Kto może być ekspertem od piłki kopanej ?

Na pewno Halewicz, to nie może ulegać wątpliwości. I kto jeszcze ?
Ja z góry się przyznaję, że pod tym względem na mnie liczyć nie można.

Podstawową kwestią przy ocenianiu czegokolwiek są posiadane kompetencje.Czy posiadam stosowne kompetencje do oceny gry w piłkę nożną ? Ale najpierw zastanówmy się na tym co to są kompetencje. Kompetencje, moim zdaniem, to umiejętność przeanalizowania danego zajawiska, a analiza nie ogranicza się do rzeczy widzialnych, na czym niektorzy poprzestają, lecz musi obejmować analizę tego, co niewidzialne.

Mamy do czynienia z obiektami, które poddajemy analizie. Ale nie wystarczy zewnętrzny opis obiektu, potrzebna jest analiza jego struktury wewnętrzenej. A struktura jest niewidoczna - obiekt składa się z cząsteczek, atomów, atomy i cząsteczki też mają wewnętrzną strukturę, pozostają w określonych relacjach do innych atomów a ich cząstki podobnie.

Podobna metodologia obowiązuje przy analizie piłki nożnej, analizie kompetentnej. Bo przecież widzę tylko piłkę, boisko, bramki i graczy. Gracze biegają i kopią piłkę i na tym się kończy prosta percepcja. Ale boisko ma swoją strukturę - różne pola, linie. Teraz jest pora na analizę relacji - drużyna ma swoją strukturę - są konkretne relacje między poszczególnymi graczami, między formacjami - między bramkarzem, obroną, pomocą, napadem i między jedną drużyną a drugą.

Do tego struktura i relacje między graczami są płynne, bo gra toczy się w ciągłym ruchu, więc struktura ulega nieoczekiwanym i przypadkowym zmianom i widzowi trudno się połapać. W ten sposób tworzy się nieprzewidywalny i emocjonujący scenariusz. Dlatego tylko kompetentny znawca jest w stanie śledzić grę i dostrzegać to, co jest widoczne i to, co jest niewidoczne czyli relacje, jakie składają się na strategię i taktykę gry, co czasami rysują fachowcy na schematach w studio.

Większość ludzi, takich jak ja, odbiera grę powierzchownie - "o, biegają,kopią i strzelają", bo brak nam pełnej kompetencji. Brak mi kompetencji, choć wiem dokładnie jak działa osoba kompetentna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kto może być ekspertem od piłki kopanej ?

Zetjoto! Głębia Twoich przemyśleń poraża nawet mnie. Musiałem przyklęknąć, gdy czytałem Twój tekst - powinien zawisnąć na głównej stronie salonu24.pl i Gazety Polskiej, a i w druku Gazety Polskiej Codziennie również znaleźć swoje zaszczytne miejsce.
Ale przejdźmy do komentarza tegoż, jakże głębokiego w formie i treści tekstu publicystycznego.

Bez wątpienia posiadasz szerokie kompetencje, do analizy i oceny gry w piłkę nożną. Analizujesz zjawiska zaistniałe i jeszcze niezaistniałe, widzialne i niewidzialne - to nie ulega wątpliwości. Przenikliwie rozpoznajesz plewy wśród ziaren prawdy i w słuszności prawisz o ich istocie.

Napisałeś Zetjoto, że nie wystarczy opis obiektu, a wymagana jest jego analiza struktury wewnętrznej. Tu jednakże wymagana jest wiedza analityczna spoza rozumienia trywialnych zjawisk współdziałania na poziomie atomowym. Musimy wejść głębiej w tę strukturę, aby poczuć jej istotę i zanurzyć się w źródle poznania.

