zwężenie ul.Nowatorów

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Motoryzacja
wśród dzisiejszych informacji na innym portalu z wiadomościami przeczytałam o planowanym remoncie.
cyt.
"Od jutra zwężenie na Nowatorów
We wtorek zawężone zostaną obydwa pasy jezdni ul. Nowatorów (przed skrzyżowaniem z ul. Słowackiego). W tym czasie trwać będzie przebudowa ulicy. Podczas kładzenia nawierzchni - dodatkowo wprowadzony będzie ruch wahadłowy.
Utrudnienia potrwają do końca listopada."

jedyne takie skrzyżowanie jest tuż przed Rębiechowem (chyba,że autor notki pomylił się)

czy ktoś coś słyszał ??? jeśli to prawda ciekawe jak bardzo utrudni to wyjazd z Banina/Rębiechowa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: zwężenie ul.Nowatorów

to chyba chodzi o okolice Słowackiego i Budowlanych

choć patrzac na komunikat na stronie zdiz

http://www.zdiz.gda.pl/zdizgdansk/chapter_76053.asp?soid=EC6DA5DE4DB14D2DACE561500E75C889

to już w ogóle nie wiadomo o co kaman,.,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

HEHE "w związku z tym Wałowa...."

.... a co ma piernik do wiatrakia ehhh ten ZDiZ

no nic pozostaje czekać do jutra i przekonać się na własnej skórze

jechałam po 7 i nie widać żadnych robót...

ja też ....

to pewnie bubel i o Budowlanych/Słowackiego chodzi tam gdzie budują przystanek PKM

tam też ok 7.30 nie było żadnych prac

ok mam odpowiedź od ZDiZ - prace trwają rzeczywiście na skrzyżowaniu Nowatorów i starej Słowaka

ale po co?
może nam odbudują starą drogę? albo dotrą tylko do przystanku PKM i zostawią 300m do terminala bez drogi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wg planów ma tam być dojazd do przystanku 'Banino'

to jest w ogóle bardzo ciekawe, że przystanek kolejki "Banino" będzie na początku Rębiechowa i to nie od naszej strony ;)

Tak przegłosowano w ankietach, które swego czasu były w lokalnych portalach.
Dla nas chyba najważniejsze, że ten przystanek będzie budowany w systemie P+R. Nie trzeba będzie tłuc się samochodem do Gdańska, czy Gdyni. Przydałby się też duży i bezpieczny parking dla rowerów ...
Ciekawe też, czy linia 126 utrzyma się w jej obecnym kstałcie ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobrze by było gdyby ten dojazd do przystanku "Banino" był dostępny z dwóch stron czyli droga ta połączona byłaby z rondem koło terminala. z resztą jest tam przygotowany zjazd z niego.

czekaj czy dobrze zrozumiałem, że wybór miejsca przystanku był dokonany na podstawie głosów oddawanych w portalach internetowych ?

Nie, nazwa przystanku była wybierana na podstawie głosów.
Dlatego przystanek nazywa się Banino - jest to jeden z bodajże trzech, których nazwy się zmieniły dzięki głosowaniu.

Sorki ale proszę napiszcie jasno jak dla blondynki - gdzie będzie ten przystanek? I nie piszcie złościwości :)
Czy w Rębiechowie tu gdzie są tory, czy przy światłach w Rębiechowie, czy przy skrzyżowaniu już za rondem turbinowym blisko obwodnicy - skoro dojazd z jednej strony?

Tak ze 300 metrów od skrzyżowania Nowatorów/Słowackiego w kierunku lotniska.

Nie mogę już wyedytować, więc dopiszę w sprawie lokalzacji przystanku: http://i.imgur.com/bf6p4Fj.png

Wychodzi, że to trochę dalej ...

Prawda jest taka, że przystanek będzie, no hektar od Banina ( sama nazwa przystanku jest trochę myląca - winno być Rebiechowo ) i jeśli Żukowo nie zainwestuje ( a jest to w jego gestii ) w dobry park&drive, z dojazdem autobusowym całodobowym, ochrona parkingu ( bo przecież będzie to szwedzki stół dla złodziei ) to mało kto nawet z baniniaków będzie z kolei korzystał.

Żukowo nie ma nic do gadania, bo inwestycja nie leży na terenie gminy. Mało ludzi będzie korzystać? Myślę, że wręcz przeciwnie.

