Kup sobie dom "Nikosia"

Opinie do artykułu: Kup sobie dom \"Nikosia\".

1,8 miliona złotych - za tyle można kupić niepozorną, białą willę, stojącą przy ulicy Jelitkowskiej 21 w Gdańsku. Kto zdecyduje się na nieruchomość, dostanie za darmo w pakiecie największą mafijną legendę trójmiasta. Budowniczym i właścicielem domu był przez lata sam "Nikoś", czyli słynny gangster Nikodem Skotarczak.Kiedy Nikodem Skotarczak, legendarny trójmiejski gangster, bramkarz i waluciarz, król złodziei samochodowych, przyjaciel polityków i artystów, budował na początku lat 80. XX ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łuski

to można wyjąć z magazynka rewolweru. Trzeba mieć chociaż cień pojęcia w temacie, w którym się pisze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łuski z ciała... Chyba myśliwy to pisał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Był równy gość jak przyjechał do Szczecina by się z kimś spotkać to pamiętam zawsze przy stoliku muwil ja płacę był w porządku nigdy nie pił czy jadł na krzywy ryj
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

To prawda

To prawda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Były bramkarz

W samym tylko Jelitkowie to miał ze 2-3 domy. Z tego co słyszałem na mieście to w Sopocie miał działkę i między innymi w Warszawie też jakieś nieruchomości. Trzeba by popytać jego ''słupy'' i znajomych bo sam już nic nie powie. Gościu był mocny
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomylka.caro bylo W innej czesci jelitkowa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kajak pozdrawia ze Stanów

Czyżby niejaki Rysiek z Gdyni? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oficer

Nikodem Skotarczak Nikoś w końcu sponsorował kiedyś Lechie przez co doszła do pierwszej ligi i inwestował między innymi w słynną Hestie, chociaż ,,właścicielem'' oficjalnym na papierze był Wojtek, a udziały Nikosia były tajne. Obiektywnie rzecz biorąc to Nikoś zrobił dużo dobrej roboty dla Trójmiasta, szczególnie dla Lechii i moim zdaniem powinien być upamiętniony jakimś pomnikiem albo tablicą pamiątkową. Cześć jego pamięci!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nikoś był jedyny w swoim rodzaju

Lubiłem go. Szkoda, że zginął.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikoś to był fajny gość
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chodzi o Aleksandra, syna Edyty? Czy Piotra, którego miał z pierwszą żoną?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pełna zgoda

Też uważam, że zasłużył się dla Trójmiasta. Za wsparcie Lechii Gdańsk w trudnych czasach i Hestie wieczny mu szacunek. Fundator biznesu i filantrop lokalnego sportu, a gdyby dziś żył pewnie byłby po prostu znanym biznesmenem pokroju Krauzego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikodem Skotarczak zasłużony dla miasta

Co by o nim nie powiedzieć to dużo zrobił dla Gdańska chociażby wspierając Lechie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kurnik

On miał wiele domów nie tylko w Trójmieście, ale przecież wiadomo że nie na siebie. W latach 90 sporo też inwestował w legalne działalności. Jedną z bardziej udanych była Hestia, która zresztą znajduje się kilkaset metrów dalej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawda jest taka

że, Nikodem inwestował nie tylko w handel autami na gigantyczną skalę, lecz także między innymi w przemyt alkoholu, wydobycie bursztynu i inne aktywności, mniej lub bardziej legalne. Wiem to z ustaleń operacyjnych, osobistych rozmów z Nikosiem i ludźmi z jego otoczenia. W ostatnich latach swojego życia sporo inwestował w legalne biznesy jak firmę ubezpieczeniową i nieruchomości na terenie całej Polski, oczywiście na podstawione osoby, które widniały jako oficjalni i rzekomi właściciele. Co najmniej dwa wielkie przedsiębiorstwa powstały z pieniędzy Nikodema , a najczęściej zakładał je na podstawione osoby , jak jego wspólnik i rzekomy przyjaciel Wojciech K. czy Mariusz O, Ryszard K., Piotr Z., Henryk K., Józef S. i inni. Teraz te osoby nie chcą pamiętać o tym, że pracowały dla Nikosia lub robiły z nim interesy, niektórzy z nich wypierają się nawet tego, że w ogóle go znali. Nikodem doskonale znał wielu ówczesnych najbardziej znaczących biznesmenów, polityków,ludzi służb i dlatego miał wiedzę, która mogła pogrążyć wiele osób ze świecznika. Niestety pod koniec życia został zdradzony przez najbliższe otoczenie. Nieostrożnie wybierał przyjaciół i niektórych wspólników biznesowych, o czym go na kilka miesięcy przed śmiercią pod koniec 97 roku ostrzegałem. Jako, że jestem już na tzw. emeryturze służbowej i mieszkam za granicą postanowiłem uchylić rąbka tajemnicy tamtych lat, pamiętajcie, Nikoś był bardzo mocno powiązany z tak zwanymi biznesmenami, szczególnie trójmiejskimi i wielu z nich zaczynało swoje kariery a) pracując dla Nikosia, b) pożyczając od niego pieniądze i c) biorąc go jako cichego udziałowca swoich biznesów. W tym nawet ludzie z listy najbogatszych Polaków. A te jego domy w Jelitkowie, które zresztą na papierze też niby nie należały do niego to ledwie kropla w morzu jego ówczesnego majątku. Pozdr. myślących.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez sensu

Dom został wybudowany za pieniądze z przestępstw. Powinien już dawno na licytację trafić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

btrx

jak wszyscy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

abdul

Mówisz ...łuski z ciała? hahhahahha mistrz nad mistrze hahhahhaha
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0