na tyle będzie.

jak dzwonisz i mówią, że jutro wyślą kogoś do wyrównania, poproś imię i nazwisko pracownika - jak się zapytasz, to od razu zacznie mówić prawdę :)

Tak !!! już w kwietniu będzie asfalt!!!! Jest to nie realne mieszkam tu już 3 lata i naprawa polega tylko na wysypaniu gruzu i jego wyrównaniu,Nie liczcie na coś więcej proponuje zakupić kalosze i zbierać kase na naprawe zawieszenia.

Jakis czas temu gminie zostala zaproponowana DARMOWA ogromna ilość płyt typu jumbo, ale niestety ta stwierdziła, ze nie przyda się....a starczylo by na wszystkie ulice w Baninie

Ulice jak stygmaty....:)

A zkąd wiesz o tych płytach???? Niech przywiozą mieszkańcy by załatwili na własną ręke ułożenie tych płyt!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

właśnie chodziło o transport- Gminie za daleko, za duzo i za drogo

Marudzicie i marudzicie, ale jak trzeba pójść do gminy lub napisać pismo do gminy to kończy się na gardłowaniu na forum. Przykład obwodnicy metropolitarnej pokazuje, że Żukowo ma nas w d... i jeśli sami czegoś nie zrobimy to nic z tego nie będzie.

Chciałbym wrócić do podanego tu linku:
http://kartuzy.info/wiadomosc,13288,Chwaszczyno-Nie-mozna-czekac-z-zalozonymi-rekami.html
opisującego lokalną inicjatywę z Chwaszczyna. Ktoś wie jak się do tego zabrać krok po kroku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

do xxx
14 lat tu mieszkam, pisze, dzwonię nawet radni przyjechali i ci i .g.......o za przeproszeniem mieszkanka Banina,

Na zakup płyt na ul. Księżycowej mieszkańcy się składali, gmiona dała podsypke żwirowa + robocizna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zamiast gadać i pisac proponuje też się złożyć i zakupić jumby jak ci z księżycowej .Z pustego i Salomon nie naleje nie liczcie że droga bedzie zrobiona w ciagu 3 lat nie ma takiej opcji.!!!!!szkoda tylko waszych samochodów i kosztów nowego zawieszenia.

Zgadzam sie jak najbardziej ale przestajemy płacic podatki do gminy ok?

Olu napisz coś sensownego !!nie będziesz płacić podatku to skarbówka wezwie na dywanik .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja bardzo przepraszam ale ja też tu mieszkam 15 lat i już różne rzeczy słyszałam. Z płytami taki numer już też był, sąsiadka chciała oddać 1000 za free ale nie było komu przywieźć i ułożyć. Natomiast powiedziałam sobie, że już ani grosza nie złożę się na drogę ani na nic innego, ponieważ gmina tylko na tym żeruje i uczyniła z tego wręcz argument i warunek inwestycji. Tam gdzie mieszkam drogi są gminne i do gminy należy obowiązek utrzymanie ich. Acha, i z tym brakiem pieniędzy to też ściema. Na comiesięczne równanie jest a na jednorazowe ułożenie darmowych płyt nie ma? Ciekawe co taniej wyjdzie w perespektywie 10 lat?

Czytałeś kiedykolwiek sprawozdanie budżetowe gminy?

A co ma piernik do wiatraka? Niektórzy spod papierów nigdy się nie wygrzebią. Kreatywni księgowi. Trzeba ruszyć d..ę i zacząć działać. Po co mam czytać jakieś spreparowane sprawozdania, co? Rzeczywistość to nie papier. Gdybym w ten sposób rozliczała swój budżet domowy to w gruncie rzeczy okazałoby się, że po podliczeniu wszystkich kosztów dojazdu, przejazdu, amortyzacji obuwia, wartości stałych nienależnych przychodów oraz wymagalnych zobowiązań etc., etc. - nie opłaca mi się kupować codziennie chleba. W rzeczywistości kupuję go przy okazji bycia w sklepie, a czasem poproszę kogoś to mi kupi.

