LIDL - a jednak

Tak będzie wyglądać nowa inwestycja w Baninie - Skwer Banino
z sklepem LIDL który powstanie obok Biedronki.
http://www.so-pl.me/inwestycja,skwer-banino,142.html
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: LIDL - a jednak

Szkoda - wykasują inne małe sklepy jakie jeszcze są u nas + większe korki na drogach bo nie będzie rozbudowy ulicy a jedynie marne uniki... zastanawiam się ile będzie musiało być wypadków śmiertelnych aby ktoś pomyślał o bezkolizyjnym przejściu dla pieszych :( :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

bezkolizyjne przejście dla pieszych? tunel byś chciał? są światła, jeśli ktoś poczeka na zielona to go samochód nie potrąci.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na tak głupi pomysł, żeby zbudować tunel lub kładkę
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam nadzieję że ten LIDL na wizualizacji to tylko wymysł projektanta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

tu nie popelniono tego bledu co pryz biedrze lwyjazd jest na lotnicza i to lidl musi kase wylozyc na skrzyzowanie i infrastrukture
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

REWELACJA! w końcu. Będzie można zaoszczędzić trochę czasu. Wykoszenie małych sklepów? to już Biedronka zrobiła, a jak widzę po tłumach została bardzo zaakceptowana przez wszystkich mieszkańców, zarówno miejscowych jak i napływowych
oby więcej takich inwestycji
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

oj tam oj tam jakie wykoszenie klientów... do biedry jeżdże po wybrane rzeczy. Do lidla jeżdze po wybrane rzeczy - a kasa zaoszczędzona na dojazdacj do oddalonych sklepow lidl zostanie wydana w M&H tu czy w Żukowie bo tam robię główne zakupy w tym nabiał, wędliny, pieczywo. Zwyczajów niektórych ludzi się nie zmieni. Wiadomo zachłysną się ludzie i delikatny odpływ klientów będzie - ale ucierpi na tym również Biedra.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

No fajnie. Rozumiem jednak, że tak ogromne sklepy będą miały swoje nowe, własne dojazdy z lotniczej. Bo chyba nie z Klonowej?
Przecież to będzie masakra. Już teraz rano klonowa jest zapychana ludźmi, którzy muszą użyć swoich samochodów do podwózki dzeici do szkoły na Tuchomskiej. Później do obecnych sklepów i poczty też ulica jest zapychana. Dodoatkowo jakiś cwaniaczek otworzył warsztat samochodowy zabierając cały trwanik i urządził tam swój parking.

To rozumiem, że będą wyburzenia tych baraków zwanych mieszkaniami przy pętli autobusowej tak aby pomieścić samochody? a gdzie ludzie w ogóle mają mieć chodnik? Na księżycu?
i w tą strefę mają teraz wjeżdżać 40-tonowe tiry? Chyba jakieś jaja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe co na takie plany powiedzą nasi radni i Rada Sołecka? Wyślą da formalności ze dwa pisma, czy nawet tego nie zrobią?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co mają powiedzieć radni ?
Jest miejscowy plan zagospodarowania, umowy kupna sprzedaży ziemi i procedury ustalone w prawie budowlanym ?

to tak jakby radni mieli mieć coś przeciwko budowaniu nowych domków jednorodzinnych ...
Jeżeli wszystko zgodnie z prawem jest realizowane to jak komuś się nie podoba niech nie korzysta ze sklepów, nie będzie obrotów to opuszczą lokalizacje ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Banino chyba nie ma MPZ uchwalonego tak mi się wydaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://bip.zukowo.pl/Article/id,2057.html
spora część ma - ale faktycznie chyba 'centrum nie ma'
pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież lidl ma wjazd od lotniczej to widać na wizualizacji ten wpis to bicie piany niepotrzebne, wiem też że właśnie nasi radni starali się, aby tego wjazdu od Klonowej nie było, bo to by już zupełnie zakorkowało ta stronę Banina w godzinach porannych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miejmy nadzieję, że starali się bardziej niż jak to miało miejsce w przypadku Biedronki....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niepotrzebne?
rozejrzyj sie wkoło i napisz jeszcze raz.
a ci radni? śmiech na sali. Masz na myśli tych, którzy na Borowieckiej załatwiają płyty yomb do domu córki? Taaak, ci z pewnością się postarali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

co maja plyty na borowieckiej do lidla bo nie rozumiem?

Ktoś napisał, że z pewnością radni postarali się i będą się starać nadal aby dojazd do nowego Lidla następował z Lotniczej a nie z Klonowej. Ktos inny opdisał, że przecież pewien radny stara się o położenie płyt Yomb do wybudowanego dla córki domu przy Borowieckiej. Więc albo ktoś jest skrajnie naiwny albo ktoś sztucznie robi tłum.

A propos radnych z Banina, to rzeczywiście - garstka nieudaczników i zupełnie zagubionych duszyczek. Chyba że robią to umyślnie. Stara gwardia ze zrzeszenia się kłania, co widać po skutkach.

Żeby nie było, wiadomo, ja jestem za Lidlem. ale wyłącznie z połączeniem z Lotniczej. W ogóle, jestem za przebudową całego kompleksu wokół istniejącej pętli i ciutkę dalej też:

1. likwidacja pętli i zamiast tego:
a. budowa dużego (o dużej średnicy) ronda w tym miejscu, co zapewni wreszcie możliwość wyjazdu z Klonowej rano i wyjazdu z Pępowa w kierunku Miszewa, i uspokoi ruch, również po południu, gdyż jest coraz gorzej,

2. zrobienia przystanku w pobliżu ronda, dużego z dłuuuugą zatoczką i likwidacji przystanku na przeciwko kościoła bo te dwa przystanki przecież dublują się,

3. wykupienie tych baraków zwanych domami naprzeciwko aktualnej pętli i zburzenie ich i zbudowanie w tym miejscu centrum wyższego, z dużą ilością gastronomii na dole, miłą i nowoczesną kawiarnią, itp. + parkingi, może nawet jeden podziemny?

4. a przede wszystkim zastanowienie się z mieszkaańcami na jakimś zebraniu gdzie ma być centrum Banina i ewentualnie o odprowadzeniu głównej przelotówki zwanej Lotniczą od tego centrum + rezerwacja terenów w planie zagospodarowania. Ewentualnie odseparowanie Lotniczej od Banina w celach dalekosiężnych. W studium uwarunkowań ta ulica nazywajna jest (uwaga!) obwodnicą Banina ;))
Fajna obdownica przelatująca przez centrum. Rozumiem, że ci "zdolni" radni organizują nam drugie Żukowo, czyli wieczna przelotówka przez cenrum. Już niedługo, przy tym tempie rozwoju osiedli cała ta ulica od 7 rano będzie wyglądać jak Słowackiego w odcinku leśnym. Na pewno tego chcemy?

I jeszcze jedno - gmina Żukowo słynie już we wszsytkich urzędach w Gdańsku i w Gdyni jako zupełnie nieudaczna, zacofana, skolesiowana gmina w okolicy. Ale wstyd. Burmistrz - kim ty jesteś? Jakiego obciachu nam robisz?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

http://kartuzy.info/wiadomosc,20772,OFICJALNIE-Wojciech-Kankowski-burmistrzem-gminy-Zukowo.html

Jest waszym burmmistrzem.

