Kubek niekapek- jak nauczyć dziecko????

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Powoli próbuję nauczyć córeczkę pić z niekapka. Póki co nie wychodzi:)

Mamy kubek Dr Brown's i butelkę treningową MAM. Niestety ani jedno ani drugie póki co nie zdaje egzaminu.

Jak Wasze dzieciaczki zaczynały pić z niekapka?

I jeszcze jedno pytanie- jak już dzieciaczek zacznie pić z niekapka to mleko też dajecie z niekapka czy dalej z butelki?

Dziękuję za pomoc;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kubek niekapek- jak nauczyć dziecko????

moja cyckowa do 15 mca
nigdy nie chciała zadnego smoczka

niekapki - fuj

polubila pić przez słomke lub poprostu ze szklanki - taktatak za szklanki nawet mając ok 7 mcy

teraz dorwałam butelke ze słomka i z niej pije w złobie

To może Doidy Cup?

wiesz co nie kombinuj z scinanymi kubkami - szkoda kasy
próby poczatkowe były nieudolne ale troszke piła

najlepiej jej szlo ze słomki

tylko słomki miłay duze FI i troche sie ksztusiła
ale teraz pije jak stara

a i jeszcze jedno - jako ze M nigdy nie miala przechylanej butli nawet z mlekiem - bo nie akceptowala zednego silikonu w ustach - nie kumała ze trzeba przechylać - więc potrzebna była butla ze słomka

ciężko znaleść - bo większosć na allegro ma tylko ustnik ale i tak trzeba przechylić

kupilam wkoncu w AKPOLU za ok 10 zł - z bisfenolem (poprostu nie wyparzam) firmy CANPOL

ja polecam niekapek nuka z SILIKONOWYM ustnikiem. od 6 miesiaca zycia wprowadzalam synkowi powoli niekapek. najpierw nie kumal o co chodzi, ale dalam mu do zabawy, mial go zawsze pod reka i z czasem przez przypadek wzial go do buzi i zaczal ssac, jak kilka innych zabawek, zobaczyl, ze leci z niego picie i juz skumal ;)

ja kupiłam to: http://www.momma.pl/cat,82_butelki_i_kubki_zestaw_do_napojĂłw,product,713_mOmma_Rozwojowy_zestaw_do_napojĂłw_4m_kolor_pomarańczowy

Jest i słomka i niekapek z uchwytami :)

Mój się nie nauczył... Miałam mnóstwo niekapków, butelkę treningową MAM, kubek LOVI, nic nie zostało zaakceptowane. Kocha butlę, lubi pić ze szklanki, wszelkie ustniki i słomki tylko są do zabawy...

kwiatek2010, w jakim wieku jest Twoja córeczka? Kubki treningowe – np. Philips Avent, powinny się sprawdzić już od 3 miesiąca życia. Mówimy oczywiście o teorii. W praktyce wygląda to tak, że dziecko rozwija się w swoim indywidualnym tempie. Może się okazać, że kubek zacznie się sprawdzać nieco później. Czy używacie miękki ustnik - dla młodszych dzieci - czy twardy, dla nieco starszych pociech?

---
Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego.

mój synek tez nie chciał pić z niekapka i nigdy nie zaakceptował takiego kubka, szybko załapał kubek ze słomką, my używamy baby ono i pije z takiego do dziś

Kiedyś był program na temat tych wszystkihc niekapków (może i wygoda dla rodziców) jednak logopeda powiedział, że najlepiej gdy dziecko uczy się pić z kubeczka (tradycyjnego) i ja tak zrobiłam. Kupiłam zwykły plastykowy kubeczek i mała z niego pije. Oczywiście z moją pomocą. Na spacerach wspomagam się kubeczkiem z IKEA (piesek) co prawda nie jest to "niekapek", ale zamknięcie powoduje, że napój nie leci tak szybko.

Mój synek nigdy nie tolerował butli ani niekapków przez krótki czas pił z bidonu ze słomką ale i tak wolał pić z normalnej szklanki,nauczył się mając 16 miesięcy dzisiaj czasami podpija siostrze z butelki ;)

Ja kupilam niekapka w niedziele w carrefurze najzwyklejszego za 8zeta zeby zobaczyc czy wogole maly bedzie pil i odrazu wiedzial o co chodzi i butli nie chce,tylko mleko z butli pije..

Mysle ze tak jak dziewczyny napisaly moze warto sprobowac z czym innym ?slomka czy cos,skoro nie lubi pic z niekapka to po co ja zmuszac;)

Inne tematy z forum

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...