Co ma budżet gminy do wydatków na drogi? Jeśli nie widzisz związku to dalsza rozmowa jest zbędna.

Gmina niewywiazuje sie ze swoich obowiazków!

To podaj ją do sądu. Co za problem?

Ja piszę, dzwonię i są postępy , gruz zaczęli sypać. Rolnicza do połowy przejezdna , chociaż jej stan zostawia jeszcze dużo do życzenia.że po kolana nie wpada się w kałuże. A kto zajmuje się oświetleniem ulic, czy wasze ulice sa oświetlone?

Po Księżycowej dziś przejechała równiarka,błoto równiejsze pewnie nie na długo ale dobre i to :)

przejechała jak im powiedziałem ze auto uszkodzilem i ze bede dochodzic odszkodowania
dosłownie pol godz po moim telefonie do gminy

Jak się wolno jedzie to się nie uszkodzi.
Po księzycowej jezdzi pełno kierowców co rumakuja.
Nie obchodzi ich ,że dzieci i ludzie chodza.
Tan jest znak 30 km/h

wiadomo ze sie jezdzi wolo szybko nawet sie nie da no chyba ze ktos ma w d... ludzi i swoj samochod, chodzi mi o fakt ze jak postraszysz odpowiedzialnoscia fiansowa gmine za powstale szkody zaraz zaczynaja dzialac, wczesniej jak prosilem i dzonilem to zawsze byla odp brak srodow itd/itp, a tak widzisz jeden sensowny telefon i chociaz wyrownali droge, krotko mowiac gmina ma nas gdzies i pakuja kase z naszych podatkow pewnie w swoje kieszenie

nie do końca masz rację. wczoraj już byli na oględzinach dróg i dziś mieli w planach ich równanie. wiem bo wczoraj i dziś ich męczyłem telefonami. Jutro też będę, bo pszennej dalej nie zrobili i są kratery na wysokości osiedla rodzinnego

2 lata temu byłem w UG i proponowałem ze jest bardzo duża ilosc płyt jumbo do przekazania przez wojsko z terenów poligonów nie używanych a majacych być przekazanych pod lasy państwowe pod warunkiem usunięcia płyt mówimy o około 20 km dróg z płyt o szerokosci 8 płyt. płyty były od wojska trzeba było tylko załatwić transport a to nie były takie płyty jak teraz tylko znacznie solidniejsze pod ciężki sprzet przystosowane , co usłyszałem ze to za duża ilosc i ze gmina niejest zainteresowana płytami. a proponowałem, dziwi mnie że jakos inne gminy umiały zadbać o swoich mieszkańców bo w okresie 6 miesiecy wiekszosc płyt została zabrana a teraz Gmina proponuje mieszkańcom składanie sie na płyty ręce opadają, a może fmina niechce tez naszych podatków tak jak tych płyt

Cały problem to chyba jest taki że w Gminie powinni być ludzie którzy chcą coś robić dla ludzi których pracują ,a oni byle do 15 i hajda do domu,a droga gdzieś tam to nie ich ból....

pytanie ile kosztuje transport takich płyt-skąd

Michał, może wiesz ile kosztowałby transport tych płyt, tzn. skąd trzeba by je przywieźć? Może budżet sołectwa lepiej pzeznaczyć na transport np. 2.000 płyt od wojska zamiast zakup 1.000 nowych?

na dzień dzisiajszy narazie niema juz takiej możliwosci ponieważ wszystkie płyty z rejonu helu oraz rozewia zostały zabarane w wiekszoci przez gminy i firmy natomiast jak bedę cos wiedział dam znać pani ULI

ja wysłałam zapytanie o dane do faktury za naprawę auta na drugi dzień przyjechali i gruz wysypali odpowiedzi do dziś nie dostałam

to o czym tu mowa, transport z Helu.
Pewnie drożej wychodzi niz zakup nowych płyt.

Inne tematy z forum

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....