dobre pomysły choc petla powinna byc na końcu Banina w sensie w okolicach Żródlana /Pszenna /Lotnicz a nie na początku wioski od stronny Gdańska.Przecież wiekszosć autobusów tu kończy bieg a nasza wioska jest naprawdę duża i ludzi mieszkają nie tylko w okolicy Klonowej itd
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam nadzieje ze na wsi nie beda sie rzucać ludzie i scigac po jakies torebki syfiarskie bo w miescie wielkie panie i wielcy panowie nawet dziecko stratuja aby dorwac torebkę mam nadzieje ze tu bedzie inaczej bo ludzie maja wiecej kultury
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

wczoraj w chwaszczynie w lidlu te torebki jeszcze lezaly sobie spokojnie, ja mysle ze te akcje ktos nakreca zwyczajnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie pętla autobusowa powinna być za tym nowym małym "rondem" po prawej stronie jest nawet miejsce na taką pętle autobusową

Widzieliście w jaki sposób dochodzą ulice do pętli? A widzieliście jak dochodzą ulicę do standardowego ronda? No właśnie.
Tam na już przydałoby się nowe przejście dla pieszych (na odcinku pomiędzy kościołem a pętlą. Ludzie wysiadają z autobusu i ida po trawniku, bo nie ma ją jak dostać się na drugą stronę.

co do tego 2 punktu twojej wypowiedzi to się nie zgadzam, te przystanki się nie dublują, autobusy które kursują do Żukowa zatrzymują się przy kościele a następny jest na żądanie przy biedronce lub zwykły przystanek przy Pszennej

a jak daleko jest spod kościoła do pętli? Jeślki będzie jedna dłuuuga zatoczka z obydwu stron jezdni to nie będzie potrzeba dwóch przystanków w każdą ze stron, dwóch rozkładów, niepewności skąd pojedzie autobus itp. Wystarczy jeden przystanek. Ale w ogóle trzeba najpierw to wszystko przebudowac bo jakiś burmistrzyna wymyślił to coś i wydał na to kupę kasy, czyli ludzie zapłacili za byle co tzw. firemce budowlanej. Tak właśnie wyglądają konsekwencje zrobienia tymczasowej inwestycji. Patrz, np. Tuchomska Yombostrada, pętla w Baninie, i inne. Chwilówki. Kto zyskuje? Firemki budowlane. Czy za te yombostrady nie dostaje ciągle ten sam biznesman?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a jak sobie wyobrażasz brak dwóch rozkładów jazdy dla kursów które kończą się w Baninie i Żukowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

straszne to, człowiek chcial mieszkac na wsi a tu metropolia sie robi, nie wiadomo gdzie sie wyprowadzać bo zewszad atakuja galerie, lidle i biedronki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

kupa nie metropolia. nie podchodzicie nawet troche pod wiochy jakich pelno na kaszubach. u was chaos arch., chaos przestrzenny, błoto albo kurz, wielkopanstwo z miodem w uszach albo buraki z nowego portu. ja wale, zeby takim byc ciulem by tu mieszkac.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

Jakim trzeba być życiowym przegrywem, żeby nie mieszkać w Baninie, a pomimo tego regularnie wchodzić na tutejsze forum i wylewać żale.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

jou ale ty ograniczony jesteś... a może z pracy pisze ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ciemno, szaro, bloto a teraz juz kurzy (ale zaraz bedzie padac a wiec bloto), kumple nie przyjada bo daleko, sasiedzi dra mordy bo se mysla ze jak "wiocha" to wszystko mozna. kurka, znow naprawiac samochod bo dziury, dzieciaki chcialyby do znajomych ale daleko, kurcze znów piec wysiadl, jezu - ogrzewanie za wrzesien - 250 zl, ale to dopiero jesien. A mialo byc tak pieknie; wywiady miały byc...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale Ty ~abc jesteś żałosny gościu.....po co tu mieszkasz? jak jesteś przegrany nie wszyscy muszą o tym czytać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

abc
ale masz zarąbiście - ja ogrzewanie 500 :)

i super nastrój :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

500+
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mylisz się,
to niestety już nie moje klimaty
"niestety" dotyczy etapu życia :), nie przekupnej daniny

Inne tematy z forum

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...