Twoja analiza gry w piłkę nożną, krótka ale genialna w swej prostocie. To co widzisz, jest wypadkową potrzeby dążenia do ideału myślowego, zgodzisz się chyba ze mną? Piszesz o strukturze drużyny, ja bym jeszcze odniósł się do jej fizjologii. Otóż w każdym elemencie drużyny, oczywiście żywym, dokonują się procesy fizjologiczne wymagające równie głębokiej analizy - cóż bowiem zrobić, gdy element powoduje nieoczekiwaną defekację? To oczywiście może być przedmiotem odrębnego śledztwa, kto, kiedy i w jakim celu podał elementowi środek dokonujący przyspieszonej przemiany materii? Te pytania nie mogą pozostać bez odpowiedzi.

Płynność gry o której piszesz, jest według mnie przewidywalna. Wymaga jednak bystrości umysłu i widzenia zjawisk niewidzialnych, czym wcześniej pisałeś. Gdy jest się złączonym umysłem z elementem gry/piłkarzem, można śmiało zaryzykować tezę, że kontrola nad grą jest prawie pewna.

Tu niepotrzebnie jest skromny! Wszyscy wiedzą, że masz wysokie kompetencje do oceny zjawisk widzialnych i niewidzialnych i chyba jesteś jedynym prawdziwym Polakiem na tym forum.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
@_@
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zetjoto, czekam na twój komentarz, abyś odniósł się do niewidzialnych zjawisk w przestrzeni i ich postrzegania według metodologii Harry Pottera /Zjawiska niewidzialne w przestrzeni nowoeuropejskich ruchów politycznych, H.Potter, wyd. Yeblomniewleb Ltd., Londyn, str. 57).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Halewicz
Pan jest w wieku gimnazjalnym ? Ja już z gimnazjalnych klimatow dawno wyrosłem, nie mówiąc o tym, że nigdy do gimnazjum nie chodziłem.Były kiedyś takie czasy, naprawdę.
A co do rzeczy niewidzialnych to polecam osiągnięcia przyjaciół ze wschodu - dobrobyt sowiecki, biologia Łysenkowsko-Miczurinowska i świetlana przyszłość. W ostatnim dwudziestoleciu też mamy osiągnięcia w tym zakresie - niewidzialny przemysł krajowy,niewidzialne polskie banki i niewidzialna polska nauka, której honor ratować muszą jakieś przybłędy - Biniendy.No i last but not least oczywiście niewidzialna polska polityka na czele. Harry Potter miałby czego się nauczyć od prawdziwych czarnoksiężnikow i od ich uczniów.

Za troskę dziękuję. Dodam,że wprawdzie z psychiatrami nie miałem nigdy do czynienia, za to z racji zawodowych przez wiele lat współpracowałem z psychologami, tak, że jestem obeznany z rozmaitymi chwytami. Ażeby zrewanżować się, podsyłam panu stosowny tekst, a tak przy okazji, swojego psychiatrę proszę przetestować - przy pomocy 2 pytań - czy uznaje homoseksualizm za orientację seksualną i czy uważa go za normalny. Życzę przyjemnej lektury:

Chciałbym mianowicie wskazać na ogromny potencjał intelektualny drzemiący w pojęciu "orientacji". Znają je skauci z biegów na orientację, politolodzy analizujący orientacje polityczne i ideologiczne a nawet i "Zieloni" dokonują odkryć semantyczno-seksuologicznych wyodrębniając najrozmaitsze orientacje seksualne, co jest dowodem na postępującą integrację nauk szczegółowych. Perspektywy dalszych badań nad orientacjami są więc oszołamiające , co postaram się wykazać poniżej.

Wiadomo, że ludzkie doświadczenia formują się w wymiarze przestrzennym i porządkowane są przez dwa werktory przestrzenne, co pozwakla nam mówić o dwóch orientacjach - horyzontalnej i wertykalnej - sterujących naszym zachowaniem.

W początkowej fazie życia dominuje orientacja horyzontalna, jednakże wraz z rozwojem jednostki na skutek kontaktów z rodzicami, w wyniku wystąpienia efektu kwantowego, następuje wzrost potencjału orientacji wertykalnej osiągając ok. pierwszego roku życia masę krytyczną umożliwiającą chodzenie.

Ludzką aktywność umożliwia dynamika wywołana bopolarną opozycją potencjałów obu orientacji generującą naprzemienną konwersję potencjałów,będącą siłą napędową tej dynamiki. Potencjał orientacji wertykalnej ulega dobowym wahaniom i przekształceniom związanym z ubytkiem fotonów wywołanym dobowym cyklem obrotowymn Ziemi, co sprawia, że zaczyna dominować orientacja horyzontalna objawiająca się sennością i prowadząca do spoczynku nocnego.

Alternatywna teoria sugeruje działanie dodatkowego mechanizmu, wskazując,że pod wpływem grawitacji "słupek" energii opada , co prowadzi do osłabienia aktywności i uczucia senności. Natomiast po przyjęciu pozycji horyzontalne, wg tej teorii, następuje grawitacyjne ugięcie linii sił pola energetycznego na całej długości prowadząc do zawirowań w aktywnośći potencjałów elektrycznych w mózgu objawiających się niezwykłością marzeń sennych. Połączenie obu teorii jest tylko kwestią czasu.

Wracając do teorii zasadniczej,w pewnych warunkach , niezależnie od pory dnia,może wystąpić interakcja utajonych potencjałów orientacji poziomych poszczególnych osób, wywołując efekt kwantowy, skutkujący przepełnieniem potencjałów,prowadzącym do wystąpienia tendencji horyzontalnej i zainicjowania kontaktów intymnych.Może nawet dojść do interferencji tychże potencjałów w przypadku osobników tej samej płci, prowadzących do zaburzeń i kontaktów intymnych, jako ze potencjały obu płci różnią się parametrami, podobnie jak w przypadku wzrostu czy wagi.

Z biegiem czasu potencjał wertykalny, narażony na wpływy grawitacji ulega osłabieniu , co prowadzi do rozregulowania mechanizmu , zakłócając bipolarną opozycję i regularność konwersji obu potencjałów i uniemożliwiając wystąpienie efektu kwantowego. W układzie narasta entropia prowadząca do wygaszenia dynamiki konwersji potencjałów oby orientacji i, w efekcie, zgonu.

Wariat...bezapelacyjnie :))))

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zetjot, jestem przerazona.
Na powaznie. Czytalam dodatkowo Twoje artykuly z salonu 24. Dotychczas zalowalam, ze to mezczyzni maja zwyczaj milczec gdy kobieta komentuje. DOTYCHCZAS.

Hal, ten filmik tez jest straszny.

"interakcja utajonych potencjałów orientacji poziomych" - to jest hit! :)))))))))

zj a jak chcesz komuś dać w ryj to tez takie analizy stosujesz?

Zetjota gdy chcesz komuś dać w ryja, musi rozważyć, że element przedramienia jest istotowo związany z ramieniem i czy to połączenie jest wystarczająco wspomogliwe wobec struktury atomowej jego bytu, jako całości.
Pivo, musisz tak z nim rozmawiać, bo inaczej ciebie nie zrozumie ;]

@ Halewicz

Frajerstwa nie da się zalać potokiem słów, ono emanuje parując nawet z tego potoku.

@ Pivo niebożę

A co cię tak głębokie refleksje ogarnęły ? Czy net ma pozostać przystanią dla troglodytów, co się nauczyli esemesować i tyle ?

zajmij sie tenisem albo polo ,a prosta piłke zostaw nam, dość tych wszystkich pazi ,Much i innych ekspertów co pierwszy raz są na meczu,lansujących się przy Euro , żeby mi się tu jeszcze na forum jakiś filozof wypowiadał na temat kopanej.Nie czujesz piłki gosciu,i nigdy nie przeczytasz gry , i to jest odpowiedz na Twojego posta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@pivo

Może zasugeruje pan jakiś sposób czytania gry, taki elementarz dla początkujących ? Możnaby to opublikować, wydrukować, zrobić kasę...

my piłkę kochamy a nie traktujemy jako sposób na zarobienie kasy,najprostszy sposób idź na mecz odejdzod komputera ,sam pograj..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zayebisty tekst Halewiczu:)))))) Czub pokonany własną bronią:)))))

Inne tematy z forum

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...