Żukowo ma znaczenie i to zasadnicze. Ten przystanek nie będzie obsługiwał Gdańszczan ale niemal wyłącznie mieszkańców gminy Żukowo. Już sama nazwa na to wskazuje. Z mojego miejsca zamieszkania w Baninie ( cały rejon Pszennej i Źródlanej ) do przystanku jest ok 6,5 km czyli więcej niż np. z Niedźwiednika do SKM-ki. Bez odpowiedniego skomunikowania za co w całości odpowiada Żukowo to inwestycja psu na budę. Ja swoich dzieci nie puszcze na taki spacer. Więc z mojego punktu widzenia i tak będę wozić dzieci i nic się nie zmieni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nic podobnego. To, kto będzie z tego korzystał nie ma najmniejszego znaczenia dla finansowania obecnej budowy. Gmina Żukowo nie ma prawa dokładać pieniędzy do inwestycji na terenie gminy Gdańsk. Inaczej byłoby, gdyby gmina była udziałowcem PKM, ale nie jest.
O czym my to w ogóle rozmawiamy skoro całe finansowanie PKM jest już zaklepane?
Żukowo może co najwyżej sfinansować linie autobusowe, które dowoziłyby mieszkańców do stacji. Przede wszystkim przydałaby się jednak ścieżka rowerowa z prawdziwego zdarzenia w kierunku stacjii, bo jazda dwuśladem ulicą Lotniczą zakrawa na samobójstwo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem co za tepota projektowal ten przystanek na zadupiu dla kogo go buduja dla zwierzyny tam mieszkajacej. Czemu nie mogl byc ten przystanek blizej banina kto bedzie zasuwal na to pustkowie
Buduja zeby budowac unia powinna blizej sie przyjrzec temu projektowi durnowatosc polska nie zna granic
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

też jestem przeciwna tak odległej lokalizacji tego przystanku, ale z drugiej strony gdzie miałby się on znajdować? musieli by tory puścić przez Banino o zgrozo i podniósłby się krzyk że nikt nie chce przystanku pod domem .... bo hałas... bo dużo ludzi a parking... że pełno samochodów, że niebezpiecznie, że duży ruch, że biedne małe dzieci..... a oni na zadupiu chcieli mieszkać..... no to teraz macie...

nie dogodzisz......
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

teraz rozumiem. Ale i tak ta nazwa to nieporozumienie. Jest mega myląca.

To prawda nie będzie obsługiwał gdańszczan ale leży na terenie Gdańska
i jak chcieliście mieć Banino to teraz nie narzekajcie że macie daleko a gmina wam pod nos niczego nie poda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba nie zrozumiałeś. Nie mówi się tu o finansowaniu budowy bo ta faktycznie z ta faktycznie Żukowo nie ma nic wspólnego ale to co po wspaniałym przecięciu wstęgi i oddaniu do użytkowania przystanku PKM Banino. Tu UM w Zukowie będzie musiał ( o ile zauważy ten problem ) zapewnić dojazd do PKM bo faktycznie przystanek jest w szczerym polu. Obecnie intensywność komunikacji autobusowej jest na żenującym poziomie więc nie spodziewam się radykalnej poprawy a wiec faktycznie niewiele się dla mnie zmieni - i tak będę musiała uruchomić samochód i być w domu by dzieci wysłać do Trójmiasta.

Może po prostu zlikwidować 126 i zrobić nową linię zbierając ludzi z całego Banina, Pępowa i Miszewa, która będzi dowozić pasażerów tylko do przystanku PKM?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fakt, przystanek w niezbyt udanej dla Baniniaków lokalizacji.
A czy nitka z Zukowa też dołączy? Może bliżej wtedy będzie (np. z Pszennej) do Pępowa?

ma dołączyć nitka z Rębiechowa:

http://www.pkm-sa.pl/glowna/wp-content/gallery/o-projekcie-dt/mapa-pkm_nowe-wizualizacje_2012.jpg

cokolwiek znaczy "włączenie w tor"

przstanek przy przystanku prosze jakich mamy projektantow dwa przystanki obok siebie ile metrow dzieli je
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiecej, niż przystanki Żabianka i Sopot- Wyścigi lub Gdańsk Główny i Gdańsk-Stocznia.
Skąd biorą sie tacy malkontenci?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No nie porownuje trojmiasto do banina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

przystanek powinien być gdzieś właśnie w rejonie ul. Kolejowej tam gdzie jest tor. i z Pępowa i z Pszennej byłoby bliżej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a jeszcze rok temu była tam wystawiona działka na spredaż, wzdłuż torów przed mostkiem, w kształcie klina, wprost idealna na przystanek ...

Moje uwagi często są do inwestycji , kiedy to najpierw powstają budynki a potem długo dłuuuugo nic a następnie plany dróg i komunikacji. Tutaj mamy sytuację normalną - drogi, komunikacja a za tym pójdą inwestycje. Obszar w pobliżu PKM jest (będzie) atrakcyjny zarówno pod mieszkaniówkę jak i inne inwestycje. To "napędzi" rozwój regionu, tak sądzę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W cywilizowanych krajach tak się właśnie robi, ale nie z drogami a ścieżkami pieszymi...ludzie sobie wydreptuje trakty, tak jak im jest najwygodniej...a następnie na to chodniki. Może z drogami też tak powinno być, że ludzie niech sobie wyjeżdżą "ślady" jak im jest wygodnie, a następnie niech urzędnicy naniosą na nie plany.

Ale się chrzanią z przebudową drogi na Nowatorów.
Ile tam jest 100m do przerobienia?? A końca nie widać?
Sztuczne zamieszanie!

zajecie pasa drogowego - termin do konca listopada
pozdr

A jednak koniec widać,
od wczoraj lepiej.

Wlasnie, marzy mi sie kiedys przystanek PKM obok tego brukowanego mostku nad torami, miejsce jest wymarzone.

tam nie będzie jeździć PKM, to linia Gdynia - Kościerzyna i tak zostanie

hej ... ! pomarzyć zawsze można :)

Baaaaa...!

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .