Re: LEGO - patent wygasa
lego za taką kasę musi używać plastiku lepszego gatunku.
Co do tego, że do siebie pasują, po prostu formy odlewnicze są zrobione z dużą dokładnością (co kosztuje) oraz trzymają jakąś tam ich normę (żeby klocki do siebie pasowały uszkodzona/lekko zużyta forma musi być wymieniona). Plastik odlewa się pod ciśnieniem a formy takie są dość drogie (dlatego na przykład tanie chińskie plastikowe zabawki są produkowane w niezliczonych ilościach i to przez lata, by mogli dać tak niską cenę....droższe zabawki, które są produkowana w mniejszej ilości - np seria i koniec, mają wliczoną cenę za formy)
Niestety, szczerze mówiąc Lego wykorzystywało swoją pozycję, markę, imię windując takie ceny.
Powiem szczerze, że kupiłam kiedyś tanie klocki a'la lego. Jakościowo wcale nie odstawały od oryginału. Gdyby nie napis na lego to ręczę, że byście ich nie odróżnili. (tak zestaw kupiłam za 4zł a oryginalne 30zł kosztowały)
Jak dla mnie to GŁUPOTA płacić tylko za markę. Podobnie jest w modzie, biżuterii etc.... cena rośnie kilka a nawet kilkanaście tysięcy procent przez samą markę, chociaż jakościowo nie odstają.....
Ludzie jednak idą za tą "modą", bo przecież muszą mieć markowe rzeczy, bo przecież one są najlepsze.
Współczuję tym co tak uważają, bo na prawdę - ciasne umysły, oraz są baaardzo naiwni!
1
4